Dossier

Zo kies je de juiste terrasverwarmer voor bij jou thuis

25 augustus 2022
Klein vuurtje of een heuse terrasverwarmer om je warm te houden buiten als het afkoelt

Hoe kies je een terrasverwarmer? Ga je voor elektriciteit, gas of pellets? Wij helpen je de juiste keuze maken uit het uitgebreide assortiment van apparaten in doe-het-zelfzaken en op internet. Afmetingen, vermogen, warmteafgifte, gebruikskosten: hier zijn onze tips om de herfst buiten door te brengen in alle comfort.

Inleiding

Er bestaan vele modellen van buitenverwarmers. Hier lees je hoe je jouw ideale toestel kunt vinden om de zomer nog lang te doen duren in je tuin of op je terras.

Wat is de beste terrasverwarmer?

Uit onze tests komt een duidelijke trend naar voren: elektrische toestellen combineren efficiëntie en zuinigheid (lage gebruikskosten en lage CO2-uitstoot) met een betaalbare aankoopprijs. Kies een richtbaar of 360°-model als je tuinmeubelen hebt die je rond de verwarmer kunt opstellen.

Welke terrasverwarmer moet ik kiezen?

Wij raden je aan je keuze te laten afhangen van je gebruik.

Met het gezin of enkele vrienden

Om een klein zittend groepje te verwarmen kies je het best voor een elektrisch model (zorg voor een warmtebereik van 10 m2).

Eén verwarmer is meestal genoeg. Vooral als de ruimte - een stadstuin bijvoorbeeld - omgeven is door muren of afgeschermd wordt door een luifel of afdak. Als het gezin wat groter is, het terras wat meer blootgesteld is aan de kou of als je niet wil dat de voet van de terrasverwarmer tussen de mensen in staat, kies je beter voor twee heaters, die je aan weerszijden van de groep plaatst. Het is mogelijk om twee elektrische verwarmers te vinden voor de prijs van één gasverwarmer. Wat zijn de gebruikskosten van een verwarmer? We hebben het berekend.

Voor een groter gezelschap

Als de te verwarmen ruimte groter is (30 m2) of als je van plan bent meer mensen uit te nodigen voor een staand feest, zal het vermogen van elektrische apparaten onvoldoende zijn. Dan kun je niet anders dan opteren voor een gasverwarmer (en moet je genoegen nemen met een minder efficiënte warmtestraling en een hoger verbruik).

Is een gasverwarmer gemakkelijk te monteren en met de gasfles te verplaatsen? Hier is het antwoord.

Zijn terrasverwarmers met pellets efficiënt?

Naast terrasverwarmers op gas en elektriciteit zijn er ook toestellen die werken met pellets. Ze zien er vaak stijlvol en aantrekkelijk uit, maar zijn niet erg efficiënt. De warmtegevoel dat we met de geteste modellen kregen, was ronduit onvoldoende. Het waren meer sfeervolle decoratiestukken ...

Pelletverwarmers zijn ook duur: bijna € 600 voor de ene en meer dan € 1 200 voor de andere. Dat is jammer, want in termen van CO2-uitstoot is het de meest ecologische manier om je buiten te verwarmen.

Welke terrasverwarmer is het meest milieuvriendelijk?

Buiten verwarmen lijkt misschien absurd, of zelfs schandalig, vanuit milieuoogpunt, in een tijd van opwarming van de aarde. Wij hebben de CO2-uitstoot van de verschillende technologieën objectief gemeten en vergeleken.

Zoals hierboven aangehaald, winnen de pellets duidelijk het pleit: ze stoten 0,033 kg CO2/kWh uit, tegenover 0,231 voor propaangas en 0,290 voor elektriciteit. Als pellets met FSC- of PEFC-keurmerk uit systematisch heraangeplante bossen worden gebruikt, zijn de emissies nog lager.

We wijzen er echter op dat biopropaan (afkomstig van de ontbinding van organisch afval) ongeveer 80 % minder CO2 uitstoot dan conventioneel aardgas. De CO2-uitstoot van biopropaan zou derhalve 0,046 kg/kWh bedragen, wat zeer dicht bij die van pellets ligt.

Anderzijds zijn pellettoestellen 5 keer minder efficiënt in het uitstralen van warmte dan elektrische toestellen. Het warmtegevoel is echt heel pover ... Dan blijven de twee andere energiebronnen over. Elektrische terrasverwarmers hebben de helft minder CO2-uitstoot dan gasverwarmers, tenzij die laatste op biogas werken. In dat geval hebben elektrische verwarmers twee keer zoveel uitstoot.