Dossier

Uw woning beveiligen tegen inbraken

24 mei 2017
uw woning beveiligen tegen inbraken

24 mei 2017

Elk jaar wordt in ons land in 3 % van de woningen ingebroken. Met zowel financiële als psychologische gevolgen voor de slachtoffers. U kunt die nachtmerrie met tal van middelen proberen te voorkomen, gaande van inbraakwerende maatregelen over regelrechte inbraakbeveiliging tot geavanceerde alarmsystemen. 

Een inbraak is altijd een traumatiserende ervaring. Het kan voor een blijvend onveiligheidsgevoel zorgen. En kan een dure grap zijn. In onze enquête over woningbeveiliging bleek dat een inbraak de Belg gemiddeld € 4 416 armer maakt, terwijl hij met € 2 422 had volstaan om zijn woning te beveiligen tegen diefstal. 
Voor u echter gaat investeren in duur beveiligingsmateriaal, neemt u uw situatie beter eens rustig onder de loep.

Het eerste wat u moet doen, is beseffen door welke slechte gewoontes u het potentiële inbrekers makkelijk maakt.

Daag het lot niet uit

Deuren of vensters open laten staan, de huissleutel onder de deurmat of een bloempot leggen, een ladder tegen de muur laten staan, het alarm niet opzetten wanneer u het huis verlaat … We zijn wel vaker onvoorzichtig. Dat maakt het inbrekers niet alleen gemakkelijker, het kan ook de doeltreffendheid van andere veiligheidsmaatregelen ondermijnen. Doe daarom een beroep op een diefstalpreventieadviseur. Zo’n speciaal opgeleide persoon kunt u vinden bij de politie of de gemeente. Hij zal samen met u door uw huis lopen om te tonen welke maatregelen u het best neemt. Volledig gratis!

Doeltreffende beveiliging

Als we de cijfers naast elkaar leggen van de aanwezige inbraakbeveiliging, het aantal pogingen tot inbraak en het aantal geslaagde inbraken, komen we tot een hele reeks doeltreffende beveiligingsmaatregelen:

  • een gepantserde deur
  • kierstandhouders voor ramen en deuren
  • een door een specialist geïnstalleerd alarm
  • een waakhond
  • horizontale deurbalken
  • vergrendelbare raamkrukken
  • inbraakwerend glas 
  • buitenverlichting met bewegingssensor

Probeer uw woning eens te bekijken door de ogen van een inbreker om de zwakke plekken op te sporen. Dat kan u helpen om de nodige maatregelen te nemen om het indringers lastiger te maken.

Elektronisch alarmsysteem

Als u een alarm plaatst en daarnaast enkele van de genoemde beveiligingsmaatregelen neemt, zou u uw woning vijftien keer beter beveiligen dan zonder enige beveiliging. Maar een alarmsysteem is duur en kan uw zenuwen danig op de proef stellen als het moeilijk te bedienen of niet betrouwbaar is. Daarom raden wij aan om een erkend installateur een systeem op maat te laten plaatsen, rekening houdend met uw leefgewoonten en uw eventuele huisdieren.

Een alarmsysteem is vooral aanbevolen als andere mechanische ingrepen te duur zijn, als u veel waardevolle voorwerpen in huis hebt, als u afgelegen woont of weinig thuis bent, of als de verzekering dat vereist. Opgelet echter: een alarm met een buitensirene moet u registreren bij de politie, anders riskeert u een boete.