Dossier

Als gescheiden ouder op reis met je kind

28 juni 2019
Als gescheiden ouder op reis met je kind

Je bent niet meer samen met je partner met wie je kinderen hebt. Wat als je met de kinderen naar het buitenland op reis wilt? Moet je dat aan je ex laten weten? Kan hij/zij je dat beletten? Of misschien is er een kind dat niet mee wil … 

Inleiding

Een scheiding zet het leven van een gezin op zijn kop. De meubels moeten worden verdeeld, er moet worden beslist wie in het huis blijft wonen en er moet een zo goed mogelijke regeling worden uitgedokterd voor de kinderen. Onder meer voor de vakantieperiodes. En dat is soms een heikele zaak, waar niet zelden onduidelijkheid over heerst.

Wij kozen enkele pertinente vragen uit en hopen je hiermee te helpen. In de rubriek Vragen van ongeruste ouders vind je een antwoord op deze vragen:

  • Heb ik de schriftelijke toestemming van mijn ex-vrouw nodig als ik samen met de kinderen op vakantie wil in het buitenland?
  • Bij ons geen verblijfsco-ouderschap. Ik zie de kinderen om de twee weekends en gedurende twee weken in de zomer. Mijn ex-vrouw wil met hen op vakantie naar Chili. Heb ik daar ook maar iets over te zeggen?
  • Als mijn dochter een hele maand bij mij verblijft, moet ik voor die maand dan toch onderhoudsgeld betalen?
  • Moeten de kinderen altijd bereikbaar zijn?
  • Ben ik verplicht om bij te dragen voor het vliegbiljet voor de reis die onze zoon met zijn moeder maakt? En voor zijn scoutskamp?
  • Mijn ex-vrouw wil niet dat onze zoon met mij meegaat op vakantie. Wat kan ik doen?
  • Onze dochter wil niet mee met haar moeder op vakantie. Hoe los ik dat op?
  • Is onze zoon echt verplicht om de helft van zijn vakantie bij zijn vader door te brengen?
  • Wie zorgt voor de vakantie-uitrusting van de kinderen? En wie moet bijspringen als er iets ontbreekt?

In de rubriek Internationale kinderontvoering behandelen we dit probleem: "Mijn ex-man wil op reis naar zijn geboorteland, mét onze zoon. Ik ben bang om mijn kind nooit meer terug te zien. Kan ik beletten dat ze vertrekken?"

Zit je nog met een andere vraag?

Neem gerust contact op met onze adviseurs van de cel “Mijn rechten”.

BEL NAAR 02 542 34 34

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

reacties

Wees de eerste om te reageren