Nieuws

Vlucht geannuleerd door Air Belgium? Terugbetaling van je ticket is niet gegarandeerd

19 september 2023

Air Belgium stopt met passagiersvluchten, waardoor bijna 20.000 reizigers in het ongewisse worden gelaten. Lees meer over de gevolgen van deze beslissing en de mogelijke risico's van niet-terugbetaalde tickets.

Air Belgium beslist om passagiersvluchten te stoppen

De luchtvaartmaatschappij Air Belgium heeft aangekondigd dat ze stopt met passagiersvluchten om zich uitsluitend te concentreren op vrachtvervoer en het charteren van vliegtuigen voor andere luchtvaartmaatschappijen.

Redenen voor de beslissing van Air Belgium

De maatschappij heeft een gerechtelijke reorganisatie aangevraagd, met als argument dat de activiteiten onrendabel zijn door de concurrentie op de huidige markt.

Welke gevolgen heeft dit voor reizigers?

Wat moet je doen als je al een ticket hebt geboekt bij Air Belgium? Bijna 20.000 passagiers worden hierdoor getroffen.

Annulering van vluchten na 3 oktober

Alle vluchten van Air Belgium gepland na 3 oktober worden geannuleerd. Alle vluchten voor deze datum worden wel uitgevoerd. Dit heeft de luchtvaartmaatschappij bevestigd.

Terugbetaling onzeker

De luchtvaartmaatschappij heeft aangekondigd dat geannuleerde vluchten in principe worden terugbetaald. Maar reizigers moeten nu wachten tot hun vlucht officieel geannuleerd is. Als ze veel geluk hebben, krijgen ze de geannuleerde vlucht terugbetaald zoals beloofd door de maatschappij, maar als de maatschappij over 6 maanden failliet gaat, krijgen ze misschien nooit hun geld terug.

Wat gebeurt er als Air Belgium failliet gaat?

Air Belgium ondergaat momenteel een gerechtelijke reorganisatie en kan binnen enkele maanden failliet worden verklaard. Op dit moment weten we niet meer dan dat. Om de situatie goed te begrijpen, moeten we ook begrijpen wat een gerechtelijke reorganisatie is.

Gerechtelijke reorganisatie als alternatief voor een faillissement

In principe is het doel van een gerechtelijke reorganisatie om een faillissement te voorkomen. De rechtbank kan de luchtvaartmaatschappij toestemming geven om de betaling van haar schulden zes maanden op te schorten (met de mogelijkheid van verlenging). De luchtvaartmaatschappij kan de rechtbank zelfs vragen om 80% van haar schulden kwijt te schelden.

Risico's verbonden aan een gerechtelijke reorganisatie

In principe is een gerechtelijke reorganisatie minder ernstig dan een faillissement, omdat de kans op terugbetaling iets groter is. Maar door deze procedure kunnen kwaadwillende ondernemers soms tijd winnen en uiteindelijk het faillissement aanvragen.

Onzekerheid over terugbetaling vliegtickets

Alleen de tijd zal leren wat er gaat gebeuren met Air Belgium, maar er is geen garantie dat de tickets van passagiers worden terugbetaald.

Testaankoop pleit voor verplichte insolventieverzekering voor luchtvaartmaatschappijen

In het geval van een gerechtelijke reorganisatie, zoals momenteel het geval is voor Air Belgium, hebben passagiers het recht om een terugbetaling te eisen. In geval van faillissement hebben ze dat recht echter niet en lopen ze dus het risico dat ze hun geld nooit terugkrijgen.

Tegen deze achtergrond pleiten wij voor verplichte insolventiebescherming in de luchtvaartsector om de rechten van passagiers volledig en effectief te garanderen.

Vragen over passagiersrechten?

Als je problemen hebt met het verkrijgen van een terugbetaling, of als je vragen hebt over je rechten als passagier, kun je contact opnemen met Testaankoop op 0800 29 510.