Nieuws

Kun je ziek worden van de airco?

07 juni 2022
vrouw zit op zetel voor de airconditioner en heeft keelpijn

Bij warm weer zal de airconditioner op volle toeren draaien. Veel mensen klagen echter dat ze na blootstelling aan de airco te kampen hebben met een verstopte neus, verkoudheid of keelpijn. Sommigen beweren zelfs dat airco slecht is voor je longen. Is het dan echt zo slecht voor je? Bekijk onze tips voor een gezond gebruik van de airconditioning.

In principe kun je niet ziek worden van de airconditioner, maar een slecht afgestelde airconditioning kan wel klachten veroorzaken, vooral bij personen die kampen met luchtwegproblemen. Ook wanneer de filters van de aircotoestellen vuil zijn, en stof, bacteriën en virussen makkelijker worden verspreid, ervaren sommige mensen ongemakken zoals irritatie of infectie van de luchtwegen of ademhalingsproblemen. Het is wel belangrijk dat je de airco goed gebruikt.

Enkele tips voor gezond gebruik van je airco

  • Gebruik een airconditioner met mate.
  • Zorg voor een goede afstelling van je airconditioning. Beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten. Extreme verschillen (meer dan 8°C) zijn af te raden; meestal zijn temperaturen rond de 21 of 22 °C al voldoende. Het zijn vooral de extreme temperatuurschommelingen die klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Zet je airco dus niet té koud, ook al is het tropisch warm buiten.
  • Onderhoud het toestel regelmatig en denk eraan om geregeld de luchtzuiveringsfilter van je airco na te kijken, te reinigen of te vervangen. Anders verspreid je stof, bacteriën en vuiligheid. Al is het natuurlijk niet evident om te weten wanneer een filter op kantoor of in je wagen moet gereinigd worden.
  • Richt de blazers van de airco in de auto niet rechtstreeks op je gezicht, op die manier laat je eventuele bacteriën rechtstreeks los op de slijmvliezen in je neus en mond. Dit verhoogt ook de kans op oogirritatie.
  • Als je vertrekt in een hete auto die in de zon heeft gestaan, zet dan even de ramen open voor je de airco inschakelt. Op die manier laat je frissere lucht binnen, dat is gezonder en beter voor de circulatie.
  • Om de temperatuurschok te verkleinen tussen binnen en buiten schakel je de airco best al enkele minuten uit voor je met de auto je eindbestemming bereikt. Zo is de overgang tussen fris en warm voor je lichaam minder zwaar.

Vergelijk vaste airco´s

Vergelijk mobiele airco´s