Nieuws

Dakisolatie: offertes laten te wensen over

20 februari 2014
isolation toit

Een degelijke offerte voor dakisolatie krijgen is geen sinecure, zo blijkt uit ons onderzoek. We vroegen 59 offertes op, maar 1 op 5 aannemers gaf er zelfs geen. Slechts 3 offertes konden onze technische en juridische beoordeling goed doorstaan. We lanceren daarom nu zelf een actie rond dakisolatie.

Je kan via ons op een correcte manier jouw dak of zoldervloer laten isoleren, zonder je zorgen te maken over de opvolging, de prijs of de voorwaarden.

Vraag een gratis offerte van een vakman

We lieten voor ons onderzoek bewoners van 11 woningen op zoek gaan naar aannemers die dakisolatie plaatsen. De bewoners kwamen in contact met 59 aannemers. De wachttijd voor het eerste bezoek varieerde van 7 dagen tot 6 weken. Gemiddeld was het daarna 11 dagen wachten op een offerte. Van alle aannemers gaven er uiteindelijk 48 een offerte; 1 op de 5 aannemers laat dit dus na!

Technisch gebrekkig

De meeste aannemers geven bij een bezoek veel uitleg over de gebruikte materialen en hun aanpak. Maar bij de technische beoordeling van de offertes vallen 3 op de 10 aannemers door de mand. Een cruciaal probleem was dat niet het hele dak zou worden geïsoleerd of dat niets werd gezegd van een onderdak in slechte staat.

Prijs niet definitief

Bij één en dezelfde woning kan de prijs zeer sterk variëren, tot het dubbel of zelfs vijfvoud van het goedkoopste voorstel.
De meeste aannemers geven overigens een voorlopige prijs op, en passen hun totaalprijs gaandeweg aan in functie van werkelijk gebruikt materiaal of gepresteerde uren. Dat is volgens ons niet geoorloofd bij een beperkte opdracht zoals dakisolatie.

Te veel onzekerheid

De grote afwezige in zowat alle onderzochte offertes is de uitvoeringstermijn. Bijna geen enkele aannemer zet op papier wanneer de werken worden uitgevoerd, wat in strijd is met de wet.
Helemaal uit de bocht gaan de aannemers met hun voorschotten: in 7 op de 10 gevallen bedraagt dat tot zelfs 50 % van de totaalprijs. Gaat de aannemer failliet, dan ben je als klant dat geld kwijt.  Voor ons is 15 % voorschot het absolute maximum.