Alert

Laat je niet intimideren door Beterprijs.be

10 januari 2019
beterprijs

De laatste twee weken worden wij overspoeld met telefoontjes van consumenten die worden geïntimideerd door Van Straten Incasso & Deurwaarders, dat in naam van Beterprijs.be een onmiddellijke betaling eist van zogenaamd onbetaalde abonnementskosten. Wij raden aan om niet zomaar in te gaan op deze aanmaningen.

Sinds Nieuwjaar kregen we opnieuw tientallen klachten binnen over de activiteiten van Beterprijs.be, een website voor kortingsbonnen. Ook het Europees Centrum voor de Consument (ECC) ziet een toename van soortgelijke dossiers. Wij schreven minister van Consumentenzaken Kris Peeters ondertussen aan om vaart te zetten achter maatregelen tegen zulke oneerlijke handelspraktijken.

Hoewel er momenteel verschillende maatregelen lopende zijn tegen Beterprijs.be, laat je je in de tussentijd beter niet vangen. Negeer telefoontjes van Beterprijs.be en laat je niet intimideren door incassobureau Van Straten Incasso & Deurwaarders om schulden te betalen die je nooit bent aangegaan.

Afgedwongen verkoop

Beterprijs.be is een Nederlandse firma die je ongevraagd opbelt om je een zogenaamd abonnement voor kortingsbonnen te verkopen. Na het gesprek krijg je een e-mail met een login en wachtwoord voor een proeftoegang van 14 dagen op hun website met kortingsbonnen.

Vervolgens ontvang je een factuur van € 99 voor een jaarabonnement op de dienst. Bij niet-betaling van de factuur volgt er al snel een nieuwe factuur met extra kosten en laattijdigheidsintresten, contactname door een incassobureau, ...

Heel wat gedupeerde consumenten laten ons weten nooit dit abonnement te zijn aangegaan, en dat ook duidelijk te hebben gemaakt aan de telefoon. Dat weerhoudt de firma echter niet om alsnog dure facturen en incassobureaus op je af te sturen. Dat is afgedwongen verkoop, en verboden.

Tegen deze praktijken loopt inmiddels een dossier bij het Belgisch parket en de website is ondertussen offline gehaald. De FOD Economie plaatste Beterprijs.be ook op de grijze lijst om consumenten te waarschuwen.

Ook incassobureau overtreedt de regels 

Uit de e-mails van enkele gedupeerde consumenten stelden we daarnaast vast dat Van Straten Incasso & Deurwaarders de regelgeving met betrekking tot de minnelijke invordering van consumentenschulden niet respecteert. Verder onderzoek door de FOD Economie lijkt ons ook hier aan de orde.

Consumenten worden namelijk aangemaand vóór 18 uur diezelfde dag de openstaande sommen te betalen, of ze zullen de volgende dag de gerechtsdeurwaarder met de politiediensten aan de deur zien verschijnen. Of het incassobureau beweert dat het over een gerechtelijk vonnis beschikt (dat niet bestaat).

Ook aan de telefoon drijft het incassobureau de druk op. "Wij hebben vandaag al 237 mensen opgebeld om hen te laten betalen, en u bent nummer 238 die zal betalen", kreeg een van onze abonnees te horen.

Bovendien is de website van de firma eigenaardig genoeg gevestigd in Denemarken, en ontbreekt het op die website van elk spoor van een fysiek adres of een erkend ondernemingsnummer.

Ons advies

  • Om te vermijden dat je ongevraagde commerciële telefoontjes ontvangt van bedrijven, kun je je eventueel inschrijven op de website Bel-Me-Niet-Meer.be.
  • Als je een telefoontje van de firma Beterprijs.be ontvangt en geen interesse hebt in een dergelijke dienst van kortingsbonnen, maak dit meteen heel duidelijk of beëindig gewoon het gesprek.
  • Ontvang je toch ongevraagd de e-mail met toegangscodes voor de proeftoegang op Beterprijs.be? Meld dan binnen de 14 dagen aan het bedrijf dat je dit niet wenste via de klachtenbox op onze website. Daarmee wordt er een e-mail naar Beterprijs.be gestuurd, mét onze naam eronder om je klacht extra kracht bij te zetten. Deze dienst is gratis voor iedereen. Wij bundelen alle klachten en maken die over aan de FOD Economie, die verder onderzoek kan instellen.

    Klacht indienen via Test-Aankoop

  • Word je onder druk gezet door een incassokantoor om te betalen? Panikeer dan niet en geef hier niet aan toe. Contacteer daarentegen onze advocaten om je bij te staan (gratis voor onze abonnees) via 02 892 37 05 of via de klachtenbox op onze website.

    Laat je bijstaan door onze 50 advocaten