Nieuws

Investeer niet blind in zonnepanelen en een warmtepomp om je woning te verwarmen!

25 maart 2022

De hoge gas- en elektriciteitsprijzen zijn ongezien en gaan waarschijnlijk nog tot het voorjaar 2023 aanhouden. Dat zet mensen terecht aan om te investeren in duurzame oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Doe dat echter niet blind.  

De stijgende energieprijzen maken investeren in zonnepanelen nu meer dan ooit rendabel. Toch moet je voorzichtig zijn. Vandaag ligt het financieel rendement van zonnepanelen enorm hoog omdat de elektriciteitsprijzen heel hoog liggen. Maar investeer niet overhaast, en al zeker niet louter op basis van deze uitzonderlijke prijzen. Die zullen op langere termijn niet noodzakelijk zo hoog blijven.

Zonnepanelen en verwarming? Geen winnende combinatie! 

Her en der verschijnen artikelen die je vertellen dat zonnepanelen je woning kunnen helpen verwarmen tijdens een deel van het jaar. Dat vergt enige nuance. Zonnepanelen produceren het meest elektriciteit tussen april en september maar heel wat minder tussen september en maart. In die laatste periode zijn zelfs de gewone energiebehoeften er niet altijd door gedekt zoals verlichting, het koken, het verbruik van je koelkast en andere huishoudtoestellen. 

Laat staan dat je zonnepanelen je huis zullen verwarmen op momenten dat je dat het meest nodig hebt. Ook al geniet je nog het voordeel van de terugdraaiende teller, zelfs met een hoge zomerproductie zul je wellicht niet genoeg jaarlijkse stroomproductie hebben om de winter door te komen zonder extra elektriciteit van het net af te nemen.   
Als je wilt investeren in zonnepanelen, hou je beter geen rekening met je verbruik voor je verwarming en volg je onze tips uit het dossier over zonnepanelen.

Naar onze actie zonnepanelen

Jouw verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp? Geen winst maar wel meer risico’s.

Kan een warmtepomp de plaats innemen van een klassiek centraal verwarmingssysteem met een netwerk van radiatoren? Vaak luidt het advies immers: installeer een lucht-waterwarmtepomp. Die haalt warmte uit de buitenlucht en draagt die over aan het water dat door je radiatoren circuleert. Dankzij de premies in de verschillende gewesten is de investering in zo’n warmtepomp niet veel duurder dan de vervanging van een klassieke verwarmingsketel op gas of stookolie.

Twee problemen

  • De prijs van elektriciteit blijft 3 tot 4 keer hoger dan die van de klassieke brandstoffen. Momenteel boek je dus geen winst op de factuur, ook al kan het hoge rendement van de warmtepomp je verbruik gemiddeld tot een derde beperken.
  • Een lucht-waterwarmtepomp werkt op lage temperatuur en je systeem met klassieke radiatoren zal hiervoor niet geschikt zijn. Je systeem in die zin aanpassen houdt extra kosten in die de rendabiliteit van de investering in het gedrang kan brengen. 

Overschakelen op elektrische verwarming houdt een reëel risico in omdat je de hoogste prijzen op de markt zult moeten betalen (45 cent per kWh voor elektriciteit, 15 voor gas, 10 voor stookolie, 6 tot 7 voor pellets).  

Momenteel komt het er eigenlijk op aan om eerst je huis beter te isoleren. 

isoleer met Test Aankoop

Je elektrische verwarming vervangen door een lucht-luchtwarmtepomp? Een goed idee!

Als je al een elektrische verwarming hebt, met bijvoorbeeld accumulatiekachels, moet je weten dat het exclusief nachttarief in de komende jaren geleidelijk zal verdwijnen. Investeren in een lucht-luchtwarmtepomp – eigenlijk niets anders dan een airco – is dan een kosteneffectievere en minder bekende oplossing.  

Met een lucht-luchtwarmtepomp kun je je verwarmingsverbruik effectief halveren of zelfs tot een derde beperken terwijl de investering beperkt blijft tot 3000 tot 4000€. 

Kijk in onze koopwijzer om te zien welke toestellen het best gerangschikt zijn voordat je een offerte aanvraagt bij een installateur. 

Naar de vergelijker van verwarmingen