Dossier

Water besparen

02 maart 2021
water-besparen

In totaal verbruikt een Belgisch gezin van drie personen jaarlijks ruim 100 m³ water. Door spaarzaam met water om te springen kan dat verbruik omlaag.

Inleiding

Wij gebruiken vaak achteloos water, zonder stil te staan bij de hoeveelheden die nodig zijn voor bepaalde activiteiten of toestellen:

  • een douche: 30 tot 80 l;
  • een bad: 150 tot 200 l;
  • een vaatwasser: 25 tot 40 l;
  • een wasmachine: 40 tot 70 l;
  • de spoeling van het toilet: 10 l;
  • de auto wassen: 200 l.

De Belg verbruikt gemiddeld bijna 100 liter drinkwater per dag. Gelukkig kun je spaarzamer met water omspringen als je je gedrag wat aanpast. Bovendien bestaan er heel wat hulpmiddelen om je te helpen minder water te verbruiken.

In het totale waterverbruik zijn het bad en de douche enerzijds en het toilet anderzijds de grote slokoppen. Daar vallen dan ook de grootste besparingen te verwezenlijken.
Iets meer dan de helft van het drinkwater dat we verbruiken, is nochtans perfect te vervangen door regenwater. Maar eerst moet je natuurlijk investeren in een regenwateropvangsysteem.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

16 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/03/2021

Een simpel middel, dat wij al zeer lang toepassen is, bij het handen wassen de (eenhendel)kraan direct te sluiten na het eerste beetje water, nodig voor het inzepen.
Voor het afspoelen daarna alleen de kraan weer even licht open tikken.

Over het algemeen opent men eerst de kraan flink vóór het zeep nemen en laat die tot het einde vol open......

Zeker nu we in deze coronaperiode zeer vele malen per dag onze handen wassen, kunnen we simpel besparen en deze goede gewoonte aanleren.


Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Wij vangen ons douchewater voor 90% op, gebruiken het voor de toiletten.
Groenten wassen we en hergebruiken dit water voor te poetsen !

Wij verbruiken ongeveer 120 l per dag voor 2 personen
Geen € geinvesteerd in wat dan ook = gewoon gezond verstand !

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Men heeft nu de mond vol van illegale waterputten.
Men vergeet de duizenden liters water die men wegpompt bij de start van nieuwbouw van woningen en appartementen. Dit water gaat naar de riolering en zo verder naar de waterzuivering. Wat een verspilling en kost.
Dit weegt niet op tegen de privé gebruikers van waterputten.

Men heeft nu weer iets nieuw gevonden om de digitale meters op zijspoor te plaatsen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Ik heb vorig jaar extra zuinig geweest met water en ik bespaarde op het einde van het jaar 1m³ water. Ik betaalde dus vorig jaar 74,15€ voor 3m³ water , en het jaar voordien 78,88€ voor 4m³ water. Een besparing van een luttele 4,5€. Het is dus niet het verbruik, maar die gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdragen die het zo duur maken. Schandalig toch dat men voor slechts 3m³ water 74,15 euro moet betalen. Kan dit nu echt niet minder voor de kleine verbruiker ?? Want, is het niet de bedoeling dat we met zn allen wat minder gaan gebruiken ? Beloon de kleine verbruiker dan en belast wat meer de grote verbruiker.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2021

is het plaatsen van een digitale meter gratis?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021
, Gereageerd:

De vervanging van de oude analoge door een digitale watermeter is inderdaad gratis. Meer info vind je nog in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/3kfI2rd  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2021

beste,
een (veel goedkoper) alternatief voor 'n regenwaterput, is 'n regendak: op je plat dak de dakrand 10cm verhogen geeft al 100 L water per m2. Normaal is die gewichtslast voorzien, je kan het (laten) nakijken. Als dat voor 'n volledige éénsgezinswoning kan, is dat al voldoende voor je wc('s). 'n Simpel filtertje voor bladeren ed, en het loopt vanzelf, zonder pompinstallatie, naar beneden. Het kan zelfs met tuinslang ipv met koperen buis. De overschot kan voor de tuin.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2021
, Gereageerd:

En hoe komt dat dan in je toilet?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2021

Hallo Graag info ivm hergebruik van water
Zou graag mijn grijs water hergebruiken in de tuin
Alfleiden door een rietveldje en zodoende teruggeven aan mijn tuin
Maar dit is wettelijk niet toegestaan ik moet van de gemeente de riolering gebruiken

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Men kan ook het koude water opvangen tot het warm is en dit gebruiken om allerlei zaken te doen zoals het wc doorspoelen, poetsen. Naargelang de afstand tussen de kraan en waterverwarming kan dit tot meer dan 10l per keer gaan. Ook kan men proberen dat iedereen direct achter elkaar doucht.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

beste,
ik heb net de pagina onder de link van duurzaam verbouwen bekeken.
De factor 0.06 om de grote van de regenput te berekenen is enigszins achterhaald; gezien de evolutie naar langere droogtes en kortere maar hevigere periodes met regen. Een regenwaterput is voor het leven, en je mag gerust rekening houden met de verwachte weersomstandigheden. Verhoging van de factor naar het dubbele (0.12), met afronding naar boven ifv commercieel beschikbare volumes.
Ludo

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Ik giet elke week de restjes van de hond zijn kom in de tuin. Ongeveer 10l
Ik probeer al het minst vervuilde water van poetsen te bewaren voor de tuin
Groenten reinigen is recycleren van water. Begin daar eens mee mijn dierbaren.
Wat moeite! Afwachten tot de groten der aarde, onze lieve politici, critici en anderen iets doen is geen optie. Handelen zelf!!! Alle kleine druppeltjes op de hete plaat maken het verschil.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

een middel om water te besparen is een dubbele warmwaterleiding voor de bovenverdieping, met een circulatiepomp met timer, onze pomp begint te draaien 10 min voor wij opstaan en ons wassen, de pomp doet het warme water circuleren en als we de kraan opendraaien komt er direct warm water uit, geen liters laten wegvloeien voor aleer er een beetje warm water uit komt

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021
, Gereageerd:

Dit kan wel de prijs van het warm water deftig de hoogte induwen naargelang wat de warmte bron is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/03/2021

Water is inderdaad het nieuwe goud zeker in het jaar waar we allemaal gedwongen werden thuis te werken, studeren, blijven.....niet onverwacht verbruiken we dan meer water thuis omdat we er altijd zijn, wel onverwacht voor mij was de prijs voor het comfort tarief dat we moeten betalen wanneer we boven ons rantsoen van 30m3 per persoon en domicilie komen.
Hetzelfde water gebruiken we anders bij onze werkgever of school die altijd 4 euro per kubieke meter gebruiken, datzelfde water is nu plots dubbel zo duur.....8 euro per kubieke meter.
Misschien kan TA hier de handschoen eens opnemen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/03/2021
, Gereageerd:

Beste, de waterfactuur en de transparantie ervan is inderdaad één van onze bekommernissen. Vooral nu verschillende watermaatschappijen begonnen zijn om oude analoge modellen door digitale watermeters te vervangen. Eerst volgt nog een soort van proeffase met de installatie van 70 000 meters. Als die bevredigend uitvalt, zou vanaf 2023 de digitale watermeter in heel Vlaanderen worden uitgerold. Meer info vind je in ons dossier via volgende link: https://bit.ly/3kfI2rd  ^An 

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies