Hoe kies je het beste hondenspeelgoed?

Hondenspeelgoed kiezen
Tips voor veilig hondenspeelgoed
Je hond speelt waarschijnlijk wel eens met hondenspeeltjes. Om veilig hondenspeelgoed te vinden, kun je maar beter voorzichtig zijn. Uit onze test blijkt namelijk dat bepaald speelgoed voor honden gevaarlijk kan zijn.
Wij hebben verschillende plastic, rubberen en pluchen hondenspeeltjes getest. Daarbij hebben we gekeken naar hun samenstelling en mechanische sterkte om je te helpen een veilig speeltje voor je hond te kiezen. Bekijk hier ons advies over veilig hondenspeelgoed.
De beste hondenspeeltjes
Er zijn bepaalde criteria waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuw speeltje voor je hond koopt. Niet alle honden spelen op dezelfde manier, dat is namelijk afhankelijk van hun ras en grootte.
Gedragsdierenarts Dr. Caroline Falmagne legt uit hoe je het beste hondenspeelgoed kiest.
Meer advies voor je hond nodig? Neem eens een kijkje op ons huisdierenplatform.
Knuffels, speelgoed van latex, rubber of plastic, ballen in allerlei kleuren: aan hondenspeelgoed geen gebrek. Geconfronteerd met dit groeiende aanbod hondenspeeltjes, wilden wij weten welk speelgoed veilig is voor je hond en welk speelgoed je best kunt vermijden.
Wat is veilig hondenspeelgoed?
In werkelijkheid is er geen specifieke wetgeving of veiligheidsnorm voor fabrikanten die hondenspeelgoed maken. Zij worden dus niet verplicht om te testen of de speeltjes veilig zijn voor honden. Aangezien er geen wettelijk kader bestaat voor hondenspeelgoed én omdat er een reëel risico bestaat dat ook kinderen er ook mee spelen, hebben wij de test van hondenspeeltjes uitgevoerd op basis van de regelgeving voor kinderspeelgoed.
We hebben in het laboratorium 35 hondenspeeltjes getest. We kochten de speeltjes in dierenwinkels, warenhuizen en op het internet. Het gaat om 15 latex/rubberen speeltjes, 3 plastic speeltjes en 17 zachte speeltjes.
Onveilige hondenspeeltjes
De 3 geteste plastic speeltjes werden op chemisch vlak goedgekeurd door het laboratorium. De latex/rubberen speeltjes kwamen er minder goed vanaf: 11 van de 15 latex/rubberen speeltjes hebben de betreffende test niet doorstaan. De volgende speeltjes geef je best niet aan je hond:
Deze speelgoedauto van Vitakraft bevat ftalaten en is daarom niet geschikt voor honden
Deze Duvo+ rubber band overschrijdt ruimschoots de wettelijke normen en zou absoluut moeten worden verboden.
Ander speelgoed overschrijdt de normen voor nitrosaminen en nitroseerbare stoffen, wat kankerverwekkende verbindingen zijn. Dus overweeg alsjeblieft om onderstaand speelgoed te verbannen uit je huishouden om je hond gezond te houden.
Deze walrus van het merk Yana bevat nitroseerbare stoffen.
Pluche speelgoed werd getest op mechanische sterkte, het moet immers de kracht van een spelende hond aankunnen. 8 van de 17 zachte speeltjes voldeden niet, hoofdzakelijk omdat de naden niet sterk genoeg waren en de vulling er te gemakkelijk uitkwam. Hartstikke onveilig voor kinderen en honden, die erin zouden kunnen stikken.
De naden van de dinosaurus van Andiker (links) en de kip van het merk Flamingo (rechts) waren niet bestand tegen de druk en scheurden te gemakkelijk
Waar moet ik op letten bij hondenspeelgoed?
Verwissel regelmatig het speelgoed van je hond als het beschadigd raakt. Eén van de grootste gevaren is namelijk het inslikken van het speelgoed of een deel ervan. Let op kleine onderdelen die kunnen losraken als het huisdier speelt. Kleine nopjes of de ogen van een knuffel kunnen bijvoorbeeld worden ingeslikt en de darmen blokkeren.
Hetzelfde geldt voor schuimrubberen speelgoed, dat gemakkelijk scheurt en de hond de vulling kan laten inslikken. Houdt jouw hond van kauwbotten? Zorg ervoor dat ze altijd geschikt zijn voor de grootte en de sterkte van de kaak van je hond. Geef je hond nooit gekookte botten, want die brokkelen makkelijk af en kunnen hem verwonden. Om nog maar te zwijgen over botten van gevogelte, die darmperforaties kunnen veroorzaken als ze breken.
Tennisballen kunnen ook gevaarlijk zijn voor je hond. Die tennisbal waar je hond zo dol op is, is namelijk gemaakt van een schurend materiaal dat het gebit gemakkelijk kan beschadigen. Met de kracht van hun kaken kunnen grote honden druk uitoefenen op de bal en zich erin verslikken. Tenslotte kan een hertengewei ook gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat deze kruiselings wordt doorgesneden, anders kunnen de tanden van je hond breken als hij erop bijt. Vermijd in het algemeen geweistokken en ander speelgoed dat niet ontworpen is om mee te spelen.
Speelgoed voor een goede ontwikkeling van je hond
Er zijn enkele belangrijke criteria waar je rekening mee moet houden bij aankoop van een hondenspeeltje. Denk aan de sterkte van de kaak, de grootte van de hond en de samenstelling van het speeltje. Je moet ook nagaan de hond veilig met dit type speelgoed kan spelen als het baasje afwezig is.
Gedragsdeskundige dierenarts Dr Caroline Falmagne geeft toelichting: "Gemiddeld heeft een hond zeven uur dagelijkse activiteit nodig, die niet beperkt is tot spelen. Dit omvat zoeken, kauwen, likken, blaffen, jagen, maar ook sociale, territoriale en intellectuele activiteit. De som van al deze activiteiten komt overeen met zijn genetisch bepaalde behoeften. De meeste honden spelen niet met hun speelgoed als ze alleen zijn. Het zijn sociale dieren die interactie nodig hebben. Maar spelletjes waarin voedsel kan worden verwerkt om zijn intellect te stimuleren en hem meer te vermoeien, zullen veel interessanter zijn."
"Je kunt bijvoorbeeld ook een likmat gebruiken. Je steekt hier voedsel in, terwijl je je hond kan borstelen of wassen. Ook al is het geen speelgoed in de strikte zin van het woord, het zal helpen om je hond deze handeling te associëren met iets aangenaams," vervolgt Dr Falmagne.
Aan de andere kant zijn intelligente en "anti-slobber" kommen goede producten voor honden die alleen gelaten moeten worden en angstig kunnen zijn in afwezigheid van hun baasje. Dit zal helpen om aan hun activiteitsbehoeften te voldoen.
Hondenspeelgoed Kong
Hij is moeilijk te missen: de Kong. Dit geliefde hondenspeeltje heeft de harten van vele honden gewonnen. Je vindt hem dan ook veelal terug op het internet en in dierenwinkels. Het beste van dit hondenspeeltje? Volgens onze test zitten er geen nitrosaminen of nitroseerbare stoffen in. Dierenarts Falmagne legt uit: "Ik gebruik de Kong vaak als de hond alleen is, omdat hij er eten uit komt en hij er dan zelf mee kan spelen". Wij kunnen het daarom alleen maar aanbevelen.
Dankzij de vorm kun je er gemakkelijk een beetje hondenvoer in steken om de hond bezig te houden
Enkele tips om je hond (nog) gelukkiger te maken
Steek het favoriete speeltje van je hond in zijn zak met brokjes of snoepjes om deze een nieuwe geur of smaak te geven als hij erop kauwt. Laat het een paar weken tussen de brokjes liggen om je hond echt enthousiast te maken.
Geef je hond niet in één keer al het speelgoed, maar wissel af met speeltjes zodat hij zich niet te snel verveelt.