Nieuws

Op reis met kinderen? Hieraan moet je denken

11 juli 2023
Gezin met kinderen op vakantie

Ga je op reis met kinderen, dan moet je voor hen de nodige identiteitsdocumenten aanvragen en indien nodig inentingen laten zetten. Kinderen die niet met hun ouders reizen hebben daarnaast vaak schriftelijke toestemming nodig om op vakantie te gaan naar het buitenland. We zetten alles op een rijtje voor een zorgeloze vakantie met kids.

Als je met kinderen op reis vertrekt, moet je ook voor hen de nodige documenten aanvragen en voor sommige bestemmingen inentingen regelen. In een aantal gevallen hebben kinderen daarnaast ook schriftelijke toestemming nodig om op reis te gaan. Dit zijn de zaken die je moet checken voor vertrek.

Ga na welke documenten je nodig hebt

Ook junior heeft papieren nodig om naar het buitenland te gaan. Welke precies hangt af van de leeftijd, de gezinssituatie en het land van bestemming.

Identiteitsbewijs

Je kind heeft dezelfde documenten nodig als jij als volwassene. Dat wil zeggen een geldig identiteitsbewijs. Soms is dat een identiteitskaart, soms een internationaal paspoort en daarbovenop nog een visum of een ander document zoals bijvoorbeeld het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) voor een reis naar de Verenigde Staten.

Welk document je nodig hebt, hangt af van het land van bestemming. De informatie kan je terugvinden op de website van de ambassade of het consulaat van dat land of op de website van de FOD Buitenlandse zaken.

Breng de papieren tijdig in orde en check de geldigheidsduur. Vaak moeten de documenten nog geldig zijn tot bijvoorbeeld 6 maanden na de reis.

Kids-ID voor kinderen onder de 12 jaar

Kinderen onder de 12 jaar hebben nog geen identiteitskaart. Dan is de Kids-ID, het elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12, de oplossing. Met een Kids-ID kunnen zij reizen in landen waar volwassenen een identiteitskaart nodig hebben.
In tegenstelling tot de identiteitskaart voor volwassenen moet je een Kids-ID wel zelf aanvragen bij de bevolkingsdienst van de gemeente.

De Kids-ID is drie jaar geldig. De kaart moet wel altijd vernieuwd worden als het kind niet meer lijkt op de foto.

Kinderen kunnen ook een internationaal paspoort krijgen. Dat is vijf jaar geldig. Maar opgelet: de foto moet goedgelijkend zijn. Een kind van 4 zal dus niet meer kunnen reizen met een paspoort van toen het 6 maanden oud was.

Heeft je kind toestemming nodig om het land te verlaten?

Als kinderen reizen met de ouders, is er geen enkel probleem uiteraard. Maar wat als het kind op kamp gaat in het buitenland of met grootouders of andere familieleden op reis vertrekt?

Officiële toestemming ondertekend door ouders

De grenspolitie kan nagaan of de meereizende volwassenen naaste familie zijn, en zo niet, of het kind reist met medeweten en toestemming van zijn ouders.

Veel landen beschouwen de identiteitskaart of het paspoort als uitdrukking van ouderlijke toestemming. Maar kinderen die alleen reizen of met volwassenen die niet hun ouders (of wettelijke voogden) zijn, hebben daarnaast soms officiële toestemming om te reizen nodig, ondertekend door hun ouders (of hun wettelijke voogd).

Er bestaan hierover geen internationale of EU-regels. Elk land beslist zelf of het kind officiële toestemming van zijn ouders nodig heeft. De precieze regels voor het land waar je naartoe gaat of vandaan komt, vind je op de ambassade of het consulaat of op op de website van de FOD Buitenlandse zaken.

Denk ook aan de landen waar het kind doorreist. Daar zijn de regels misschien nog anders dan in het land van bestemming.

Zijn er geen regels, dan is het veiligheidshalve nog het gemakkelijkst om jullie schriftelijk akkoord als ouders op papier te zetten, de handtekening door de gemeente voor echt te laten verklaren en deze schriftelijke toestemming mee te nemen op reis. Veel reisorganisaties voor kinderen eisen dit trouwens ook.

Bijzondere situatie: kinderen van gescheiden ouders

Ben je gescheiden met co-ouderschap, dan word je geacht om alle belangrijke beslissingen over de kinderen samen te nemen. Dat betekent concreet dat je de vakantieplannen aan de andere ouder meedeelt en dat die verondersteld wordt ermee akkoord te gaan als hij of zij zich niet uitdrukkelijk verzet.

In principe is het dus niet nodig om de toestemming schriftelijk vast te leggen, maar er zijn gevallen bekend van mensen die aan de grens toch moeilijkheden hebben ondervonden. Vooral dan wanneer ze niet dezelfde naam hebben als het kind, zoals nog steeds geldt voor de meeste moeders.

Een kopie van de geboorteakte kan dan dienen als bewijs van verwantschap. Je kunt ook veiligheidshalve aan je ex vragen om je een schriftelijke toestemming te bezorgen, met een door de gemeente voor echt verklaarde handtekening, en dat document meenemen op reis.

Meer info vind je in dit dossier.

Ga na welke inentingen je nodig hebt

Check op de website van de FOD Buitenlandse zaken of op de ambassade of het consulaat van het land van bestemming of je bepaalde inentingen nodig hebt. Laat jezelf en je kind tijdig inenten.

Extra tips en aanbevelingen

  • Ga na of je voor je bestemming niet best een reisbijstandsverzekering neemt. Hou het polisnummer steeds bij de hand (niet enkel op je smartphone). Voor meer info over de reisbijstandsverzekering vind je hier.
  • Check alle reisinfo op de website van de FOD Buitenlandse zaken ook nog eens kort voor vertrek, want soms veranderen de formaliteiten. Lees ook het reisadvies na voor het land van bestemming en de landen waar je doorreist.
  • Vraag op tijd het Kids-ID of paspoort aan bij de gemeentediensten. Reken minstens op een week of 3 à 4. De spoedprocedure is immers vele malen duurder dan de normale prijs! Heeft je kind al een Kids-ID of een paspoort? Controleer dan of de foto nog gelijkend is. Zoniet vraag een nieuw document aan.
  • Registreer jullie op Travellersonline. Dan beschikken zowel de FOD Buitenlandse Zaken als de ambassades en consulaten in het buitenland meteen over je contactgegevens wanneer zich ter plaatse een noodsituatie voordoet. Denk aan bijvoorbeeld een aardbeving, rellen of een aanslag. In dat geval kunnen zij je snel contacteren voor informatie of bijstand indien nodig.
  • Neem een kopie van jullie documenten op papier mee in je bagage en neem er een foto van op je smartphone. De kopies vervangen de echte documenten niet, maar kunnen nuttig zijn mochten ze gestolen worden of verloren gaan.
  • Meld gestolen of verloren documenten, ook die van de kinderen, onmiddellijk telefonisch aan DOCSTOP: 00800 2123 2123 of 0032 2 518 2123. Zo verklein je de kans op misbruik van de documenten.