Ook Aeco gooit de handdoek in de energiering - Update 18/3

Energieleverancier Aeco kondigt de stopzetting van zijn activiteiten per 1 maart aan. Aeco was tot voor een aantal maanden geleden gekend als Energie2030, een coöperatie die investeert in hernieuwbare energie. Je kon er alleen klant worden door een aandeel aan te kopen. Aeco zou zo'n 10 000 klanten tellen.
Het zal geen verbazing wekken dat de stijging van de energieprijzen aan de basis ligt van de moeilijkheden die ook deze leverancier ondervindt. Let wel: het gaat niet om een faillissement, maar een stopzetting. Aeco verbindt zich ertoe om te veel betaalde voorschotten bij de afrekening terug te betalen.
Alarmerend gebrek aan concurrentie in Brussel
De getroffen klanten vallen niet zonder stroom of aardgas. In Brussel worden ze overgeschakeld op de vervangende noodleverancier, Engie. In het Waals Gewest gaat het om Engie of Luminus, afhankelijk van de netbeheerder. Maar dat belet niet dat elke klant vrij aanbiedingen kan vergelijken en een andere leverancier kan kiezen. In Vlaanderen is dat zeker aangewezen want anders word je beleverd door netbeheerder Fluvius, wat erg duur dreigt uit te vallen.
Update 18/3: Ondanks de communicatie van de leverancier over de stopzetting van zijn activiteiten, verandert er volgens energieregulator VREG voorlopig niets in Vlaanderen voor wie elektriciteit afneemt bij Aeco. Wie gas afneemt, moet wel op zoek naar een nieuwe aardgasleverancier. Fluvius zette op 18 maart 2022 namelijk de toegang van de leverancier tot het aardgasnet stop.
De keuze in Brussel is echter uiterst beperkt. Alleen Engie, TotalEnergies, Bolt en Brusol (voor eigenaars van zonnepanelen) bieden er nog nieuwe contracten aan.
Gebrek aan concurrentie is overal synoniem met een beperkt aanbod, potentiële prijsstijgingen en een verhoogd risico op moeilijkheden voor kwetsbare gezinnen. Gezinnen in onze hoofdstad hebben nog meer dan andere gezinnen te lijden onder de hoge prijzen door dit gebrek aan concurrentie. Er komt dus een prijsschok aan voor de gezinnen die door het afhaken van Aeco op zoek moeten naar een nieuw contract, aangezien de tarieven van februari uiterst hoog zijn.
Dringend een rondetafel gewenst
De situatie in Oekraïne voorspelt niet veel goeds voor de evolutie van de energieprijzen, wel integendeel. Daarom is het hoog tijd om fundamentele aspecten zoals de bescherming van de consument in geval van faillissement van een leverancier, de situatie van de Brusselse markt, het Consumentenakkoord rond Energie en de ontvetting van de elektriciteitsrekening van naderbij te bekijken. De petitie die wij omtrent dit laatste punt hebben gelanceerd, heeft ondertussen de kaap van de 50.000 handtekeningen gerond.
Wij vragen dat er een rondetafel komt om structurele oplossingen uit te dokteren voor deze energiecrisis alsook voor toekomstige crisissen die ons land ongetwijfeld nog te wachten staan.
Heb je vragen naar aanleiding van de stopzetting van de activiteiten van Aeco, dan kun je bij ons terecht op het nummer 0800 503 32 (van maandag tot vrijdag van 9 tot 12u.30 en van 13u. tot 17u., behalve op vrijdag tot 16u.).