Nieuws

Overname van Essent door Luminus: wat zijn de gevolgen voor wie klant is?

18 juni 2021
Luminus, Essent, overname

De overname van energieleverancier Essent door Luminus neemt stilaan concrete vormen aan. Binnen enkele maanden zal Luminus, de nummer 2 op de Belgische energiemarkt, de klanten van Essent beleveren. Wat gebeurt er met hun contract?

Sinds 16 juni kun je geen klant meer worden bij Essent, dat zo’n 520 000 klanten telt in ons land. Op de website van Essent vind je trouwens enkel nog het aanbod van Luminus. 

Voor bestaande klanten wijzigt er niets: Luminus neemt hun contract integraal over. Zij behouden dezelfde voorwaarden en eventuele promoties. Wel zal netbeheerder Fluvius hun een meteropnamekaart bezorgen om de meterstanden door te geven zodat de jaarafrekening correct kan worden opgemaakt. Je zult geen tussentijdse factuur ontvangen.

Nieuw tariefvoorstel na de looptijd van het contract

Ten laatste twee maanden vóór je huidige Essent-contract afloopt, zul je een nieuw voorstel ontvangen van Luminus. Die moet je duidelijk uitleggen waarin de nieuw voorgestelde voorwaarden verschillen van de bestaande overeenkomst.

Er is wel een wijziging voor het tariefplan “Vooraf”. Daar kreeg je bij aanvang van het contract één factuur voor je volledige jaarverbruik. Voortaan betaal je het voorschot voor die formule driemaandelijks. Dit vinden wij prima;  wij waren sowieso al geen voorstander van dit soort prepaid contracten. Zo’n voorafbetaling kan immers een rem plaatsen op de keuzevrijheid om op eender welk moment van leverancier te veranderen.

Wat met zonnepanelen?

Wie zonnepanelen heeft en een digitale meter, kreeg bij Essent een vaste terugleververgoeding van 90 euro per jaar, ongeacht hoeveel stroom je op het net injecteerde. Die vergoeding zal nu worden verrekend pro rata het aantal dagen dat je klant was bij Essent. Bij Luminus krijg je voortaan een variabele terugleververgoeding op basis van het aantal kWh dat je injecteert. Prosumenten met een hoog zelfverbruik die weinig stroom injecteren, kunnen hiermee minder voordelig af zijn.

Wie zonnepanelen heeft en een analoge meter, zou volgens Luminus geen nadeel ondervinden door de extra meteropname. Normaliter zorgt de overstap naar een andere leverancier voor een gesplitste facturatie, die je soms geld kan kosten als de terugdraaiende teller geniet. Luminus garandeert echter dat je geen tussentijdse afrekening zult ontvangen, zodat je niet hoeft te vrezen voor een eventueel verlies van een deel van je opgewekte zonnestroom. Dat was bij andere overnames van energieleveranciers in het verleden wel eens anders. Dit is zonder meer een goede zaak.

Wie vragen heeft over zijn factuur, kan nog steeds terecht bij de klantendienst van Essent op het nummer 02 302 20 20 of via het contactformulier op hun website.

Vergelijk steeds de energietarieven 

Uiteraard ben je niet verplicht om klant te worden bij Luminus. Wie liever andere oorden opzoekt, kan het best een vergelijking maken via onze koopwijzer die een overzicht biedt van alle tariefplannen op de markt. 

Je moet wel weten dat de energieprijzen de laatste maanden opnieuw gestegen zijn. Vergelijk dus goed de prijzen van je huidige Essent-contract met de marktprijzen. Misschien ben je wel voordeliger af door je contract te behouden.

NAAR ONZE KOOPWIJZER