Waar moet ik op letten bij een sleutel-op-de-deurwoning?
Aangezien een sleutel-op-de-deurfirma alles voor jou regelt, is het belangrijk dat je je de juridische bescherming die daar normaliter aan vasthangt, niet op slinkse manier laat ontnemen.

Droom je van een instapklare woning, omdat je niet veel tijd en energie in een bouwproject kunt of wilt steken? Een nieuwbouw zonder kopzorgen dus. Dan kies je voor een sleutel-op-deurbedrijf. Daar is niets mis mee. Maar het is cruciaal dat je het verstandig aanpakt en niet te snel tekent.
Zonder kopzorgen
Als je een huis laat bouwen volgens de klassieke formule, moet je voor alles je eigen keuze maken, van het ontwerp voor het huis tot de afwerking. Je kiest zelf een architect die de plannen tekent, het lastenboek en de meetstaat opmaakt, en de werken controleert. Hij kiest samen met jou alle gespecialiseerde aannemers die nodig zijn (voor de ruwbouw, de chape, de elektriciteit, de verwarming, het sanitair, de ventilatie, het bepleisteren enz.). Je moet ook een veiligheidscoördinator en een EPB-verslaggever aanstellen. De uitvoeringstermijn is op voorhand vaak niet zo makkelijk in te schatten. Het budget ligt dikwijls hoger dan bij andere bouwformules door het hogere ereloon voor de architect en/of de meestal hogere prijzen van de aannemers.
Ga je in zee met een algemeen aannemer, dan kies je nog altijd een architect voor de plannen, het lastenboek, de meetstaat en de controle van de werken. Maar voor de uitvoering van de werken maak je het jezelf makkelijker met een algemeen aannemer. Die voert meestal zelf de ruwbouwwerken uit maar doet voor alle andere werken een beroep op onderaannemers die hij zelf aanbrengt. De architect moet alleen de algemeen aannemer controleren en heeft dus minder werk, waardoor zijn ereloon lager ligt dan bij de klassieke bouwformule. Bij deze bouwformule liggen de uitvoeringstermijn en de totaalprijs vast.
Met de sleutel-op-de-deurformule ga je nog een stap verder qua gemak. De bouwfirma regelt alles voor jou. Ze zegt je van meet af aan hoeveel het project in totaal zal kosten en wanneer het klaar zal zijn, de uitvoeringstermijn en de totaalprijs liggen dus vast. Meestal is er een modelwoning want de firma werkt met eigen plannen, eigen lastenboeken en eigen meetstaten. Ze stelt je zelf een veiligheidscoördinator en een EPB-verslaggever voor, en vaak ook een architect. Jij moet alleen zien dat je de rekeningen betaalt en je krijgt op het einde van de rit de sleutels.
Teken niet te snel
Als je een nieuw huis laat bouwen met één firma en er loopt wat mis, kun je normaliter terugvallen op een sterke wettelijke bescherming. Beter gekend in het milieu als de wet-Breyne. Alleen ontneemt men je die bescherming in de praktijk soms door je een contract te laten tekenen dat niet koosjer is. En dan zit je in de penarie als de werken maar blijven aanslepen, het overeengekomen budget lang niet blijkt te volstaan, het uitgevoerde werk van slechte kwaliteit is, de firma failliet gaat …
Lees daarom zeker ons dossier over sleutel-op-de-deur bouwen. Je zult er niet alleen de belangrijkste aspecten van de wet-Breyne ontdekken maar ook de trucs die sommige sleutel-op-de-deurfirma's gebruiken waardoor je ze niet aansprakelijk zult kunnen stellen voor een probleem.
Het kan erg nuttig zijn om de inhoud van het contract dat de sleutel-op-de-deurfirma je voorlegt, te vergelijken met de bepalingen van onze modelovereenkomst voor de algemene aanneming voor de bouw van een woning. Laat alle ongunstige bedingen aanpassen of beter nog, aarzel niet om te eisen dat die modelovereenkomst wordt gebruikt, ze biedt je immers de volledige bescherming van de wet-Breyne.
NAAR ONZE MODELOVEREENKOMST VOOR DE BOUW VAN EEN WONING
Zit je met een vraag?
Bouwen is niet meer simpel. Wij beschikken over een dossier waarin we je op weg helpen in de wereld van de almaar strengere eisen voor nieuwbouw op het vlak van energieprestaties (EPB).
Word je met een probleem geconfronteerd bij je nieuwbouw, dan kun je altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) bellen naar 02 542 34 34 of je kunt hen online contacteren.