Nieuws

Overtollige zonnestroom delen met je buur of familie: hoe ga je te werk?

24 augustus 2022
energiedelen

Sinds 1 juli kun je het stroomoverschot van je zonnepanelen delen met familie of vrienden, althans in Vlaanderen. Welke stappen moet je zetten om elektriciteit weg te schenken of te verkopen? En kan dit bij alle leveranciers? Wij gingen het voor je na.

Het mooie weer van de voorbije maanden is uitstekend nieuws voor wie zonnepanelen op zijn dak heeft liggen. Juli was zelfs een recordmaand: nooit eerder werd in ons land zoveel zonnestroom geproduceerd, aldus hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, weet intussen dat zelfverbruik de gouden regel is. Door de opgewekte stroom zoveel mogelijk onmiddellijk te verbruiken, haal je je elektriciteitsfactuur naar beneden.

Maar zelfverbruik heeft natuurlijk zijn limieten. Gemiddeld verbruiken gezinnen met zonnepanelen zo’n 30% van de stroom die ze opwekken onmiddellijk. De overige stroom zetten ze op het net, waarvoor ze een terugleververgoeding ontvangen van hun leverancier. Maar sinds 1 juli kunnen ze er ook voor kiezen om stroom te delen met anderen.

Voorwaarden voor energiedelen 

Voortaan kun je je overtollige elektriciteit namelijk ook schenken of verkopen aan één andere “partij”, bijvoorbeeld een familielid, buur of vriend. Of je kunt het overschot delen met je tweede verblijf aan zee waar je geen zonnepanelen hebt liggen.

Hoe ga je daarvoor te werk? Eerst en vooral heeft zowel de energiedeler als de -ontvanger een digitale meter nodig. Die is intussen aanwezig bij ruim 1 miljoen gezinnen.
Heb je deze nog niet, dan kun je wachten tot netbeheerder Fluvius er gratis één komt installeren of je vraagt zelf een vervroegde installatie aan, maar dan betaal je wel 88 euro. 

Heb je beiden effectief een digitale meter, dan moet je als energiedeler het zogeheten ‘meetregime 3’ aanvragen bij jouw leverancier. Hiermee geef je Fluvius de toestemming om de kwartierwaarden van je digitale meter uit te lezen en deze eenmaal per maand te delen met je leverancier. Tot slot moet je als energiedeler de persoon-aan-persoonverkoop eenmalig melden via het online platform mijn.fluvius.be.

Voorlopig moeten beide partijen klant zijn bij dezelfde elektriciteitsleverancier, maar die beperking zou vanaf 2023 wegvallen.

Stroomoverschot wegschenken of verkopen

Wat levert energiedelen nu precies op? Door je overtollige elektriciteit te delen, help je de energiefactuur van de ontvanger mee te drukken. Per kwartier verrekent men dan jouw overschot met het verbruik van de ontvanger. Dat is minder stroom die hij moet afnemen van zijn leverancier. Weet dat de ontvanger nog steeds de volle nettarieven en heffingen betaalt op de afgenomen energie. Het voordeel is dus beperkt tot de energiecomponent van de factuur.

Als energiedeler ontvang je uiteraard geen terugleververgoeding meer van je leverancier voor het stroomoverschot dat de ontvanger verbruikt. Voor het resterende deel dat niet is verbruikt, ontvang je wel nog steeds een terugleververgoeding. Je kunt ervoor kiezen om de stroom gratis weg te schenken of deze te verkopen via een onderlinge overeenkomst aan een afgesproken prijs die bijvoorbeeld hoger ligt dan wat je van je leverancier krijgt. 

Een concreet voorbeeld: in augustus 2022 bedroeg de terugleververgoeding van de leveranciers gemiddeld 225 euro per MWh (=1000 kWh) geïnjecteerde stroom. Stel, jij hebt voldoende zonnepanelen maar jouw buurman heeft er geen. Bij zijn leverancier betaalt hij 350 euro per afgenomen MWh stroom. In dit geval zou je als energiedeler kunnen overeenkomen om je overschot te verkopen voor 275 euro per MWh. Dat levert een win-win op voor jou en je buurman: jij krijgt meer voor je overschot dan wat je leverancier jou betaalt en je buurman betaalt minder dan wat hij aan zijn leverancier moet.

Voorlopig nog niet bij alle leveranciers mogelijk

Hoewel de mogelijkheid van energiedelen sinds 1 juli bestaat, kun je voorlopig nog niet bij elke leverancier terecht. Een aantal leveranciers heeft vertraging met de implementatie ervan. 

Bij Engie, Luminus en Eneco kun je energiedelen al aanvragen, maar bijvoorbeeld nog niet bij Mega. Je neemt het best telefonisch contact met je leverancier om het juiste meetregime te activeren. 

Vraag bij je leverancier zeker na of hij geen extra kosten aanrekent of andere voorwaarden oplegt aan wie aan energiedelen wenst te doen. Zo liet Luminus ons weten 50 euro administratiekosten aan te rekenen voor zowel de energiedeler als de ontvanger. Dit omdat een aanvraag voor energiedelen grotendeels manueel moet worden verwerkt. Zo'n kost heeft natuurlijk meteen ook een grote impact op jouw voordeel als consument.

In ons dossier over zelfverbruik kom je meer te weten over hoe je zoveel mogelijk stroom van je zonnepanelen kunt gebruiken op het moment dat die wordt opgewekt. Je vragen over de terugleververgoeding die leveranciers aanbieden, vind je in ons dossier over zonnepanelen. Via onze koopwijzer kun je een berekening maken hoeveel jouw leverancier op dit moment betaalt voor je overtollige injectie.

VERGELIJK ENERGIETARIEVEN