air conditioner

Hoe kies je een vaste airco?

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om de beste vaste airco te vinden? In onze koopgids vind je meer uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Hoeveel lokalen wil je tegelijk koelen?

Een vaste airco-installatie bestaat doorgaans uit een binnen- en een buitenunit. Bij de zgn. multisplit-toestellen kan de buitenunit meerdere binnenunits aansturen om meerdere kamers tegelijk te koelen, bv. de woonkamer en een slaapkamer. Wil je minder ruimtes koelen, dan is een monobloktoestel interessant.
Terug naar boven

Wat is de prijs?

De plaatsing van een vaste airco houdt een steviger investering in. Voor de toestellen alleen – 1 buitenunit en 1 binnenunit - mag je rekenen op € 1 000 tot € 2 000, zonder btw. De btw zal 6 % of 21 % bedragen, afhankelijk van het feit of de woning ouder dan wel jonger dan 10 jaar oud is.

Per extra binnenunit mag je er dan nog eens € 300 tot 600 en meer bijtellen.

Daarbovenop komen de kosten van de plaatsing door een vakman. Reken hierbij toch ook op enkele honderden euro’s extra. Deze klus kan veelal in een dag worden geklaard. 

 
Terug naar boven

Welk vermogen is vereist?

Om het juiste vermogen te kiezen spelen er tal van parameters, zoals de oriëntatie en het volume van de kamer, het aantal m² glasoppervlak, de aanwezigheid van isolatie en zonwering enz.

Aangezien een vaste airco door een vakman moet worden geïnstalleerd, kan die voor jou een nauwkeurige berekening maken. Toch is het handig om je zelf al een idee te vormen van het vereiste vermogen.

Volgens een grove vuistregel moet je 45 W aan koelvermogen per m³ rekenen. Daarbij tel je 300 W per m² glasoppervlak dat op de zonnekant gericht is. In de tabel hieronder vind je enkele voorbeelden.

Welk vermogen voor welk lokaal?

Type lokaal

Afmetingen (l x b x h in m)

Volume (m³)

Glas in raam op de zonnekant (m²)

Vereist vermogen (kW)

Kleine kamer

3 x 2,5 x 2,4 m

18

1.5

1.3

Grote kamer

4 x 3,5 x 2,5 m

35

3

2.5

Woonkamer

5 x 4 x 2,5 m

50

4

3.5

Verwar dit getal trouwens niet met het elektrisch vermogen van het toestel (tussen 700 en 1 500 W voor monobloktoestellen). Soms wordt het vermogen aangeduid in BTU/h (British Thermal Unit per hour). Je moet dit getal delen door 3 412 om het vermogen in kW om te zetten.


Terug naar boven

Welk rendement of SEER te kiezen?

Wij hebben de toestellen getest in een genormaliseerde toestand met zowel buiten als binnen een temperatuur van 35°C.

Bij splitmodellen uit onze tests varieert de SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) – dit is een seizoensgemiddelde energie-efficiëntieverhouding - van 4 tot 6. De prestaties van vaste airco’s blijven vrij stabiel, terwijl die van een mobiele airco afzwakken naarmate het temperatuurverschil tussen buiten en binnen oploopt.

Je vindt de SEER terug op het energielabel van het toestel. Weet echter dat onze testresultaten een meer betrouwbare aanduiding van de globale energieprestaties geven.

 
Terug naar boven

Maakt een vaste airco veel lawaai?

Het grote voordeel aan een vaste airco is dat je het meeste lawaai buiten houdt want vooral de buitenunit maakt herrie. Als je het raam dichthoudt, zul je er binnen weinig last van hebben. Vind jij (of jouw buur) het lawaai toch storend, dan kun je een geluiddempende omkasting rond de unit plaatsen. Volgens tests van onze Nederlandse collega’s van Consumentenbond kan die de herrie met 5 tot 9 dB(A) verlagen, wat niet weinig is. Overigens wordt zo’n buitenunit steeds op schokrubbers geplaatst om trillingen en geluid te dempen.

Het lawaai van een binnenunit is aanvaardbaar. Bovendien kan die ook in een stille modus, op een lager vermogen en met minder dan de helft van het lawaai, draaien om je minder in je slaap te hinderen.

Terug naar boven

In welk geval is een vaste airco een goede keuze?

Een vaste airco is het overwegen waard als een of meer van de volgende criteria zijn vervuld:

  • Je bent eigenaar van de woning.
  • Je woning heeft langdurig last van oververhitting, bv. een appartement dat je moeilijk kunt afkoelen.
  • Je wilt in verschillende lokalen tegelijk verkoeling brengen.
  • Er is te veel lawaai als je het raam openzet.
  • Jouw gezondheid vereist een goede regeling van de binnentemperatuur.
  • Je verwarmt elektrisch en zo’n airco, eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp, zou die buiten het zomerseizoen kunnen vervangen.
Terug naar boven