Antwoord van expert

Word ik vergoed voor de vertraging bij de terugvlucht?

17 januari 2022
Armand Van Steenwinckel © foto: Hendrik De Schrijver

Armand Van Steenwinckel wou weten of hij recht had op een serieuze vergoeding toen hij niet naar Maastricht werd teruggevlogen maar naar Amsterdam en daardoor veel later dan gepland in Maastricht aankwam. Onze expert Laurens Deforce legt uit dat je die vergoeding niet in alle gevallen kunt  claimen.

Armand Van Steenwinckel (foto) uit Sint-Agatha-Berchem: “Tijdens onze reis kregen we van Corendon te horen dat onze terugvlucht vanuit Antalya naar Maastricht werd gewijzigd naar een vlucht op Amsterdam. Er werd beloofd dat we per bus naar Maastricht zouden worden gebracht, maar toen het vliegtuig om 4 uur ’s nachts landde, was er geen bus te bespeuren. We hebben de nacht op de luchthaven doorgebracht. De bus dook uiteindelijk pas om 10.30 uur op. Al wat Corendon aanbiedt voor het ongemak, is een tegoedbon van € 25. Hebben wij geen recht op een grotere vergoeding?”

Het antwoord van onze expert 

Het hangt ervan af. 

Als een luchtvaartmaatschappij last minute de eindbestemming van je terugvlucht verandert naar een andere luchthaven, moet ze in de eerste plaats de kosten dragen voor het vervoer van de ene luchthaven naar de andere. Vandaar dat Corendon voor de gestrande reizigers een bus plande van Amsterdam naar Maastricht. 

Maar als je door die verandering met vertraging aankomt op je eindbestemming, mag je de luchtvaartmaatschappij in bepaalde gevallen een bijkomende compensatie vragen. Wat daarbij telt, is het moment van aankomst op de originele bestemming, in dit geval Maastricht. Zodra blijkt dat je daar bent aangekomen met een vertraging van meer dan drie uur, heb je recht op een vergoeding. Die voorwaarde lijkt in jullie geval ruimschoots vervuld aangezien je meer dan zes uur op de bus naar Maastricht hebt moeten wachten. 

De vergoeding is een vast bedrag, afhankelijk van de reisafstand. Voor een reis tussen 1 500 en 3 500 km buiten de Europese Unie, zoals die van jullie, gaat het om € 400 per passagier. 

Alleen bestaat er een belangrijke uitzondering op die vergoedingsverplichting: als de luchtvaartmaatschappij kan bewijzen dat de vertraging te wijten is aan buitengewone omstandigheden die met redelijke maatregelen niet hadden kunnen worden voorkomen, kun je de bijkomende compensatie niet claimen. Extreme weersomstandigheden zijn een courant voorbeeld van buitengewone omstandigheden. 

Een probleem? Wij kunnen je helpen

Heb je ook een probleem? Aarzel niet, neem online contact op met een expert van onze Adviesdienst. Je kunt ook elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) bellen naar het nummer 02 542 34 34.

Bel een expert van onze Adviesdienst