Dossier

Welk alarmsysteem kiest u?

29 oktober 2015
Welk alarmsysteem kiest u

Die beslissing neemt u niet in één-twee-drie. Vraag verschillende offertes aan en bespreek uw wensen uitvoerig met de installateurs, zodat ze het gepaste systeem voor uw woning kunnen voorstellen. Als er een kat in huis rondloopt, zijn bepaalde detectoren bijvoorbeeld niet geschikt.

Opgelet met batterijen

Bij een bekabeld alarmsysteem

Hierbij zijn enkel de alarmcentrale en de buitensirene uitgerust met een batterij. In feite zijn dit noodbatterijen, die enkel nodig zijn in geval van een stroomonderbreking. De batterijcapaciteit is bepalend voor de autonomie van de alarminstallatie. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer het alarmsysteem bij een stroomuitval actief zal blijven. Hiervoor worden oplaadbare batterijen gebruikt, die opnieuw opladen wanneer er weer stroom is.

Een voorbeeld: een bekabeld alarmsysteem met 6 volumetrische detectoren, 2 klavieren en een buitensirene verbruikt gemiddeld ongeveer 300 mA. Als de noodbatterij van de centrale een capaciteit heeft van 7 Ah (7 000 mA), houdt het alarm het in theorie ongeveer 1 dag uit (tenminste als ze volledig opgeladen is). Hoe meer detectoren en/of klavieren erbij komen, hoe beperkter de autonomie, tenzij u de batterij natuurlijk vervangt door een exemplaar met een hogere capaciteit.

Bij een draadloos alarmsysteem

De centrale van een draadloos alarmsysteem verbruikt minder vanwege de draadloze componenten. Bijgevolg hoeft de batterij niet zo’n hoge capaciteit te hebben. Bij de draadloze versie van het voorbeeld hierboven verbruikt de centrale gemiddeld om en bij 100 mA. Een noodbatterij van 2,2 Ah (2 200 mA) volstaat dus om het alarmsysteem ongeveer 1 dag geactiveerd te houden bij een stroomonderbreking. Let echter op: deze batterijen zijn gewoonlijk niet oplaadbaar. Denk er dus aan om ze te vervangen vooraleer ze leeg zijn.