Tips

5 manieren om energie te besparen in huis

25 juli 2023
5 manieren om energie te besparen in huis

Geef je meer uit dan verwacht op je energierekening? Er zijn vijf eenvoudige stappen die je kunt volgen om je energieverbruik thuis te verminderen en geld te besparen. Ontdek welke kleine veranderingen je gemakkelijk in de praktijk kunt brengen.

Met de stijgende energieprijzen wordt energiebesparing in huis nog belangrijker. Hier zijn een paar kleine veranderingen die een groot verschil kunnen maken voor je maandbudget.

1. Wees efficiënt in de keuken

Vaatwasser

In de keuken kun je water, gas of elektriciteit besparen door te kiezen voor de vaatwasser in plaats van met de hand af te wassen.

Koken

Bereid alle ingrediënten voor alvorens het fornuis of de oven aan te zetten. Plaats de potten en pannen op de juiste kookplaten.

Een andere manier om energie te besparen is door altijd de deksels op de pannen te zetten om het kookproces te versnellen. Zodra het water kookt, zet het vuur lager. Gebruik indien mogelijk een snelkookpan. Deze kleine gewoonten zijn belangrijk, vooral als je bedenkt dat een standaard elektrisch fornuis jaarlijks meer dan 250 euro aan elektriciteit verbruikt.

Bak je in de oven, open de ovendeur dan niet voortdurend en probeer verschillende voedingsmiddelen tegelijk te bereiden. Schakel de oven uit voor het einde van de baktijd. Je kunt profiteren van de restwarmte om het bakproces te voltooien.

2. Neem minder vaak een bad

Een bad nemen verhoogt het water- en energieverbruik. Kies voor snel douchen. Een douche verbruikt aanzienlijk minder water dan een bad, gemiddeld 30 tot 80 liter in vergelijking met 150 tot 200 liter voor een vol bad. Door regelmatig kortere douches te nemen, kun je jaarlijks honderden euro's besparen.

Een ander belangrijk advies: laat de kraan tijdens het douchen alleen lopen om je nat te maken en om shampoo en zeep af te spoelen. Ook is het belangrijk om te weten dat een standaard douchekop ongeveer 10 tot 15 liter water per minuut verbruikt, wat overeenkomt met minstens één emmer water per minuut.

3. Kies voor een zuinige douchekop

Kies voor een efficiënte douchekop of installeer een eenvoudig apparaat om water en energie te besparen zonder in te boeten aan comfort. Een goede, zuinige douchekop vermindert het waterverbruik tot 6 à 7 liter per minuut, in plaats van 10 à 15 liter per minuut met een gewone douchekop.

Beperk de watertemperatuur tot 55 graden Celsius.

Isoleer je elektrische boiler. Door deze eenvoudige maatregel kun je jaarlijks 150 tot 250 euro besparen.

4. Investeer in thermische isolatie

In plaats van het hele huis te verwarmen, kun je ervoor kiezen om alleen de kamers te verwarmen waarin je je bevindt. Het is ideaal om te investeren in thermische isolatie om warmteverlies te voorkomen. Stel de apparaten altijd in op gematigde temperaturen, dat is de beste manier om het energieverbruik te verminderen.

Voor het elektrisch verwarmen van het huis zijn warmtepompen de meest efficiënte optie. In de winter kun je overdag de gordijnen en luiken openen om het zonlicht binnen te laten en het huis te verwarmen, en ze 's nachts sluiten. In de zomer sluit je de ramen en luiken tijdens de warmste uren om het huis koel te houden.

5. Koop energiezuinige apparaten

Het is sterk aanbevolen om energiezuinige apparaten te kiezen en te letten op het energielabel om duurzame keuzes te maken die zowel goed zijn voor het milieu als voor je portemonnee. Vertrouw echter ook op de resultaten van onze tests die rekening houden met het energieverbruik.

Het is goed om te weten dat moderne koelkasten en vriezers 10 tot 50% minder verbruiken dan oudere modellen uit de jaren '90 of begin jaren 2000.

Bestel de gids "Bespaar energie in huis"