Nieuws

Zijn al die coronadocumenten nodig voor een autovakantie?

07 juli 2021
corona autovakantie

Als je een autovakantie hebt gepland en verschillende grenzen oversteekt, moet je dan in elk land op je traject alle coronadocumenten kunnen voorleggen?

Stel dat je naar Italië wilt rijden. Dan doorkruis je wellicht Luxemburg, Duitsland, en Oostenrijk of Zwitserland. In elk land worden weer andere coronadocumenten gevraagd: PLF-formulieren, verklaringen op eer, coronapaspoorten, uitslag van een PCR- of antigeentest (ook voor kinderen onder 6, 11 of 12 jaar), halve of volledige vaccinatie … En als je nog niet 14 dagen volledig gevaccineerd bent, mag je test hooguit 48 uur oud zijn om Italië binnen te mogen. Een ware heksentoer.

Meer controles op komst

In de praktijk blijkt dat controles aan de grenzen schaars zijn. Een groot verschil met vliegtuigpassagiers, die systematisch gecontroleerd worden. Wil je een risico nemen en zonder al die documenten op reis vertrekken?

We kunnen we het niet aanraden. Het is niet omdat controles schaars zijn dat ze nooit gebeuren. En de kans zit erin dat ze de komende weken worden opgevoerd omdat de deltavariant van het coronavirus steeds meer mensen besmet.

Neem je het niet zo nauw met de regels, dan loop je niet alleen het risico op een boete. De kans bestaat dat je de grens niet mag oversteken.

In de weken en dagen vóór je vertrek moet je je goed informeren over de regels in elk land (ze veranderen voortdurend) en over de documenten die je moet hebben. Die informatie vind je bijvoorbeeld op de website van de FOD Buitenlandse Zaken (vertrek uit België) en op www.info-coronavirus.be (terugkeer naar België).

Meer tips voor een autovakantie?

Zie onze checklist van zaken waar je aan moet denken voordat je vertrekt.

naar de checklist

Heb je nog vragen over reizen in coronatijden, surf dan naar ons dossier met veelgestelde vragen.

naar de veelgestelde vragen 

Voor een probleem ten gevolge van de coronapandemie kun je altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (vrijdag tot 15.45 uur).

BEL DE HULPLIJN