Nieuws

Premie voor thuisbatterij wordt afgeschaft en dat is een goede zaak

28 oktober 2022

Wij zijn nooit voorstander geweest van de premie voor thuisbatterijen. Minister Demir heeft naar onze raad geluisterd en schaft de premie af vanaf 31 maart 2023. De premie voor warmtepompboilers wordt verdubbeld.

Een thuisbatterij slaat de energie op die zonnepanelen produceren en die niet meteen kan worden gebruikt. Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller, waardoor consumenten niet meer worden gecompenseerd voor hun energieoverschot, is de vraag naar thuisbatterijen sterk toegenomen. Voeg daar een energiecrisis aan toe en je begrijpt waarom de verkoop in enkele jaren exponentieel is gestegen.

De Vlaamse overheid stimuleerde de aankoop van thuisbatterijen door een premie (40 % van de totale investering, en maximaal € 1 725) toe te kennen. Dit jaar werden er al 20 000 premies aangevraagd. Minister van Energie Zuhal Demir schaft de premie echter af vanaf 31 maart 2023.

Dat vinden wij een goede zaak. Waarom?

Thuisbatterij is niet rendabel

Volgens onze berekeningen is een thuisbatterij voor de meeste gezinnen niet rendabel. De aanschaf is erg duur en het rendement meestal niet hoog genoeg. Zelfs met de Vlaamse premie kom je op een termijn van tien jaar vaak niet uit de kosten. De productie van thuisbatterijen is bovendien een aanslag op het milieu.

De premies zullen de overheid dit jaar waarschijnlijk zo'n 45 miljoen euro kosten. Minister Demir wil dat budget efficiënter aanwenden. Ze gaat de premies voor warmtepompboilers verdubbelen naar € 900. Deze premie loopt tot eind 2025.

Betere alternatieven voor de thuisbatterij

Wij zijn verheugd dat de aankoop van warmtepompboilers beter zal worden ondersteund. Warmtepompboilers zijn energie-efficiënt en kunnen in combinatie met zonnepanelen fungeren als thuisbatterij.

Maar er zijn nog andere initiatieven die ondersteuning verdienen, zoals energiedelen. Daarbij kun je energie delen met bijvoorbeeld familie of andere bewoners van een appartementsgebouw. 

Meer info?

Zoek je meer informatie over thuisbatterijen, raadpleeg dan ons dossier "Een thuisbatterij om de stroom van jouw zonnepanelen op te slaan?"

naar het dossier

Heb je nog vragen over energievoorziening of energiefacturen, bel ons dan op het gratis nummer 0800 503 32.

bel de gratis hulplijn