Nieuws

Grondig renoveren: kies voor een weloverwogen aanpak

31 augustus 2020
renovatie renoveren

Een doordachte renovatie vereist dat je weet van welke situatie je vertrekt en waar je met je woning uiteindelijk wilt uitkomen. Als je oordeelkundig te werk gaat, kun je onnodig werk en onnodige kosten vermijden. Wij hebben een aantal raadgevingen gebundeld om je enkele typische valkuilen te besparen.

Bestaande woningen mogen op termijn, tegen uiterlijk 2050, nog net zo weinig energie verbruiken als recente nieuwbouwwoningen. Ze zullen aldus bijna energieneutraal moeten zijn en in principe naar een energielabel A streven.

Instrumenten voor bewustwording

Elk Gewest in ons land heeft al langer een regeling voor een EPC-certificaat uitgedokterd, waarmee je een zicht krijgt op de energetisch zwakke punten in je woning. Maar alleen bij een verkoop of een verhuur is zo’n certificaat nodig. En dus kennen veel mensen de algemene energiescore van hun woning niet en is niet duidelijk welke stappen ze moeten zetten om die score te verbeteren.

Het Waals Gewest heeft sinds vorig jaar wel de energie- en renovatiepremies versmolten tot de woonpremie en die aan de opmaak van een woningaudit gekoppeld. Daarbij moet je een beroep doen op een woonauditeur, die jouw woning screent en je gepersonaliseerd advies geeft.

Intussen zijn ook enkele tools ontwikkeld die je snel een idee geven van hoe energieverslindend jouw woning is. In Vlaanderen is er bijvoorbeeld het Energiekompas en in Wallonië de QuickScan. Dit soort tools peilt in een beperkt aantal vragen naar de energetische toestand van jouw woning, geeft je een idee van de energiescore en maakt een reeks gestandaardiseerde aanbevelingen om die op te krikken.

Een doordachte aanpak

Eens je weet wat de huidige staat van de woning is, kun je aan de slag. Zet de lijnen uit van waar je op termijn naar toe wilt, niet alleen op energetisch vlak maar ook qua indeling van de ruimten en inzake comfort. Daarna kun je een stappenplan opstellen met wat je eerst wilt aanpakken en wat nog even kan wachten.

Bij het renoveren komt het erop aan om de juiste volgorde van werken te volgen. Zeker bij een gefaseerde aanpak dreig je anders in een lock-in te verzeilen. Dat is een situatie waarin een al uitgevoerde renovatiemaatregel verhindert om een volgende correct of optimaal te verwezenlijken.

Om je te helpen een aantal valkuilen te omzeilen, hebben we een reeks raadgevingen verzameld in ons dossier “Stapsgewijs renoveren”. Met als toemaatje een reeks richtprijzen die je een idee van het vereiste budget geven.

Naar ons dossier Stapsgewijs renoveren

Wil je jezelf de zoektocht naar een vakman besparen die jou verder helpt om te isoleren, een nieuwe condensatieketel of ventilatiesysteem te plaatsen of vochtproblemen aan te pakken, dan kun je een beroep doen op Test Aankoop. Je kunt vrijblijvend een gratis offerte krijgen.

Naar onze actie "Voor een gezonde en energiezuinige woning"