Prijzen voor gas uit flessen zijn nog hoger

Gas in een fles wordt doorgaans gebruikt om te koken of nog warm water te maken. Het is verkrijgbaar in flessen met een uiteenlopende inhoud, van de kleine fles van amper 5 kg tot extra grote flessen van 46,5 kg.
Gemiddeld 2,5 keer duurder dan aardgas
De flessen propaan en butaan ontsnappen niet aan de stijgende prijzentrend. Dit is des te kwalijker omdat de prijs structureel hoger ligt dan die prijs van andere brandstoffen.. Intussen is gas uit flessen gemiddeld al 2,5 keer zo duur als aardgas. De prijs van propaangas in flessen draait momenteel immers rond 18 eurocent per kWh, tegenover zo’n 7 eurocent voor aardgas. Weet overigens dat je iets minder betaalt als je een groot verbruik hebt wanneer het aardgas ook voor de verwarming wordt gebruikt dan wanneer je het aardgas enkel gebruikt om te koken en om warm water aan te maken.
Sinds augustus 2017 legt de overheid geen maximumtarief meer op voor gas in flessen. Die liberalisering heeft klaarblijkelijk geen positieve impact gehad op de prijzen. Het is hoog tijd dat de overheid de zaak van naderbij bekijkt en in handen neemt. Vooral als je weet dat de slachtoffers van de overstromingen van deze zomer in ons land, nu vaak gebruik maken van gas uit flessen!

De prijs van de kleine campinggasflessen van zo’n 5 of soms 8 kg slaat zelfs alle records. Die kan oplopen tot 50 eurocent per kWh. Je kiest dus maar beter grotere gasflessen, van 10,5 kg of meer.
Vergelijk steeds de prijzen bij verschillende leveranciers, ook al zijn de onderlinge verschillen eerder gering en zijn er weinig spelers op de markt. Elke mogelijke besparing is meegenomen.
Overschakelen op elektriciteit is geen oplossing
Misschien zou je geneigd kunnen zijn om je gastoestellen weg te doen om elektrisch te gaan koken of warm water aan te maken met behulp van een elektrische boiler. Dat is echter niet zinvol. Want elektriciteit is ook duur, waardoor je weinig of niet zult kunnen besparen.
Wat je wel kunt overwegen is om als de kans zich voordoet om op aardgas of propaangas in een tank over te schakelen, bv. op een moment dat je een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatst, om jouw kookfornuis en warmwatersysteem daartoe aan te passen.
Zo zuinig mogelijk omspringen met energie
Intussen zit er niets anders op dan zo spaarzaam mogelijk met energie om te gaan. Enkele tips:
- neem liever een douche dan een bad;
- laat het water zo kort mogelijk stromen;
- plaats een waterbesparende douchekop;
- plaats een deksel op de kookpotten tijdens het koken.
Wil je de laatste informatie over de energieprijzen? Neem dan zeker een kijkje op ons energieplatform.