Dossier

Sleutel-op-de-deur bouwen: waar schuilt het gevaar?

29 juli 2021
sleutel op deur firma

Sommige sleutel-op-deurfirma’s gebruiken trucs waardoor je ze niet aansprakelijk zult kunnen stellen als er wat mis loopt bij de nieuwbouw. Wij leggen uit hoe ze te werk gaan. Met onze modelovereenkomst riskeer je niet in de val te trappen en sta je juridisch sterk.

Teken niet te snel

De sleutel-op-de-deurformule is heel populair in ons land onder mensen die een nieuw huis willen laten bouwen. Je kiest voor je gemak, je wilt iemand die alles voor jou regelt en je een volledig afgewerkte nieuwbouw bezorgt.

Er is niets mis met die keuze, alleen houden te veel consumenten daar een kater aan over. Omdat de nieuwbouw niet loopt zoals verhoopt maar ze geen been hebben om op te staan om de bouwpromotor (projectontwikkelaar) daar aansprakelijk voor te stellen. 

Er bestaat nochtans een uitgebreide wettelijke bescherming voor wie een nieuw huis laat bouwen met één firma. De grote troef van die zogenoemde wet-Breyne is dat de bouwpromotor verantwoordelijk is voor het volledige bouwwerk en daarbij aan strenge regels is onderworpen (hij heeft zich ertoe verbonden om alles te doen om de bouw tot een goed einde te brengen).

Maar in de praktijk passen veel sleutel-op-de-deurfirma’s trucs toe waardoor jij uiteindelijk met een contract opgescheept zit waarop die wet niet van toepassing is. Op die manier kunnen zij hun aansprakelijkheid ontlopen. Dat zul je echter pas merken op het ogenblik dat er een geschil rijst. En er kan inderdaad heel wat fout lopen bij een nieuwbouw: de werken blijven maar aanslepen, het overeengekomen budget blijkt lang niet te volstaan, er worden heel grote voorschotten gevraagd, er worden supplementen in rekening gebracht, het uitgevoerde werk is van slechte kwaliteit, de firma gaat failliet … Als je dan niet op de wet-Breyne kunt terugvallen, sta je juridisch veel zwakker dan iemand die wel beschermd is door de wet. Laat het dus beter zo ver niet komen!

Laat je de wettelijke bescherming niet ontnemen!

Let erop dat de sleutel-op-deurfirma op z’n minst uitdrukkelijk stipuleert dat de wet-Breyne van toepassing is. 

Als je helemaal op veilig wilt spelen, kun je het contract dat de firma je voorlegt, vooraf laten nalezen door een jurist gespecialiseerd in bouwrecht. Met € 500 à € 1 000 kun je je veel leed achteraf besparen.

Of dring erop aan om onze modelovereenkomst te gebruiken voor de aannemingsovereenkomst voor de bouw van een woning.

NAAR ONZE MODELOVEREENKOMST

Nog meer advies vind je in onze Praktische Gids “Een woning bouwen of kopen”.

NAAR ONZE PRAKTISCHE GIDS

Heb je toch nog vragen? Je kunt elke dag bellen naar onze adviseurs op 02 542 34 34.

BEL 02 542 34 34

In de pagina’s die nu volgen, kun je meer in detail vernemen: