Nieuws

Energieprijzen swingen de pan uit: vergelijk opnieuw

06 juli 2021
energiecontract prijzen tarieven energie

Na de historisch lage prijzen die we tijdens de coronacrisis konden noteren, moesten we waarschuwen voor een vermoedelijke verhoging van jouw energiefactuur. Vandaag komt die voorspelling uit, met prijzen die bij sommige gascontracten bijna verdrievoudigd zijn. Meer dan ooit doe je er goed aan om de tarieven te vergelijken via onze tools.

Elke maand publiceren de energieleveranciers hun nieuwe tariefkaarten, die meteen in onze rekenmodules worden verwerkt. Sommige bieden vaste tarieven aan die gedurende de hele looptijd van het contract ongewijzigd blijven. Andere hanteren variabele tarieven aan die regelmatig worden geïndexeerd in functie van de evolutie op de energiemarkt.

Alle types van contracten, zowel voor gas als voor elektriciteit, kennen sterke prijsstijgingen, maar bij de variabele gastarieven swingen ze de pan uit.

Stijgende elektriciteitsprijzen

Voor een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar zien we de volgende prijzen louter en alleen voor de stroom, dus zonder de netkosten.

  • In Vlaanderen (bv. postcode 9000) bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste elektriciteitscontracten € 388 in juli 2020. Vandaag betaal je hiervoor € 512; dat is een verhoging met 32 %. De prijs van de variabele contracten is gemiddeld gestegen met 64 %, van € 293 naar € 480.
  • In Brussel bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste elektriciteitscontracten een jaar gelden € 332. Vandaag betaal je hiervoor € 462; dat is een stijging met 39 %. De prijs van de variabele contracten is gemiddeld met 97 % gestegen, van € 224 naar € 442.
  • In Wallonië (bv. postcode 6000) bedroeg de gemiddelde prijs voor vaste elektriciteitscontracten € 409 in juli 2020. Vandaag betaal je hiervoor € 532; dat is een verhoging met 30 %. Die van de variabele contracten is met 64 % gestegen, van € 310 € naar € 509.

Nog sterker stijgende gasprijzen

Voor een gemiddeld verbruik van 23 260 kWh per jaar zien we de volgende prijzen voor louter en alleen het gas, dus zonder de netkosten.

  • In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste contracten in juli 2020 € 559. Vandaag betaal je hiervoor € 950; dat is een verhoging met maar liefst 70 %. Die van de variabele contracten is nu 2,9 keer duurder en steeg van € 324 naar € 941.
  • In Brussel bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste contracten een jaar geleden € 565. Vandaag betaal je hiervoor € 951; dat is een verhoging met 68 %. Die van de variabele contracten is verdrievoudigd, van € 313 naar € 956.
  • In Wallonië bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste contracten in juli 2020 nog € 568. Vandaag betaal je hiervoor € 944; dat is een verhoging met 66 %. Die van de variabele contracten is nu 2,8 keer hoger, want gestegen van € 338 naar € 951.

Wat te doen met je energiecontract?

Over het algemeen raden wij aan om jouw energiecontracten jaarlijks te herbekijken. Als je vandaag een vast contract hebt dat je vorig jaar tegen een interessante prijs hebt gesloten, doe je er goed aan om dat verder aan te houden, zeker als je nog enkele maanden tegoed hebt. Dan is het immers de energieleverancier die de prijsstijgingen in jouw plaats moet slikken.

Als je een variabel contract hebt gesloten, zullen de stijgingen wel op de jaarlijkse afrekening worden doorgerekend.

Vorig jaar leek het ons weinig riskant om op een verhoging van de energieprijzen te mikken en we raadden jou toen terecht een vast contract aan. Maar die raad geldt vandaag niet meer.

Weet echter dat je in elk gewest altijd een mooi bedrag kunt besparen, voor elk soort energie en voor elk type contract (vast of variabel). De gemiddelde besparing voor de beide soorten energie samen kan oplopen tot € 200 per jaar. De maximale besparing kan zelfs tegen de € 500 liggen.

Wil je snel het voor jou meest voordelige energietarief terugvinden, dan kun je terecht op ons Energieplatform.

Naar ons energieplatform