Nieuws

Adopteren uit het asiel? Dit moet je weten

05 september 2021
Klein gevlekt katje kijkt door tralies van een kooi in dierenasiel

Elk jaar worden tienduizenden achtergelaten of verwaarloosde honden en katten het dierenasiel binnengebracht. Gelukkig kun je deze dieren adopteren en een nieuw huisje te geven. Waar moet je op letten als je een hond of kat adopteert?

Als een dier in een asiel terechtkomt, wordt deze eerst minstens 15 dagen ter beschikking gehouden van de eigenaar. Als een verloren gelopen of zwervend dier kan worden geïdentificeerd aan de hand van zijn microchip, worden alle maatregelen genomen om de eigenaar van het dier terug te vinden en die meteen op de hoogte te brengen. Wordt het baasje niet gevonden? Dan wordt het dier ter adoptie beschikbaar gesteld. Hier lees je wat je moet weten over adoptie van een hond of kat.

 

Hoe adopteer ik een hond of kat?

Als je een dier wilt adopteren, dan ga je gewoon naar het asiel toe en maak je je keuze. Overigens zetten asielen vaak een lijst met te adopteren honden en katten op hun website, met basisinformatie en een foto erbij. Let wel op, hier kun je niet zomaar “winkelen”, je oog op een dier laten vallen en dat mee naar huis nemen. Om een impulsieve of ondoordachte adoptie te vermijden, heb je eerst een gesprek met de verantwoordelijke van het asiel.

 

Wat kost de adoptie van een hond of kat?

Er wordt in ruil voor een dier geen verkoopprijs gevraagd. In geen enkel geval vindt er een commerciële transactie plaats. De wet verbiedt asielen namelijk om dieren te verkopen. Het maakt niet uit of het gaat om een hond, een kat, een hamster of een kanarie: de voortplanting, aankoop, invoer uit een ander land en de verkoop van dieren zijn verboden. 

Moet je toch een bedrag betalen? Dan gaat het gewoon om een forfaitaire deelname in de kosten: bijvoorbeeld 150 à 300 euro. Dat bedrag kan nog wat hoger liggen als je een puppy kiest. De bedragen verschillen per asiel.

 

Hoe weet ik welke hond of kat bij mij past?

In het asiel kun je allerlei nuttige informatie krijgen over de redenen van de opvang in het asiel, over het karakter en het gedrag van het dier, zijn eetgewoonten, de verzorging enz.

Als het om een hond gaat, moet het asiel jou ook de informatie bezorgen die staat op de “verklaring van afstand” die met de vorige eigenaar werd opgesteld. Je vindt er gegevens over de gezondheid van het dier, informatie over de vorige leefomstandigheden van de hond en informatie over het karakter en gedrag van de hond. De verantwoordelijke van het asiel geeft jou ook een beoordelingsfiche voor het gedrag van het dier in het asiel. Deze fiche is gebaseerd op de observaties die werden gedaan sinds de aankomst van de hond in het asiel en gaat vooral over zijn gedrag (agressiviteit) en sociabiliteit.

Als je een hond wilt, zul je overigens zelf ook een lijst met belangrijke vragen voorgelegd krijgen. Op die manier kun je bij jezelf nagaan of je goed bent voorbereid op een hond, maar ook kun je advies krijgen over wat voor soort hond bij je past.

 

Is het dier gesteriliseerd als ik het adopteer?

De sterilisatie van katten is verplicht in alle gewesten van ons land. In Vlaanderen en Wallonië moeten kittens worden gesteriliseerd voordat ze worden verkocht (of weggegeven, of geadopteerd uit een asiel) en in elk geval voordat ze 6 maanden oud zijn (5 maanden in Vlaanderen). In Brussel moeten kittens gesteriliseerd worden voor ze 6 maanden oud zijn, maar dit kan gebeuren ná de verkoop (dan is de verplichting tot sterilisatie ten laste van de nieuwe eigenaar) of na de adoptie met een overeenkomst tussen het asiel en de nieuwe eigenaar die zich ertoe verbindt het dier te laten steriliseren voor het 6 maanden oud is.
 
Sinds sterilisatie verplicht is, is het niet zo gemakkelijk om een ’gratis kat’ te adopteren. Een asiel moet immers de sterilisatie betalen.
 

Bekijk ons platform huisdieren