Nieuws

Ecologische onkruidverdelgers hebben onvoldoende effect

24 maart 2021

Uit onze test blijkt dat de producten met pelargon- of azijnzuur amper doeltreffend zijn tegen ongewenste plantgroei zoals paardenbloemen, klaver, mos en weegbree. 

De lente komt eraan, de natuur schiet terug in gang. Maar daarmee steken ook bepaalde minder gewenste planten de kop op. Wij deden een test van ecologische onkruidverdelgers.

Vetzuren i.p.v. glyfosaat

Sinds 2018 is de verkoop van onkruidverdelgers met glyfosaat verboden aan particulieren. Recente, meer “ecologische” onkruidverdelgers werken daardoor op basis van andere actieve stoffen, zoals pelargonzuur, azijnzuur of een mengeling van vetzuren. Deze producten werken meer in op de bovengrondse delen van de plant en gaan het niet tot in de wortel verdelgen, zoals glyfosaat.
We hebben 19 van deze onkruidverdelgers, van bekende merken als Roundup, DCM, Aveve en Ecostyle getest op verschillende soorten planten: paardenbloem, gras, mos, weegbree, klaver, mos, madelief en boterbloem. 

Niet na een uur, niet na een maand

Op de verpakkingen van sommige producten staat aangegeven dat de eerste effecten “al na drie uur” of zelfs na één uur. Maar dat bleek helemaal niet uit onze test. Hier en daar  misschien een verschrompeld blaadje, maar meer ook niet. 

We bekeken ook wat het effect was na een dag, na een week en na een maand. Enkel de paardenbloemen waren door verschillende producten enigszins succesvol bestreden door enkele producten, maar na een maand bloeiden ze terug in volle glorie.

Niet goedkoop

De “ecologische” onkruidverdelgers hebben ook hun prijs. De gebruiksklare, verdunde producten in spuitbus kosten zo’n € 15 per liter, en daarmee kun je dan theoretisch gezien een tiental vierkante meter aanpaken. De geconcentreerde producten kosten gemakkelijke € 20 voor een kwart liter. Als je die hebt aangelengd, dan zou je er wel meer dan 100 m² mee kunnen besproeien. Maar het blijft behoorlijk wat geld voor producten die niet werken.

Op andere manier te werk gaan

Wij waren zeker geen fan van de schadelijke producten met glyfosaat of andere chemicaliën. Maar we hadden wel gehoopt dat de “milieuvriendelijke” alternatieven goed zouden werken. Voorlopig is dat nog niet het geval, en we hopen dat de fabrikanten daar alsnog stilaan werk van maken. Gelukkig zijn er alternatieven om on¬gewenste plantgroei tegen te gaan, van bodembedekkers en voldoende borstelen tot onkruidbranders en hogedrukreinigers. Je leest er alles over in ons dossier over verwijderen van onkruid.

Naar het dossier