Dossier

Luchtvaartmaatschappij failliet: wat nu?

02 september 2022
wat als een luchtvaartmaatschappij failliet gaat?

Twee jaar coronacrisis heeft heel wat luchtvaartmaatschappijen in financiële moeilijkheden gebracht. We overlopen je opties als je vlucht wordt geannuleerd vanwege een faillissement.

De coronapandemie heeft de luchtvaartsector zwaar op de proef gesteld. Wegens de moordende concurrentie zijn faillissementen in de nabije toekomst niet uitgesloten.

Heb je een vlucht geboekt bij een luchtvaartmaatschappij die failliet gaat vóór je vertrek, dan bestaat de kans dat je je geld kwijt bent. Maar niet altijd. We zetten alle mogelijkheden even op een rijtje.

Je hebt de vlucht rechtstreeks geboekt en je hebt betaald met een kredietkaart
Via de uitgever van de kredietkaart bestaat de mogelijkheid om de vliegtickets terugbetaald te krijgen via het zogenaamde chargeback-systeem. Voor Visa en MasterCard surf je naar www.mijnkaart.be. Op die website vind je een formulier dat je moet invullen om een transactie te betwisten. Als je kunt aantonen dat je recht hebt op terugbetaling, zul je er wellicht op kunnen rekenen.

Meer informatie over dit systeem vind je in ons dossier "Betaalkaarten: hoe krijg je je geld terug".
Je hebt de vlucht rechtstreeks geboekt zonder kredietkaart
Betaalde je niet met een kredietkaart maar bijvoorbeeld met Bancontact of cash, dan is er geen chargeback mogelijk. Je kunt alleen nog een schuldvordering indienen bij de curator.
Je hebt rechtstreeks geboekt bij een luchtvaartmaatschappij, maar de vlucht zou worden uitgevoerd door de failliete maatschappij
Het kan gebeuren dat je boekt bij een bepaalde luchtvaartmaatschappij, maar dat de vlucht zal worden uitgevoerd door een andere maatschappij. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waar je geboekt hebt en vraag om een andere vlucht of terugbetaling van het vliegticket.
De vlucht maakt deel uit van een georganiseerde reis
In dit geval zul je weinig hinder ondervinden door het faillissement van de luchtvaartmaatschappij. Neem contact op met de reisorganisator. Die zal een alternatief moeten voorzien zodat je toch op reis kunt vertrekken of naar huis kunt terugkeren.
Kun je een reisverzekering aanspreken?
Reisverzekeringen zijn niet voor dergelijke situaties bedoeld en dekken ze in principe niet. Maar je kunt het altijd navragen bij de verzekeraar.
Hoe moet je een schuldvordering indienen bij de curator?

Slaag je er niet in om het geld van je onbruikbare vliegticket terug te krijgen, dan kun je een schuldvordering indienen bij de curator die door de rechtbank is aangesteld. Meestal moet dit binnen een bepaalde termijn (1 à 2 maanden) gebeuren. Soms moet je een specifiek formulier invullen. De procedure is meestal terug te vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Raadpleeg deze website regelmatig om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Volg de beschreven procedure stipt op, respecteer de termijnen nauwgezet en vergeet bij het indienen van de claim vooral het volgende niet:

  • geef je contactgegevens op
  • geef het reserveringsnummer en het vluchtnummer op en voeg een kopie van de boekingsbevestiging toe
  • vermeld het exacte bedrag dat je terugeist en de berekening ervan
  • bewaar een kopie van de aanvraag.

Garantie op succes is er niet. De kans dat je geen euro zult terugzien, is niet onbestaande.

Andere vlucht nodig?
Vaak bieden andere luchtvaartmaatschappijen goedkope vluchten aan aan de gedupeerde reizigers. Toen WOWair failliet ging, was dat bijvoorbeeld het geval.
Na een corona-annulatie wacht je op terugbetaling of heb je een voucher aanvaard
Ook in dit geval moet je een schuldvordering indienen bij de curator. Een chargebackprocedure (bij betaling met kredietkaart) is waarschijnlijk niet meer mogelijk als er al veel tijd verstreken is.

Contacteer ons

Als de opties die we hierboven beschrijven geen soelaas bieden, kun je onze juridische dienst bellen.

02 542 34 34