Nieuws

Hoe het goedkoopst warm water aan te maken?

29 november 2022
warm water goedkoopste manier

De kosten om warm water aan te maken voor bad, douche, wastafel en/of gootsteen kunnen stevig oplopen. Bij een verbruik van 100 liter warm water per dag mag je, afhankelijk van het gebruikte systeem, rekenen op ruim 300 tot bijna 900 euro aan energiekosten per jaar. Maar wat is nu het goedkoopste systeem? Onze rekenmodule geeft je het resultaat voor jouw eigen situatie.

Om de beste oplossing voor de aanmaak van warm water te vinden, moet je rekening houden met het soort energie waarover je beschikt (aardgas, stookolie, propaan, elektriciteit), het totale warmwaterverbruik van jouw gezin alsook het gewenste comfort.

We hebben een rekenmodule uitgewerkt die rekening houdt met de kosten voor de aankoop van het systeem, de installatie en de energieprijzen. We baseren onze vergelijking op de gemiddelde energieprijzen tussen juni 2021 en juni 2022, omdat je beter niet uitgaat van piekprijzen van de ene of andere energie in crisistijden wanneer je de aanschaf overweegt van een systeem dat doorgaans over 15 jaar wordt afgeschreven.

Bereken hoeveel je warm water jou kost

Elektrische boiler af te raden

Een conclusie is echter overduidelijk: een elektrische boiler is veruit het duurste systeem. Zo’n boiler is dan wel goedkoop in aanschaf, maar de verbruikskosten swingen de pan uit. De optelsom van de kosten van de afschrijving van de installatie enerzijds en de dure energiekosten anderzijds mondt uit in een bedrag van bijna € 1000 per jaar.

Heb je zo’n toestel, dan kun je het maar beter vervangen door een warmtepompboiler. Die valt ondanks een hogere begininvestering uiteindelijk zowat half zo duur uit. Zijn elektriciteitsverbruik ligt dan ook zowat drie keer lager dan die van een klassieke elektrische boiler.

Gas of stookolie valt meestal goedkoper uit

Is een warmtepompboiler dan de meest voordelige keuze? Hij is in elk geval de meest aangewezen optie voor wie af wilt van fossiele brandstoffen.

Maar de meeste warmwatersystemen op gas en stookolie blijken vooralsnog goedkoper. De goedkoopste optie is de gaswandketel, gevolgd door de gasgeiser - voor zover beide werken op aardgas of propaan in bulk - of nog een boiler op een stookolieketel. Warm water aanmaken met propaan uit flessen valt dan weer zeer duur uit (goedkoper dan een klassieke elektrische boiler maar een stuk duurder dan een warmtepompboiler).

Bij een groter warmwaterverbruik zullen de kosten met propaan uit flessen net als die van een klassieke elektrische boiler al helemaal ontsporen. Omgekeerd verkleinen een warmtepompboiler en een boiler op een stookolieketel in zo’n scenario de kloof met de goedkoopste systemen op aardgas of propaan uit bulk.

Maak de berekening voor jouw situatie

We hebben voor jou een rekenmodule uitgewerkt, waar je kunt aangeven hoe vaak je warm water nodig hebt voor een bad, douche, wastafel en/of gootsteen, en over welk soort energie je kunt beschikken. De module vertelt je dan welke optie voor jou het meest voordelig uitvalt en welke het minst CO2-uitstoot veroorzaakt.

In ons dossier “Wat is de beste manier om water op te warmen?” vind je tegelijk een overzicht van de diverse systemen, met telkens hun voor- en nadelen. Zo kun je jouw keuze maken met kennis van zaken.

Naar ons dossier over warm water