Nieuws

De juiste voeding voor je hond

Hondenbrokken vind je in alle smaken en prijscategorieën. Dat betekent echter niet dat ze allemaal even voedzaam en evenwichtig zijn, of de noodzakelijke voedingsstoffen bevatten.

30 september 2020
hondenbrokken

Over goede hondenvoeding moet je een aantal dingen weten. Kan mijn hond zijn voeding beu raken? Maakt het uit hoe groot de hondenbrokken zijn?

Wil je je hond alles bieden wat hij nodig heeft, dan zijn zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de ingrediënten essentieel. De maaltijd moet alle noodzakelijke voedingselementen in de juiste proporties bevatten. Als je trouwe viervoeter een complete, evenwichtige, gevarieerde, lekkere en verteerbare voeding krijgt die is aangepast aan zijn voedingsbehoeftes, dan heeft hij, behalve vers water, helemaal niets nodig. Deze eigenschappen golden niet voor alle hondenbrokken in onze test. 

Hondenbrokken moeten eerst en vooral voldoende eiwitten bevatten (minimaal 20 %) en ook goede vetten. Ligt het vetgehalte lager dan 14 %, dan zal je hond sneller geneigd zijn meer brokken naar binnen te spelen dan goed voor hem is. Verder moeten hondenbrokken ook voldoende vitaminen en mineralen bevatten.

De vorm van de brokjes heeft verder weinig belang. Let er wel op dat je brokken koopt zonder scherpe hoeken, zodat je hond zich geen pijn kan doen bij het inslikken. Grote honden kunnen makkelijk overweg met grote brokken, maar voor iets kleinere rassen vormt dat in sommige gevallen een probleem. Je hond zal immers meestal niet de moeite nemen om zijn brokken vooraf te kauwen.

Elke dag hetzelfde? Geen probleem!

In tegenstelling tot wat men zou denken is het voor je hond absoluut geen probleem om elke dag hetzelfde te eten. Enkel mensen kunnen voedsel beu raken. Honden daarentegen houden van routine en zijn over het algemeen tevreden over hun voeding. Een plotse of constante verandering van het voedingspatroon kan trouwens tot spijsverteringsproblemen leiden. Wil je de inhoud van zijn voederbakje wijzigen, dan ga je het best geleidelijk te werk door zijn vertrouwde voeding te mengen met nieuw voedsel. Zo maak je hem er op enkele dagen tijd mee vertrouwd.

In onze koopgids hondenbrokken beantwoorden we nog heel wat andere vragen.

Bestel ook gerust onze praktische gids over huisdieren (ref. 135, code NL 20092).

Bestel jouw gids