Nieuws

Gewijzigde garantieregels spelen in jouw voordeel

18 maart 2022
Garantie onrecht

Het federaal parlement heeft een wet aangenomen voor koopovereenkomsten tussen consumenten en handelaars. Gedurende de hele garantieduur van twee jaar zal je voor aankopen vanaf 1 juni 2022 niet meer zelf moeten bewijzen dat het defect van een product al aanwezig was bij de aankoop ervan. 

Goed nieuws want de regering heeft een wet goedgekeurd om consumenten beter te beschermen tijdens de garantieperiode. Als je toestel jonger is dan twee jaar, dan geldt de wettelijke garantie en kun je het dus gratis laten repareren of vervangen door de verkoper. 

Voor al jouw vragen over garantie, bel 02 542 34 34.

02 542 34 34

Is je kapotte toestel ouder dan twee jaar? Dan wil je het misschien liever zelf herstellen, of laten herstellen. Er zijn verschillende opties mogelijk die je weinig of geen geld kosten. Neem snel een kijkje op onze Repairguide.

Naar de Repairguide

Bewijslast blijft bij de verkoper na 6 maanden

Als er binnen de zes maanden na aankoop een discussie was over het toepassen van de garantieregels, moest je volgens de oude wet als consument niet bewijzen dat het gebrek al bestond op het moment van aankoop. Het defect aantonen volstond dus, waardoor de verkoper de garantie niet snel weigerde. Ná dat halfjaar moest je daarentegen wel kunnen bewijzen dat het gebrek al bestond bij de aankoop, wat zonder expertise bijna onmogelijk is. De verkoper kon bijgevolg sneller beweren dat het defect te wijten was aan verkeerd gebruik van het apparaat door de koper.
 
In de nabije toekomst zal de bewijslast voor de gehele duur van de garantie, d.w.z. twee jaar, bij de verkoper liggen.
 
"Deze verlenging van de vermoedelijke termijn is een grote stap voorwaarts in de consumentenbescherming en een overwinning voor ons als consumentenorganisatie die hiervoor al jaren ijvert", zegt Jens Van Herp, woordvoerder van Test Aankoop.
 
Meer weten over garantie? Raadpleeg ons garantiedossier.