Nieuws

Energieprijzen swingen de pan uit: vergelijk opnieuw

06 juli 2021
energiecontract prijzen tarieven energie

Na de historisch lage prijzen die we tijdens de coronacrisis konden noteren, moesten we waarschuwen voor een vermoedelijke verhoging van jouw energiefactuur. Vandaag komt die voorspelling uit, met prijzen die bij sommige gascontracten bijna verdrievoudigd zijn. Meer dan ooit doe je er goed aan om de tarieven te vergelijken via onze tools.

Elke maand publiceren de energieleveranciers hun nieuwe tariefkaarten, die meteen in onze rekenmodules worden verwerkt. Sommige bieden vaste tarieven aan die gedurende de hele looptijd van het contract ongewijzigd blijven. Andere hanteren variabele tarieven aan die regelmatig worden geïndexeerd in functie van de evolutie op de energiemarkt.

Alle types van contracten, zowel voor gas als voor elektriciteit, kennen sterke prijsstijgingen, maar bij de variabele gastarieven swingen ze de pan uit.

Stijgende elektriciteitsprijzen

Voor een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar zien we de volgende prijzen louter en alleen voor de stroom, dus zonder de netkosten.

  • In Vlaanderen (bv. postcode 9000) bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste elektriciteitscontracten € 388 in juli 2020. Vandaag betaal je hiervoor € 512; dat is een verhoging met 32 %. De prijs van de variabele contracten is gemiddeld gestegen met 64 %, van € 293 naar € 480.
  • In Brussel bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste elektriciteitscontracten een jaar gelden € 332. Vandaag betaal je hiervoor € 462; dat is een stijging met 39 %. De prijs van de variabele contracten is gemiddeld met 97 % gestegen, van € 224 naar € 442.
  • In Wallonië (bv. postcode 6000) bedroeg de gemiddelde prijs voor vaste elektriciteitscontracten € 409 in juli 2020. Vandaag betaal je hiervoor € 532; dat is een verhoging met 30 %. Die van de variabele contracten is met 64 % gestegen, van € 310 € naar € 509.

Nog sterker stijgende gasprijzen

Voor een gemiddeld verbruik van 23 260 kWh per jaar zien we de volgende prijzen voor louter en alleen het gas, dus zonder de netkosten.

  • In Vlaanderen bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste contracten in juli 2020 € 559. Vandaag betaal je hiervoor € 950; dat is een verhoging met maar liefst 70 %. Die van de variabele contracten is nu 2,9 keer duurder en steeg van € 324 naar € 941.
  • In Brussel bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste contracten een jaar geleden € 565. Vandaag betaal je hiervoor € 951; dat is een verhoging met 68 %. Die van de variabele contracten is verdrievoudigd, van € 313 naar € 956.
  • In Wallonië bedroeg de gemiddelde prijs van de vaste contracten in juli 2020 nog € 568. Vandaag betaal je hiervoor € 944; dat is een verhoging met 66 %. Die van de variabele contracten is nu 2,8 keer hoger, want gestegen van € 338 naar € 951.

Wat te doen met je energiecontract?

Over het algemeen raden wij aan om jouw energiecontracten jaarlijks te herbekijken. Als je vandaag een vast contract hebt dat je vorig jaar tegen een interessante prijs hebt gesloten, doe je er goed aan om dat verder aan te houden, zeker als je nog enkele maanden tegoed hebt. Dan is het immers de energieleverancier die de prijsstijgingen in jouw plaats moet slikken.

Als je een variabel contract hebt gesloten, zullen de stijgingen wel op de jaarlijkse afrekening worden doorgerekend.

Vorig jaar leek het ons weinig riskant om op een verhoging van de energieprijzen te mikken en we raadden jou toen terecht een vast contract aan. Maar die raad geldt vandaag niet meer.

Weet echter dat je in elk gewest altijd een mooi bedrag kunt besparen, voor elk soort energie en voor elk type contract (vast of variabel). De gemiddelde besparing voor de beide soorten energie samen kan oplopen tot € 200 per jaar. De maximale besparing kan zelfs tegen de € 500 liggen.

Wil je snel het voor jou meest voordelige energietarief terugvinden, dan kun je terecht op ons Energieplatform.

Naar ons energieplatform

User name

Deelnemen aan de discussie

Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/01/2022

Ik heb een contract met vast tarief. geldig tot 22-10-2023. Ik krijg nu een brief dat per 1-3-2022
Door een wijziging in de regelgeving houdt jouw product binnenkort op te bestaan.vanaf 01/03/2022 schakelen we jou over op Eneco Aardgas Flex.
Eneco Plus Gas (jouw huidige tarief) Eneco Aardgas Flex (jouw nieuwe tarief) Eneco Aardgas Plus (vast tarief)
Enkelvoudig tarief 2.55 €cent/kWh 5.69 €cent/kWh 7.44 €cent/kWh
Vaste vergoeding €70 €70 €70

Prijzen exclusief BTW

Zo geniet je van aardgas aan een variabele energieprijs.
Kan dit zo maar?

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/12/2021

Ik heb een contract met vast tarief. geldig tot 23-7-2023. ikkrijg nu een brief dat per 1-3-2022 geen gebruik meer kan maken van mijn oude contract. Volgens hun omdat de wet bepaald dat alle oude contracten stop gezet moeten worden. Ik kan nu dus kieze voor een nieuw contract variable ( 2.5 x zo duur als nu of een vast tarief 3.5 x zo duur) volgens mij mag dit toch niet zomaar . Ik weet dat er een wet is dat slapende contracten niet zomaar verlengd mogen worden maar zolang ik op de hoogte ben is er toch geen probleem en mijn contract verloopt pas in 2023.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

De energieprijzen stijgen omdat de economie terug aanzwengelt en de vraag naar energie groter wordt zeggen ze op het nieuws. Pre Corona draaide de economie ook goed, maar tegen veel lagere prijzen.
Willen de elek en gasmaatschappijen de mindere inkomsten van gesloten bedrijven en horeca tijdens het Coronajaar zo snel mogelijk terug verdienen? Dat lijkt mij eerder de reden van deze prijsstijgingen, net als in andere sectoren het geval is.
Mijn rekening voor gas en elek zal minimum 400 euro stijgen.
Voor veel mensen een onoverkoombaar bedrag, zeker voor hen die niet langer gebruik zullen kunnen maken van het uitsluitend nachttarief voor de accumulatiekachel, zoals mijn dochter. Voor haar gaat prijs x 8 omhoog.
Wordt het niet eens tijd dat de overheid een maximumtarief invoert voor nutsvoorzieningen? Tenslotte heeft niet iedereen de centen om zonnepanelen en een warmtepomp te installeren. Zelfs niet met premie.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Hallo Chris, de energieprijzen swingen inderdaad de pan uit. Daarom raden we iedereen aan om via onze neutrale energievergelijker een simulatie te doen op basis van je jaarverbruik om te zien of je nergens voordeliger af bent bij een andere leverancier: https://www.test-aankoop.be/energyguide/mijn-energie-aankopen/gas-elektriciteit Over het capaciteitstarief dat zal worden ingevoerd vanaf 2022 in Vlaanderen vind je hier meer info: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/gas-elektriciteit-mazout-pellets/nieuws/waarom-je-beter-je-stroomverbruik-spreidt-vanaf-2022 ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/07/2021

Ik lees hierboven "Als je vandaag een vast contract hebt dat je vorig jaar tegen een interessante prijs hebt gesloten"
en op de redactie "Met name mensen met lopende, vaste energiecontracten, die een paar maanden geleden werden afgesloten, moeten zich geen zorgen "
Geldt een contract met vaste prijzen niet d'office als een geruststelling ? Vanwaar die korte termijnen ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Dag Christine, consumenten die vandaag nog kunnen genieten van de interessante voorwaarden en voordeligere prijs van het energiecontract met vast tarief dat ze vorig jaar hebben afgesloten, raden we inderdaad aan om het contractjaar uit te doen. Toch nog even meegeven dat een contract met een vast tarief enkel geldt wat betreft het gedeelte 'energiekost', die kost blijft inderdaad ongewijzigd gedurende het contractjaar voor contracten met vast tarief. De transport- en distributiekosten die je verschuldigd bent aan je netbeheerder kunnen daarentegen wel veranderen. 

Uiteraard kan je steeds een simulatie doen via onze energievergelijker op basis van je jaarverbruik (te vinden op je afrekening), maar het zou ons sterk verbazen mocht je een voordeliger contract op de kop kunnen tikken gezien de enorme stijging in energieprijzen. Zolang je dus nog niet einde contract hebt en ook nog geen nieuw voorstel hebt ontvangen van je huidige leverancier, is het raadzamer om nog even af te wachten met een overstap. Eens het zover is, kan je via onze objectieve energievergelijker een simulatie doen om te weten te komen bij welke leverancier en met welk type contract je eventueel zou kunnen besparen ten opzichte van het nieuwe voorstel van je eigen leverancier. Als je via onze site verandert naar een nieuwe leverancier, kan je als abonnee van Test Aankoop genieten van bepaalde kortingen die verbonden zijn aan het contract waarvoor je wil intekenen. Die kortingen zijn inderdaad enkel geldig gedurende het eerste contractjaar, zelden ga je energieleveranciers vinden die je promoties toekennen vanaf het tweede contractjaar. De link naar onze koopwijzer: https://www.test-aankoop.be/energyguide/mijn-energie-aankopen/gas-elektriciteit ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/07/2021

Ik moet volgende maand een nieuw energiecontract sluiten. Als ik het goed begrepen heb, kies ik dan best voor een variabel contract. Maar alles wijst er toch op dat de prijzen nog lang zullen blijven doorstijgen? Of zie ik dat nu verkeerd?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

Beste Yves, wanneer je volgende maand een nieuw energiecontract gaat afsluiten, gaan de nieuwe prijzen sowieso van toepassing zijn en zoals je dus weet: die zijn stijgende. In hoeverre die energieprijzen eventueel nog zouden stijgen is koffiedik kijken, jammer genoeg hebben we geen glazen bol. Maar je houdt er inderdaad best rekening mee ... En wat ga je dan kiezen : een contrat met een variabel of met een vast tarief ? Het hangt ervan af. Contracten met een variabel tarief zijn iets goedkoper dan die met een vast tarief maar houden ook meer risico in. Je weet namelijk niet welke prijs je gaat betalen voor je energie over 1 maand (wanneer je contract van start gaat) laat staan over 2 maanden ... Daarom raden we iedereen aan om via onze neutrale energievergelijker een simulatie te doen op basis van je jaarverbruik: https://www.test-aankoop.be/energyguide/mijn-energie-aankopen/gas-elektriciteit Je kan vervolgens filteren op vast / variabel tarief . Best klik je ook op de details / voorwaarden van elke offerte zodat je een geïnformeerde keuze kan maken. Twijfel ook niet om onze energiedienst te contacteren op het rechtstreekse nummer 02 542 33 86 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u) die je hierbij kan helpen. Mvg, ^An