Dossier

Zonwering in 10 vragen

25 juni 2020
zonwering oververhitting voorkomen

Na meerdere warme zomers na elkaar is zonwering een hot item. In steeds meer woningen wordt het moeilijk om de warmte eens die binnen zit, nog weg te krijgen. Voorkomen is dus het devies. Daarbij kan zonwering prima helpen.

Zonlicht buiten houden

Steeds meer Belgen schaffen zich een airco aan of overwegen zo’n aankoop. Maar die toestellen zijn niet goedkoop en verbruiken flink wat stroom. Daarom is het zaak om oververhitting in huis proberen te voorkomen.

Zonnewarmte oordeelkundig inperken

De hoofdschuldige voor oververhitting in huis is het zonlicht. Veel van de zonnewarmte die de woning binnendringt, raakt niet meer weg en zorgt zo voor een broeikaseffect in huis. En dat des te meer naarmate de woning beter geïsoleerd en luchtdicht is.

Alles moet er dan ook op gericht zijn om die aanvoer van zonnewarmte oordeelkundig in te perken op de momenten dat oververhitting dreigt. Omgekeerd is het ook de bedoeling om in de winter en in het tussenseizoen zoveel mogelijk gratis zonnewarmte te benutten om de stookkosten te drukken. Zonwering kan hiervoor een zeer interessante oplossing bieden.

Wat bij de keuze van de meest geschikte zonwering komt kijken, overlopen we in 10 vragen.