Nieuws

Hoeveel kost het om thuis je elektrische auto op te laden?

14 februari 2023
Elektrische auto wordt opgeladen

De elektriciteitstarieven zijn complex en dat maakt het moeilijk om de kosten in te schatten om je elektrische auto thuis op te laden. We zetten alles op een rijtje en geven jou enkele tips om geld te besparen.

Denk je eraan een elektrische auto te kopen? Maar vraag je je af hoeveel dat jou zal kosten aan elektriciteit? Voor een auto met verbrandingsmotor is het makkelijk om de huidige brandstofprijs te kennen en je jaarlijkse kosten aan diesel of benzine in te schatten. Voor een elektrische auto die je thuis oplaadt, is dat een ander paar mouwen. Anders dan bij tankstations hangt er geen bord uit met de prijs per liter en weinig consumenten kennen de werkelijke prijs van een kWh elektriciteit en dan vooral de variabele component.

De prijs van elektriciteit zit namelijk vervat in complexe tarieven, met diverse voorwaarden die afhankelijk zijn van de netbeheerder en de leverancier. Bovendien moet je in Vlaanderen sinds januari 2023 een nieuwe component betalen: de reële stroom, die voor sommige eigenaars van een elektrisch voertuig extreem duur kan uitvallen. Zo ziet de situatie er uit begin 2023.

Prijzen soms meer dan tweemaal zo duur

Als we het voorbeeld nemen van een compacte elektrische auto die 15.000 km per jaar aflegt en 16,5 kWh per 100 km verbruikt, variëren de 'brandstof'-kosten van 6 tot 16 euro per 100 km. Een brede marge die te wijten is aan verschillende factoren: de netbeheerder, de leverancier en, in Vlaanderen, het maximale vermogen dat je gebruikt om het voertuig op te laden.

Lees hieronder hoeveel elektriciteit per 100 km in jouw regio kost op basis van deze factoren (prijzen van januari 2023).

Laten we even kijken naar de redenen voor die prijsverschillen en hoe je kunt proberen om de laagste prijs te betalen.

Gemiddelde prijs varieert volgens gewest

De netbeheerders hanteren verschillende tarieven en niet alle leveranciers zijn in de drie gewesten aanwezig. Dit maakt dat het opladen van een elektrische auto met hetzelfde type laadstation thuis gemiddeld genomen niet hetzelfde kost in Oostende, Brussel of Aarlen. De kaart hieronder toont per locatie de gemiddelde prijs van kWh aan een laadpaal van 7,4 kW.

Behalve verhuizen, kun je daar dus jammer genoeg zelf weinig aan veranderen.

Beperk je laadvermogen

In Vlaanderen verlaagt het sinds januari 2023 geldende nieuwe capaciteitstarief de prijs per kWh, maar in ruil daarvoor betaal je het werkelijke vermogen als je een digitale meter hebt: de hoogste stroompiek (gemeten over een tijdspannen van een kwartier) wordt elke maand gemeten en het gemiddelde van de laatste 12 maanden zal je tussen 38 tot 53 euro per kW kosten.

Dit capaciteitstarief zal een pijnlijke aangelegenheid zijn voor wie een 'krachtig' laadstation heeft. Een oplaadpunt aan huis heeft meestal een vermogen van 7,4 kW, maar sommige mensen laten zich verleiden tot een hoger vermogen van 11 of 22 kW. De 'uitvlakking' door een meting per kwartier en een gemiddelde van 12 maanden brengt maar een beetje soelaas, want een laadstation kan het hele jaar door urenlang op een hoog vermogen werken. De prijs om sneller te laden is dus aanzienlijk. Het capaciteitstarief kost jaarlijks van 110 tot 390 euro voor een laadstation van 7,4 kW, van 250 tot 580 euro voor een laadstation van 11 kW en van 660 tot 1 170 euro voor een laadstation van 22 kW.

Om de vermogensgerelateerde kosten te beperken, moet je het laden van de auto onderbreken of het laadvermogen verminderen wanneer andere huishoudtoestellen (elektrische kookplaat, droger, wasmachine) een paar kW stroom verbruiken. Dat evenwicht kun je best laten beheren door een automatisch systeem dat 24/7 werkt. Met een heel efficiënt beheer kun je 100 tot 200 euro  per jaar besparen. Je kunt ook altijd het vermogen van het laadstation beperken als het over die functie beschikt. Let op, die balans of vermogensbegrenzing moet zonder uitzondering een hele maand lang gebeuren als je een effect willen hebben op het capaciteitstarief: één enkele vermogenspiek volstaat om de maandelijkse meting te bepalen!

Het capaciteitstarief zou elke (toekomstige) eigenaar van een elektrische auto tot nadenken moeten stemmen. Is het echt de moeite waard om honderden euro's per jaar meer te betalen om je auto snel op te laden? Ja, want met een laadpunt van 22 kW beschik je al over een bereik van 100 km in 55 minuten. Maar als je 2 uur en 45 minuten wacht, kost het je wel veel minder. Vraag is of dat voor jou te lang is. Dat hangt natuurlijk af van je behoeften, maar aan sneller laden hangt dus een prijskaartje.

En hoewel in Wallonië en Brussel het werkelijke vermogen (nog) niet betalend is, denk je best nu al na over de noodzaak om een bijzonder krachtig laadstation te plaatsen. Dit heeft gevolgen voor de installatiekosten en in Brussel betaal je bovendien een jaarlijkse vergoeding van 57,14 euro betaalt in plaats van 28,58 euro als je je installatie moet versterken om een terminal van 11 of 22 kW te installeren.

Overweeg het tweevoudig tarief

Heb je een elektrische auto, dan kun je hem vaak opladen tegen daluurtarief, m.a.w. 's nachts en in het weekend. Zo kun je de prijs met 10 tot 20 % drukken in vergelijking met een laadbeurt tegen een normaal tarief. Maar dat betekent niet dat je in totaal 10 tot 20 % bespaart, want tijdens de piekuren stijgt de elektriciteitsprijs met gemiddeld 10 % en wordt het gebruik van sommige huishoudtoestellen duurder, net als het opladen van je auto in deze minder gunstige tijdsblokken.

Zoek de voordeligste leverancier

Gebruik onze vergelijker voor elektriciteitsprijzen om te weten welke leverancier voor jou de beste is door een inschatting te maken van je totale factuur. Hiervoor moet je de impact van je elektrische auto op je elektriciteitsverbruik schatten: dit hangt natuurlijk af van het aantal kilometers dat je op jaarbasis aflegt en het verbruik van je auto. Maak een simulatie met het normale tarief en met het tweevoudig tarief. Woon je in Vlaanderen en heb je een digitale meter, dan moet je ook rekening houden met het vermogen van je laadstation. Overweeg je geen vermogensregeling en ken je je huidige vermogenspiek niet, tel dan het vermogen van je laadstation op bij het basisvermogen van je huishouden (gemiddeld 4,37 kW).

Ga naar onze vergelijker energieleveranciers

Conclusie: de aankoop van een elektrische auto is niet alleen een kwestie van een 'door de dealer aanbevolen' laadstation van 22 kW laten installeren. Het is in je eigen belang om proactief te zijn en extra kosten te vermijden die je energiefactuur verhogen en dus ook de reële kostprijs van het gebruik van jouw elektrische auto.

Wil je meer weten over energie? Bezoek ons platform Energy Guide

Naar ons platform Energy Guide