Nieuws

Herstel je kledij of kapotte apparaten samen met een expert in een Repair Café

15 juli 2022
Reparateur herstelt een kapot toestel

Gooi je kapotte elektr(on)ische apparaten en versleten kledij niet zomaar weg. In een Repair Café kun je ze (laten) herstellen. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar door samen met ervaren reparateurs aan de slag te gaan, leer je ook hoe je een herstelling zelf uitvoert. Echt leuk!

Misschien heb je met de solden twee jaar geleden een trendy kledingstuk op de kop getikt of een handige keukenrobot, maar heeft jouw eyecatcher nu alweer de geest gegeven. “Het ideale moment dus om een nieuw model aan te schaffen” kun je nu denken. 

Buiten garantie is het inderdaad meestal minder interessant om jouw spullen te laten repareren via de fabrikant doordat de kosten flink kunnen oplopen. Bovendien moet je soms enige tijd geduld uitoefenen voordat je jouw toestel in goede staat terugkrijgt.  

Gelukkig zijn er goedkope en duurzame alternatieven om je kapotte apparaten, maar ook je kledij en zelfs je fiets te herstellen. 

  • Je kunt naar een Repair Café gaan om het toestel te (laten) herstellen
  • Je kunt zelf proberen om je toestel te repareren (zie onderaan dit artikel)

Heeft jouw apparaat te vroeg de geest gegeven? Dan raden wij jou aan om dat door te geven in ons meldpunt Te rap kapot. Jouw belangrijke bijdrage helpt ons om
fabrikanten aan te sporen om producten te maken die beter herstelbaar zijn en een langere gebruiksduur hebben.

Meld je kapotte toestel

Wat is een Repair Café?

Een Repair Café is een burgerinitiatief op vrijwillige basis. Dit zijn terugkerende evenementen waarbij herstellers met jou samenwerken om een defect product te repareren. Het is dus geen brasserie of café waar je dagelijks terechtkunt, maar als wachtende bezoeker kun je ter plaatse gewoonlijk wel een drankje bestellen.

Kan ik mijn kledij laten herstellen in een Repair Café?

Afhankelijk van de specialisaties binnen het Repair Café kun je er terecht met je kapotte elektrische en elektronische apparaten, meubeltjes, fietsen, speelgoed en zelfs je kledij.
Controleer altijd eerst of jouw spullen niet meer onder garantie vallen. Is dat wel het geval, dan stuur je ze beter op naar de fabrikant voor reparatie. Als je toch sleutelt of in een Repair Café laat sleutelen aan jouw toestel binnen de garantieperiode en het wordt niet hersteld, dan gaat de fabrikant mogelijk weigeren om je garantierechten te laten gelden. 

dames herstellen een broek in het Repair Café van Oudenaarde

Moet ik zelf mijn kapotte toestel repareren?

Een van de basisprincipes van Repair Cafés is dat je het kapotte voorwerp samen met de vrijwillige reparateur herstelt. Daarom moedigen Repair Cafés je aan om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Sommige herstellers zullen je tips geven over hoe je het apparaat zelf kunt repareren, anderen zullen jou vragen om hen te helpen tijdens de reparatie. Je kunt daarbij altijd gebruikmaken van het aanwezige materiaal en gereedschap. 
Daarnaast stellen de vrijwillige reparateurs het erg op prijs als je tijdens het herstelproces bij hen blijft en dus niet even naar de winkel snelt om een boodschap. Zo kunnen ze je op elk moment informeren of een vraag stellen.

Wie organiseert een Repair Café en is dit gratis? 

Een Repair Café kan plaatsvinden in jouw buurt dankzij gemotiveerde vrijwilligers die de handen in elkaar slaan om jou zo goed mogelijk te helpen. De reparaties zijn kosteloos, maar bij elke repareerbijeenkomst wordt er wel een spaarpotje klaargezet zodat degene die dat willen een vrije bijdrage kunnen doen. Met dat geld krijgen de hulpvaardige vrijwilligers een hapje en een drankje gepresenteerd en kunnen ze gebruikmaken van extra werkmateriaal om de reparaties zo goed mogelijk uit te voeren.

Waar vind ik een Repair Café in mijn buurt? 

Op de officiële website van Repair Cafés kun je zien of er in jouw buurt een Repair Café is dat jouw kapotte spullen aanvaardt. Vaak kun je via de algemene site doorklikken naar de website van het evenement zelf met meer informatie over wat daar kan worden gerepareerd. Niet alle Repair Cafés hebben specialisaties zoals elektro, textiel of fietsen.

Een fiets herstellen in een Repair Café 

Wanneer is er een Repair Café gepland?

Het Repair Café gaat periodiek door, bijvoorbeeld een keer per maand of om de drie maanden, meestal op dezelfde locatie – zoals in een cultuurcentrum – in steden verspreid over heel België. Op de Facebookpagina van Repair&Share worden alle toekomstige Repair Cafés in Vlaanderen opgesomd. Op de website van De Transformisten kun je de agenda raadplegen op postcode. 
Sommige Repair Cafés bieden de mogelijkheid om online een tijdslot te reserveren. Is dat niet het geval, dan moet je jouw beurt afwachten en neem je best een boek mee of iets anders om je bezig te houden. Ben je jouw lectuur thuis vergeten? Geen probleem, de sfeer in een Repair Café zit goed. Je kunt een praatje slaan met de andere aanwezigen of eventueel toekijken hoe de reparateurs de verschillende spullen herstellen. 

Waarom kan mijn toestel niet worden hersteld en wat moet ik doen?

Niet alle spullen kunnen worden hersteld. Vaak ligt de oorzaak bij het ontbreken van een reserveonderdeel. In dat geval adviseert de reparatiedeskundige jou om het wisselstuk – als dat niet te duur is – te bestellen en de volgende keer met jouw toestel en het nieuwe reserveonderdeel terug te komen. 
Het kan ook zijn dat je toestel verouderd is en het wisselstuk bijgevolg niet meer te verkrijgen is, of je kunt het alleen nog maar bestellen via landen zoals Amerika en Canada. In dat laatste geval stel je je best de vraag of je dan niet beter een nieuw toestel koopt en je kapotte toestel naar een recyclagepark brengt. 
Niet alleen wisselstukken vormen geregeld een probleem, ook doen sommige fabrikanten er alles aan om hun toestellen zo complex mogelijk te maken. Ze lijmen onderdelen vast waardoor je het apparaat niet zomaar kunt openmaken, of ze gebruiken speciale vijzen waardoor je nieuw gereedschap moet bestellen – soms erg moeilijk te vinden – om je toestel te demonteren. Ook in dat geval moet je je afvragen of het sop nog de kool waard is. 

Expert herstelt kruimeldief in Repair Café
Weet dat je altijd op eigen risico een reparatiedeskundige laat sleutelen aan jouw toestel. De organisatoren en reparateurs zijn niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van activiteiten van het Repair Café. Als de hersteller jou echt niet kan helpen, dan verwijst hij jou meestal door naar een professionele hersteller. 

Hoe kan ik zelf iets kapot herstellen?

Zou je graag zelf aan de slag gaan, maar ben je bijvoorbeeld nog op zoek naar de geschikte onderdelen? Neem dan een kijkje op onze Repairguide en ontdek concrete tips over hoe je jouw defecte printer, laptop, smartphone of wasmachine herstelt. Verder vind je informatie over onder meer garantie en krijg je nuttige links te zien naar allerlei tutorials en herstelorganisaties.

Meer weten over (zelf) herstellen

Wil je toch liever een nieuw model aankopen, dan kun je maar beter op je hoede zijn. Raadpleeg daarom voordat je op soldenjacht gaat onze Solden-Gids. 

Ontdek alles over solden