Dossier

Checklist autovakantie: 5 tips

09 december 2019
Checklist autovakantie

Ga je op vakantie met de auto? Met de 5 tips van onze checklist autovakantie vertrek je goed voorbereid.

Vind je reisbijstandsverzekering

1. Controleer je verzekeringen

 • Als je een ongeval hebt in Europa kun je net als in België een beroep doen op je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Controleer op je groene kaart of je ook verzekerd bent in de landen die je doorkruist en op je vakantiebestemming zelf.
 • Voor schade aan je eigen auto of als je auto gestolen wordt, heb je een mini-omnium of full omnium nodig.
 • Als je auto het niet meer doet na een ongeval in België, dan kun je meestal rekenen op je autoverzekering voor pechverhelping. In het buitenland heb je daarvoor vaak een reisbijstandsverzekering nodig. Die zal ervoor zorgen dat je wagen naar een garage wordt getakeld indien die niet ter plaatse kan worden hersteld. 
 • Als je een vervangwagen nodig hebt omdat je auto in herstelling is, zal je die vaak enkel krijgen met een reisbijstandsverzekering. De voorwaarden en het aantal dagen verschillen van contract tot contract.

2. Check of je een milieusticker of ecovignet nodig hebt

Heel wat Europese landen voerden net als België lage-emissiezones (LEZ) in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Als je naar of door die landen reist, moet je ook als toerist aan de regels van de LEZ-zones voldoen. In de grote Franse steden heb je bijvoorbeeld een Crit’Air-milieuvignet nodig. Voor de Duitse steden is dat een Umweltplakette (milieusticker). 

3. Zorg dat je wagen vertrekkensklaar is

 • Breng je wagen vooraf naar de garage voor een onderhoud.
 • Check voor- en achterlichten, oliepeil, koelsysteem, remmen, ruitenwissers.
 • Controleer de profieldiepte van je banden en ga na of de bandenspanning overeenstemt met de voorschriften van de constructeur.  

4. Controleer of de uitrusting van je auto in orde is

In België moet je verplicht een verbanddoos of -kist, brandblusser, gevarendriehoek en veiligheidsvest aan boord hebben. In andere landen gelden er soms bijkomende verplichtingen. In Spanje en Italië bijvoorbeeld moet er voor elke passagier een fluovest in de auto aanwezig zijn.

5. Zorg dat je boorddocumenten in orde zijn

Om wettelijke in orde te zijn, moet je de volgende papieren in je auto liggen:

 • groene kaart: dit is het verzekeringsbewijs dat je van je verzekeraar ontvangen hebt.
 • inschrijvingsbewijs: dit document toont dat je auto is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen).
 • keuringsbewijs: als je auto ouder is dan 4 jaar moet je naar de technische controle en heb je een keuringsattest nodig.
 • gelijkvormigheidsattest: deze identiteitskaart van je wagen krijg je bij aankoop van je auto.

Hulp nodig om een goede reisbijstandsverzekering te vinden?

Vertrouw op de koopwijzer reisbijstand van Test Aankoop Verzekeringen. Kies je reisbijstand: voor wie, waar en met/zonder bijstand voor je auto. Daarna krijg je meteen de prijzen en de plus- en minpunten van elke reisbijstandsverzekering.

Goed om te weten: Test Aankoop Verzekeringen biedt met de Globo-reisverzekering een kwalitatieve verzekering tegen een betaalbare prijs. Zo vertrek je zorgeloos op reis!

Vind je reisbijstandsverzekering