Nieuws

Onze eis ingewilligd: eindelijk een kruis door de slapende energieproducten bij honderdduizenden gezinnen

12 mei 2021
slapende energiecontracten, stroomcontract, duur, gascontract

Energieleveranciers mogen vanaf 2022 hun oudere en dure slapende energieproducten niet langer stilzwijgend verlengen. Een wetsvoorstel daartoe is zopas unaniem goedgekeurd. Wij ijveren al jaren om een einde te maken aan deze kwalijke praktijk en zijn dan ook zeer tevreden. 

Test Aankoop pleitte er vorig jaar nog tijdens een hoorzitting van Kamercommissie Energie voor om slapende energieproducten van de markt te halen. Slapende producten zijn oude tariefformules die sommige leveranciers bij bestaande klanten, vaak telkens opnieuw, stilzwijgend verlengen op het einde van hun looptijd. Een nieuw wetsvoorstel dat dinsdag in diezelfde commissie unaniem werd goedgekeurd, stelt eindelijk paal en perk aan deze praktijk.

Slapende contracten zijn synoniem met oude en dure verlengingstarieven

Het probleem bij de tariefformules in kwestie is dat deze producten niet meer worden aangeboden aan nieuwe klanten. Ze zijn dan ook nergens terug te vinden in online prijsvergelijkers, zoals onze koopwijzer, die enkel actuele tarieven opneemt. Van die oude producten zijn zelfs niet altijd tariefkaarten terug te vinden op de websites van de energieleveranciers. 

Op die manier kan een consument met een slapend product zijn tarieven moeilijk of niet vergelijken met het actuele marktaanbod. Nochtans gaat het vaak om tarieven die duurder zijn dan wat je vandaag betaalt, zeker bij vaste contracten. Een grote groep consumenten betaalt zo al jaren te veel, zonder zich ervan bewust te zijn.

De federale energieregulator CREG becijferde eind vorig jaar dat zo’n 300.000 gezinnen een slapend verlengingsproduct hebben voor elektriciteit en zo’n 170.000 gezinnen voor aardgas. Voor elektriciteit kunnen deze gezinnen tot zo’n 300 euro per jaar besparen, voor aardgas loopt dat zelfs op tot meer dan 800 euro.

Nieuw voorstel van energiecontract verplicht

Volgens de nieuwe wet moet je energieleverancier je vanaf 2022 twee maand voor het einde van je contract een overzicht geven van zijn tariefaanbod op dat ogenblik. Heb je een slapend contract, dan moet hij je hierover informeren en een nieuw contractvoorstel voorleggen. 

Hierbij legt hij jou uit waarin de nieuwe voorwaarden verschillen van de bestaande overeenkomst. Reageer je hier niet (tijdig) op, dan moet je leverancier jou overzetten naar het goedkoopste equivalent product dat hij op dat ogenblik aanbiedt.

Waarom wachten met besparen op elektriciteit en gas?

De nieuwe wet gaat dus volgend jaar in. Maar waarom nog wachten tot jouw leverancier je bij afloop van je huidige contract contacteert met een nieuw voorstel?

Neem vandaag zelf al initiatief en vergelijk je energietarief uitgebreid met de huidige marktprijzen via onze koopwijzer of via ons energieplatform voor een snelle en makkelijke vergelijking.

NAAR ONS ENERGIEPLATFORM