Nieuws

Nieuw energielabel voor lampen

23 augustus 2021
energielabel lampen

Na de grote elektrische toestellen en de televisies is het de beurt aan de lampen. Het nieuwe label geeft beter weer hoe energie-efficiënt die zijn. Maar wat verandert er precies ? Hoe kun je een oud en een nieuw label onderscheiden ? Wat is het voordeel ervan voor de consument ? 

Vanaf 1 september zijn er nieuwe labels die de energie-efficiëntie van lampen op hun verpakking zullen aangeven. De voornaamste nieuwigheid is dat er een verandering is van de schaal waarbij de lat van de prestatievereisten hoger komt te liggen.

Het moet gezegd dat de oude schaal, met tal van plusjes na de letter A, het steeds moeilijker had om de opmerkelijk betere efficiëntie weer te geven die we zelf in de loop der jaren bij het testen hebben waargenomen. En ze zaaiden verwarring bij de consumenten die graag de meest energiezuinige lampen wilden kopen.

Hoe onderscheid je een nieuw van een oud label?

Op het nieuwe label staan er geen plusjes meer, maar staat er wel een kleine bliksem na het woord ENERG. Maar wat meteen in het oog zou moeten springen, is de invoering van een QR-code onder aan het nieuwe label (zie de bijgaande afbeelding).

Via de QR-code heb je toegang tot alle kenmerken van een product in de Europese databank. Het jaarverbruik wordt nog steeds opgegeven in kWh per 1 000 gebruiksuren.

Om welke producten gaat het?

De nieuwe labels hebben betrekking op alle lampen, spots of andere producten die je in een verlichtingsarmatuur kunt bevestigen. Niet op verlichtingstoestellen of wandlampen met een niet-vervangbare lichtbron, en evenmin op led-lichtstrips.

Kunnen beide soorten labels tegelijk in de winkel terug te vinden zijn ?

Ja. De nieuwe labels kunnen opduiken vanaf 1 september, maar de winkels hebben 14 werkdagen om ze te vervangen. En bestaande voorraden van lampen kunnen nog tot 28 februari 2023 met het oude label worden verkocht.

Wat gebeurt er met de lampen met A+ of A++ in de nieuwe classificatie?

In onze laatste tests haalden de beste lampen, met een rendement van 150 lumen/watt, een behoorlijke A++ volgens de oude classificatie. In de nieuwe classificatie haalden ze amper een D.

Wat heb ik aan die gewijzigde labels?

Je haalt als consument ongetwijfeld voordeel uit deze schaalverandering. Naast een duidelijkere aanduiding waardoor je een betere keuze kunt maken, stimuleren de nieuwe labels innovaties die uiteindelijk de efficiëntie van de lampen zullen verbeteren. Concurrerende fabrikanten hebben er immers alle belang bij dat hun producten een goed energielabel krijgen.

Moet ik mijn oude lampen vervangen door meer efficiënte zodra die in de handel komen?

Als we ons baseren op de jaarlijkse behoefte aan verlichting in een woning van 140 m² met 3 slaapkamer en een bureau, ramen we de besparing die zou voortvloeien uit de vervanging van ledlampen met een label A++ (volgens de oude classificatie) door ledlampen met label A (volgens de nieuwe classificatie; voor de duidelijkheid: die bestaan momenteel nog niet), zou het stroomverbruik dalen van € 30 naar € 21, wat dus een besparing van € 9 inhoudt. Het is dus niet zinvol om jouw oude lampen te vervangen.
Als jouw lampen aan vervanging toe zijn, ga je beter wel op zoek naar de meest energiezuinige. Onze koopgids van ledlampen kan jou helpen om een goede keuze te maken.

Je kunt ook het energieverbruik, de kosten en de milieu-impact van jouw lampen op basis van het nieuwe energielabel berekenen via onze rekenmodule.

Naar onze rekenmodule

Welke spots of lampen kan ik met mijn ecocheques kopen?

Tot februari 2023 kun je met jouw ecocheques lampen en spots met energielabel A+ of A++ (oude schaal) kopen die nog verkrijgbaar zijn met het oude label.

Bij lampen en spots die al over het nieuw energielabel beschikken, moet je kiezen voor label A, B, C of D om je ecocheques te kunnen gebruiken.

Anders besparen op jouw energiefactuur?

Hiervoor kun je terecht op ons energieplatform. Via onze digitale assistent krijg je snel een lijst van de goedkoopste gas- en elektriciteitscontracten voor jouw verbruiksprofiel.

Naar ons energieplatform