Dossier

Zo beveilig je jouw woning tegen inbraken

25 juli 2019
uw woning beveiligen tegen inbraken

Elk jaar wordt in ons land in 3 % van de woningen ingebroken. Met zowel financiële als psychologische gevolgen voor de slachtoffers. Je kunt die nachtmerrie met tal van middelen proberen te voorkomen, gaande van inbraakwerende maatregelen over regelrechte inbraakbeveiliging tot geavanceerde alarmsystemen. 

Een inbraak is altijd een traumatiserende ervaring. Het kan voor een blijvend onveiligheidsgevoel zorgen. En het kan een dure grap zijn. In onze enquête over woningbeveiliging bleek dat een inbraak de Belg gemiddeld € 4 416 armer maakt, terwijl hij met € 2 422 had volstaan om zijn woning te beveiligen tegen diefstal. 
Voor je echter gaat investeren in duur beveiligingsmateriaal, neem je jouw situatie beter eens rustig onder de loep.

Het eerste wat je moet doen, is beseffen door welke slechte gewoontes je het potentiële inbrekers makkelijk maakt.

Daag het lot niet uit

Deuren of vensters open laten staan, de huissleutel onder de deurmat of een bloempot leggen, een ladder tegen de muur laten staan, het alarm niet opzetten wanneer je het huis verlaat … We zijn wel vaker onvoorzichtig. Dat maakt het inbrekers niet alleen gemakkelijker, het kan ook de doeltreffendheid van andere veiligheidsmaatregelen ondermijnen. Ook als je op sociale media zit, ben je het best een beetje voorzichtig. Een foto met "Joepie, drie weken naar Bali!" zal heel wat likes opleveren, maar komt misschien ook onder de ogen van iemand met kwade bedoelingen.

Oogje in het zeil 

Om je huis toch niet helemaal onbewaakt achter te laten, kun je allereerst een beroep doen op mensen uit je buurt of familie. Iemand die langskomt om de planten water te geven of dieren te verzorgen, kan altijd checken of alles in orde is. Maar we zien ook steeds meer dat mensen zich gaan groeperen en elkaar helpen. Buurten hebben vaak een Whatsapp-groep waarop - naast allerlei vragen en weetjes - verdachte bewegingen kunnen worden gemeld. Ook Buurt Informatie Netwerken (BIN's) zijn in opmars: dergelijke groepen zijn er specifiek op gericht om de veiligheid in een buurt te verhogen. Daarnaast kun je bij je lokale politiezone vakantietoezicht aanvragen. Dit houdt in dat een patrouille geregeld bij je woning langsgaat of voorbij rijdt om te zien of alles in orde is. Je kunt dit aanvragen via www.police-on-web.be.

Voor professioneel advies kun je terecht bij een diefstalpreventieadviseur. Zo’n speciaal opgeleide persoon kun je vinden bij de politie of de gemeente. Hij zal samen met jou door je huis lopen om te tonen welke maatregelen je het best neemt. Volledig gratis! 

Doeltreffende beveiliging

Als we de cijfers naast elkaar leggen van de aanwezige inbraakbeveiliging, het aantal pogingen tot inbraak en het aantal geslaagde inbraken, komen we tot een hele reeks doeltreffende beveiligingsmaatregelen:

  • een gepantserde deur
  • kierstandhouders voor ramen en deuren
  • een door een specialist geïnstalleerd alarm
  • een waakhond
  • horizontale deurbalken
  • vergrendelbare raamkrukken
  • inbraakwerend glas 
  • buitenverlichting met bewegingssensor

Probeer je woning eens te bekijken door de ogen van een inbreker om de zwakke plekken op te sporen. Dat kan je helpen om de nodige maatregelen te nemen om het indringers lastiger te maken.

Cilinderslot is cruciaal

Een cilinderslot is een erg belangrijk onderdeel van de beveiliging van je huis. Hierbij zijn verschillende elementen van belang. Zo heeft het slot bij voorkeur meerdere pinnen die het slot kunnen blokkeren en extra verstevigingen tegen hamerslagen. Hoe lang je slot een inbreker aan de praat kan houden, kun je meestal aflezen van de SKG-score, waarbij SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw: hoe meer sterren, des te langer heeft de crimineel er werk mee. 

Cruciaal is dat je slot perfect in je deur past. Als het ook maar enkele millimeters uitsteekt, kan een inbreker het afbreken en komt de veiligheid al in het gedrang. De dikte van de deur nauwkeurig opmeten is dus de boodschap. Heb je een slot waarvan de cilinder wat uitsteekt, dan is het een goed idee om er een stalen beveiligingsrozet op te monteren. Door de afgeronde randen kan een grijptang daar geen houvast op vinden.

Verder heb je de keuze tussen een klassiek slot, dat niet kan worden geopend als de sleutel er aan de andere kant op blijft zitten. Of je gaat voor een tweezijdig slot waarbij dat wel kan.

Elektronisch alarmsysteem

Als u een alarm plaatst en daarnaast enkele van de genoemde beveiligingsmaatregelen neemt, zou je jouw woning vijftien keer beter beveiligen dan zonder enige beveiliging. Maar een alarmsysteem is duur en kan jouw zenuwen danig op de proef stellen als het moeilijk te bedienen of niet betrouwbaar is. Daarom raden wij aan om een erkend installateur een systeem op maat te laten plaatsen, rekening houdend met jouw leefgewoonten en je eventuele huisdieren.

Een alarmsysteem is vooral aanbevolen als andere mechanische ingrepen te duur zijn, als je veel waardevolle voorwerpen in huis hebt, als u afgelegen woont of weinig thuis bent, of als de verzekering dat vereist. Opgelet echter: een alarm met een buitensirene moet je registreren bij de politie, anders riskeert je een boete.

 

IP-beveiligingscamera

Steeds meer mensen laten een IP-beveiligingscamera installeren. IP staat voor Internet Protocol; het gaat dus om camera's die je met het internet kunt verbinden. Zo heb je van overal, en ook van op vakantie, een zicht op wat er in en om je huis gebeurt. Op voorwaarde dat je een wifi- of dataverbinding hebt natuurlijk. 

Bij de installatie integreer je de camera in je thuisnetwerk. Dit vraagt een voldoende sterk wifisignaal. Sommige camera's zijn voorzien van een ethernetpoort voor een bekabelde aansluiting. Dit levert een snellere en betrouwbaardere internetaansluiting op dan wifi, maar je moet wel een extra kabeltje door je buitenmuur leiden. Ook voor stroom moet je meestal een kabeltje naar binnen trekken. Bij sommige toestellen worden deze twee kabels gecombineerd, dit heet "Power over Ethernet". Bij de aankoop houd je verder ook het best rekening met de kijkhoek en de bescherming tegen regenweer.

Erg belangrijk bij IP-camera's is de digitale veiligheid. Moderne IP-camera's proberen de risico's in te perken door "cloud-only" te werken: de beelden worden versleuteld doorgestuurd naar en bewaard in de cloud van de fabrikant, vanwaar je er toegang toe krijgt via een app op je smartphone of tablet, na het ingeven van een (sterk) wachtwoord. Sommige fabrikanten bieden daarnaast een "lokale" livestream aan. Dat betekent dat je binnen je eigen thuisnetwerk de beelden kunt bekijken via een directe verbinding met de camera zonder eerst te hoeven verbinden met een cloud. Deze lokale toegang houdt wel veiligheidsrisico's in, vooral wanneer de stream zichtbaar wordt vanaf het internet. Op dat moment bieden ze hackers een open deur om je camera te benaderen en bv. je beelden te bekijken, of zelfs om zich toegang te verschaffen naar andere toestellen op je thuisnetwerk. Gegevens moeten bovendien altijd versleuteld worden doorgestuurd.