Nieuws

Zijn al die coronadocumenten nodig voor een autovakantie?

07 juli 2021
corona autovakantie

Als je een autovakantie hebt gepland en verschillende grenzen oversteekt, moet je dan in elk land op je traject alle coronadocumenten kunnen voorleggen?

Stel dat je naar Italië wilt rijden. Dan doorkruis je wellicht Luxemburg, Duitsland, en Oostenrijk of Zwitserland. In elk land worden weer andere coronadocumenten gevraagd: PLF-formulieren, verklaringen op eer, coronapaspoorten, uitslag van een PCR- of antigeentest (ook voor kinderen onder 6, 11 of 12 jaar), halve of volledige vaccinatie … En als je nog niet 14 dagen volledig gevaccineerd bent, mag je test hooguit 48 uur oud zijn om Italië binnen te mogen. Een ware heksentoer.

Meer controles op komst

In de praktijk blijkt dat controles aan de grenzen schaars zijn. Een groot verschil met vliegtuigpassagiers, die systematisch gecontroleerd worden. Wil je een risico nemen en zonder al die documenten op reis vertrekken?

We kunnen we het niet aanraden. Het is niet omdat controles schaars zijn dat ze nooit gebeuren. En de kans zit erin dat ze de komende weken worden opgevoerd omdat de deltavariant van het coronavirus steeds meer mensen besmet.

Neem je het niet zo nauw met de regels, dan loop je niet alleen het risico op een boete. De kans bestaat dat je de grens niet mag oversteken.

In de weken en dagen vóór je vertrek moet je je goed informeren over de regels in elk land (ze veranderen voortdurend) en over de documenten die je moet hebben. Die informatie vind je bijvoorbeeld op de website van de FOD Buitenlandse Zaken (vertrek uit België) en op www.info-coronavirus.be (terugkeer naar België).

Meer tips voor een autovakantie?

Zie onze checklist van zaken waar je aan moet denken voordat je vertrekt.

naar de checklist

Heb je nog vragen over reizen in coronatijden, surf dan naar ons dossier met veelgestelde vragen.

naar de veelgestelde vragen 

Voor een probleem ten gevolge van de coronapandemie kun je altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (vrijdag tot 15.45 uur).

BEL DE HULPLIJN

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

9 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/07/2021

Wij komen net terug van Hamburg. Daar prima georganiseerd.Overal inspannen via de Luca app.Enige opmerking,de Luca app kent het "zogezegd" Europees testcertificaat niet.
Terug in België ons geërgerd aan het feit dat op de trein en in Brugge station de toiletten gesloten zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Urbain, ik geef je graag nog even een korte reactie op die Luca app. Elk land heeft namelijk een eigen corona-app ontwikkeld (in Duitsland Luca en in België Coronalert) en de EU het Green certificate. Het eerste is in se bedoeld voor de contacttracing. Het laatste dient om te reizen.Maar het zijn ook in ons land twee verschillende apps. En daarnaast heb je ook nog CovidSafeBe voor je attesten. Deze regeling binnen een eengemaakt Europa had inderdaad beter gekund. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2021

Terugreis als mantelzorger van Kreta naar Belgie gevaccineerd geen uitstappen geen contact oranje naar oranje pcr verplicht kan da t zomaar? Quarantaine 10 dagen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/06/2021
, Gereageerd:

Beste Jeannine, Kreta is oranje zone. Bij verblijf langer dan 48u in het buitenland moet een PLF ingevuld worden. Op basis hiervan wordt beslist of een pcr-test en/of quarantaine verplicht is. Wanneer een sms ontvangen wordt met deze verplichting moet deze ook nageleefd worden. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/06/2021

Mijn reis naar Spanje op 5 juni 2021 werd geannuleerd door TUI. Ik heb terugbetaling verzocht maar nog geen reactie gekregen. Wat zijn mijn rechten en/of wat moet ik doen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2021
, Gereageerd:

Dag Louis, je kan als je wil hiervoor klacht indienen via onze klachtenbox om tot een oplossing te komen: https://www.test-aankoop.be/klagen of bel onze advocaten op het gratis nummer 080029510 (elke werkdag tot 18u, vrijdag tot 15u45). Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2021

wij hadden op 3/52021 een vlucht naar Portugal geboekt met Ryanair. aan de incheckbalie werden we geweigerd omdat onze PCR test - die uiteraard negatief was- niet de vermelding ‘RT’PCR had. Het labo in Antwerpen (Middelheim) bevestigde dat dat identiek was aan de test die wij hadden laten afnemen, maar zij vermelden dat niet op het resultaat. Na 3 uur kregen we dan eindelijk een aangepaste versie, te laat om nog te vertrekken. Blijkbaar is R de enige vliegmaatschappij die deze regel oplegt. Kan dat zomaar terwijl een labo bevestigt dat dat hetzelfde is?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Therese, jammer dat je reis niet is doorgegaan omwille van formaliteiten. Wil je weten wat je rechten in deze zijn, dan kan je best onze advocaten contacteren op het nummer 080029510 (elke werkdag tot 18u, vrijdag tot 15u45). Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/04/2021

Het heeft weinig zin om een annuleringsverzekering te nemen, omdat de meeste hotels en b&b's bijna allemaal zelf een gratis annuleringsmogelijkheid aanbieden.