Nieuws

Te veel valse hypoallergene wasmiddelen

07 april 2020

"Voor gevoelige huid", "dermatologisch getest", "0 % allergenen" … We hebben negen producten getest met verschillende claims rond allergie. Sommige van die claims zijn waar, soms gaat het om leugens.

Hele leugens, halve waarheden

Een van de producten die we hebben getest is Dreft Pure Gevoelige Huid. Dit beweert geen allergene stoffen te bevatten, maar in onze test blijkt dat dit wel het geval is. Het bevat bevestigde allergene parfums, zoals benzylbenzoaat, citronellol, geraniol en hexylkaneelaldehyde. We vinden er ook twijfelachtige bewaarmiddelen zoals benzisothiazolinone en methylisothiazolinone, waarvan wordt beweerd dat ze verdwijnen tijdens het wasproces, zij het zonder echte bewijzen. Dreft liegt dus over de aanwezigheid van allergene stoffen.

Omino Bianco Hart van Marseille trekt de aandacht met “dermatologisch getest”, wat op zich geen waarde heeft aangezien deze claim vlotjes kan worden gebruikt, zonder dat er ook maar een enkele test die naam waardig werd uitgevoerd. En als middel al dermatologisch zou zijn getest, zou het bijzonder slordig zijn gebeurd aangezien de aanwezigheid van limoneen over het hoofd werd gezien. Limoneen is een van de 25 allergene geurstoffen die in wasmiddelen, schoonmaakproducten en cosmetica worden gebruikt. Die lijst vind je op www.testaankoop.be/cosmetica. Ook Omino Bianco bevat daarnaast methylisothiazolinone en methylchloroisothiazolinone, dubieuze bewaarmiddelen ondanks het feit dat sommige onderzoeken beweren dat ze worden weggewassen. 

Delhaize Marseille bevat citronellol en geraniol. Ook hier heeft de vermelding « dermatologisch getest » op de verpakking duidelijk geen enkele waarde.

Le Chat Sensitive en Eco-Sensitive zijn randgevallen

Twee producten van Le Chat, Sensitive en Eco-Sensitive, bevatten geen geurstoffen uit de lijst van 25 stoffen die worden beschouwd als allergeen. We vonden er wel allergene bewaarmiddelen in terug die, volgens sommige onderzoeken, zouden verdwijnen tijdens het wassen. Bij Sensitive gaat het om benzisothiazolinone en methylisothiazoli, bij Eco-Sensitive enkel om benzisothiazolinone

De risico's

Heb je last van contactallergie, zoals 1 tot 3 % van de Europeanen, dan is het belangrijk om na te gaan of het product dat je overweegt te kopen geen stof bevat waaraan je gevoelig bent. Maar weet ook dat het voor het overige eigenlijk onmogelijk is om alle allergenen uit te weg te gaan. A priori kun je voor alles een allergie ontwikkelen.

Er bestaan wel producten zonder geurstoffen waarvan is bevestigd dat ze allergeen zijn of zonder dubieuze bewaarmiddelen Van de “hypoallergene” producten die we hebben getest, lijken Le Chat Duo-Caps Sensitive, Boni hypoallergeen, Carrefour Baby en Omino Bianco Sensitive hypoallergeen zonder gevaar.

Als je nooit een contactallergie hebt gehad, dan loop je weinig risico om zo’n allergie te ontwikkelen door welk wasmiddel dan ook.

We wijzen er wel op dat het hier enkel gaat om contactallergie en niet om plaatselijke uitslag die kan ontstaan wanneer welk wasmiddel dan ook rechtstreeks in contact komt met de huid. Bij meldingen met een waarschuwingsteken of met de melding « Veroorzaakt huidirritatie », « ingeval in contact met de huid: overvloedig spoelen met water en zeep” gaat het om dergelijke plaatselijke reacties, en niet om meer complexe problemen zoals een allergie.

Goed doseren, goed spoelen

Welk wasmiddel je ook kiest en of het nu beweert hypoallergeen te zijn of niet, het is belangrijk dat je er niet te veel van gebruikt. Pas de hoeveelheid steeds aan aan hoe vuil je was is. Zie je veel schuim in de trommel, verminder de dosis dan met een kwart. Bij een overdosering kan je immuunsysteem gaan reageren.

Misschien kun je ook overwegen om een extra keer te spoelen, zodat ook het laatste restant van wasmiddel van je kleding is verwijderd. De laatste tien jaar hebben fabrikanten ervoor gekozen om de kwaliteit van het spoelen te verminderen, om zo het waterverbruik van hun toestellen te verlagen. Maar als je gevoelig bent voor contactallergie, vormt dat natuurlijk wel een probleem.