Nieuws

Denk twee keer na alvorens over te schakelen op propaangas

01 maart 2023
kun je besparen met propaangas?

De energiecrisis heeft de energieprijzen helemaal op hun kop gezet. Hoewel propaan in 2022 en januari 2023 goedkoper is geworden dan aardgas, is de prijs onlangs weer lichtjes gestegen, terwijl de prijs van aardgas gedaald is. Het is dan ook geen garantie dat propaan vaak goedkoper zal zijn dan aardgas. Neem dus geen impulsieve beslissing en denk goed na voor je de overstap maakt.

Propaan, een goedkoper alternatief voor aardgas?

Aangezien verwarming op aardgas sinds eind 2021 bijzonder duur is geworden (ook al begint de prijs ervan sinds november 2022 te dalen), is het normaal dat consumenten op zoek gaan naar goedkopere opties.

Zo heeft propaan zich in 2022 opgeworpen als een voordeliger alternatief. In december 2022 kostte propaan ongeveer 11 eurocent per kWh, terwijl de prijs van aardgas vastgelegd was op 18 eurocent per kWh. Dat verschil van 7 eurocent per kWh leidt tot een prijsverschil van maar liefst € 700 op een jaarverbruik van 10 000 kWh, als het prijsverschil ongewijzigd blijft.

Tot eind 2021 was propaan altijd duurder dan aardgas

Als we de tarieven sinds 2010 onder de loep nemen, kostte aardgas gemiddeld 6,3 eurocent per kWh en betaalde je voor propaan in totaal 9,1 eurocent per kWh, ofwel 46% meer. Omgerekend betaalde je de laatste jaren gemiddeld € 280 meer per jaar voor verwarming op propaan.

Geen enkele garantie dat propaan vaker goedkoper zal zijn dan aardgas

In februari 2023 is propaan ongeveer 2 cent duurder geworden dan aardgas (tegen 7 cent goedkoper in december 2022).
Hoewel het perfect mogelijk is dat propaan in de komende maanden of jaren opnieuw goedkoper zal worden, zal dat een propaaninstallatie op middellange tot lange termijn niet noodzakelijk goedkoper maken. Het is aan jou om te beslissen of je het risico wilt nemen.

De beste tip die wij je alvast kunnen geven, is je energieverbruik beperken door je woning beter te isoleren. Zo kun je er zeker van zijn dat je energiefacturen in de volgende jaren een stuk voordeliger zullen zijn.

Met ons interactieve huis kun je concreet zien hoe je je woning kunt isoleren.

Naar ons interactieve huis