Nieuws

Energietarieven vergelijken wordt eindelijk makkelijker

06 oktober 2022
energietarieven vergelijken

De energieregulatoren in ons land zijn het eens geraakt over een uniforme methode om de tarieven van energieleveranciers te vergelijken. Daardoor zal vergelijken vanaf november eindelijk eenvoudiger worden. Een overwinning voor de consument.

Het correct vergelijken van de energietarieven van de verschillende leveranciers is op zich al een huzarenklus. De vergelijking werd nog bemoeilijkt omdat de energieregulatoren in ons land niet dezelfde methode gebruiken om de prijzen voor variabele tarieven in te schatten. Daar komt nu verandering in. Wij ijverden voor een uniforme vergelijkmethode bij de nationale energieregulator Creg en bij de minister van Economie.

Verschillende tariefformules en vergelijkmethodes

Energieleveranciers hanteren verschillende formules om hun tarieven voor elektriciteit en gas te vast te leggen. Sommige tarieven zijn gebaseerd op de korte termijn, andere op de langetermijnmarkt. Het ene tarief wordt maandelijks geïndexeerd, het andere om de drie maanden. Sommige contracten baseren zich op gemiddelde prijsnoteringen over een zekere periode, andere op de prijsnotering van één dag. Door deze verschillende formules is het heel moeilijk voor consumenten om tarieven te vergelijken.

Bovendien bestond er sinds enkele maanden geen uniforme methode meer voor het vergelijken van energietarieven. De meeste leveranciers en vergelijkmodules volgden de methode van de Creg, die is gebaseerd op parameters uit het verleden. In de huidige markt heeft deze methode duidelijke nadelen. Daarom volgde de Vlaamse regulator Vreg sinds mei een eigen methode, die naar de verwachting voor de toekomst kijkt. En sommige leveranciers gebruiken nog een andere methode op hun website. De voorbije maanden kregen we talrijke telefoontjes over de verwarring die hierdoor was ontstaan.

Akkoord over de vergelijkmethode

De federale en gewestelijke energieregulatoren lijken nu een consensus te hebben gevonden. Alle regulatoren scharen zich achter de Vreg-methode vanaf november 2022.

Hierdoor krijgt de consument een correctere rangschikking die hem helpt om het beste tariefplan te kiezen. Natuurlijk blijft het onmogelijk om een juiste voorspelling te doen over wat je zal betalen. Niemand weet hoe de prijzen de komende maanden zullen evolueren.

De tariefvergelijker op onze website is voorlopig nog gebaseerd op de rekenmethode van de Creg. We doen er alles aan om zo snel mogelijk over te schakelen naar de nieuwe berekeningswijze.

naar de tariefvergelijker