Dossier

Is een rookmelder verplicht in België?

05 januari 2021
rookmelders

Rookmelders zijn een goede beveiliging tegen brand. Bij aanzienlijke rookontwikkeling in een woning begint een rookmelder onmiddellijk een schril geluid te produceren of te piepen. Maar hoeveel rookmelders moet je plaatsen? Waar moet je de melder hangen? En hoe zit dat nu met de regelgeving?

Rookmelders vormen het beste brandalarm. Je wordt onvermijdelijk gewekt door hun sterk piepend lawaai, ook als je door schadelijke rook in een diepe slaap zou zijn beland. Als je even stilstaat bij de enorme waarde van een rookmelder (en dan bedoelen we niet de aankoopwaarde), besef je snel dat de bescherming van jezelf en van je eigendommen belangrijker is dan de wettelijke verplichting. Maar hoe zit dat met de normen, aangewezen aantal rookmelders en andere wettelijke voorschriften?

Is een rookmelder verplicht?

Wat zijn de regels voor een rookmelder? Ben je verplicht om een rookmelder te installeren en wat zijn precies de verschillen per gewest in België?

Vlaams Gewest

In Vlaanderen is het in elke woning verplicht om een rookmelder te plaatsen. Studentenkamers ontsnappen niet aan die regel. De wet bepaalt dat de woning moet zijn uitgerust met "voldoende" rookmelders, dus ten minste één per verdieping. In studentenkamers moet er bovendien één worden geplaatst in de eventuele gemeenschappelijke keuken.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

In Brussel moet alleen in verhuurde woningen een rookmelder worden geplaatst. Studentenkamers vallen daar ook onder. Er moet een toestel komen in elke ruimte waar je gewoonlijk doorloopt op je weg van de slaapkamer(s) naar de voordeur.

Waals Gewest

In Wallonië is het in elke woning verplicht om een rookmelder te plaatsen. Studentenkamers ontsnappen niet aan die regel. Er moet op elke verdieping een rookmelder worden geplaatst, en zelfs twee als de oppervlakte meer is dan 80 m²

Is de verhuurder of de huurder verplicht een rookmelder te hangen?

Het is aan de eigenaar om de rookmelder te kopen en te (laten) plaatsen. Het toestel moet conform de officiële Belgische norm inzake rookmelders zijn (NBN EN 14604) en zijn gecertificeerd door Bosec, VDS of BS.

Daarna is het aan de huurder om de rookmelder naar behoren te onderhouden (de batterijen vervangen enz.).

Hoe werkt een rookmelder en waar moet je ze plaatsen?

Er bestaan verschillende soorten rookmelders. De rookmelder kan uit een groot of een klein apparaat bestaan vol met elektronische snufjes, op een printplaat gesoldeerd. In de

rookmelder wordt een lichtbundeltje uitgezonden en door een lichtgevoelige cel opgevangen. Maar hoe wordt brand nu exact gedetecteerd en wat met vals alarm?

Welke rookmelder kiezen?

Met deze antwoorden maak je een goede beslissing.