Dossier

Ecologisch onkruid verwijderen van uw verharde oprit en terras

01 juni 2017
mechanische onkruidbestrijding

01 juni 2017
In het tuincentrum en bij de doe-het-zelver vind je rekken vol onkruidverdelgers. Maar opgelet, de meeste daarvan mag je niet gebruiken op een ondoorlaatbare ondergrond in de nabijheid van een riool, een afvoerputje of een vijver. Om op die plaatsen onkruid te verwijderen heb je de keuze uit heel wat milieuvriendelijke alternatieven.

Inleiding

Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen is verboden op niet of nauwelijks doorlaatbare ondergrond, zoals een betegeld terras, een verharde oprit of een trottoir dat afwatert naar een riool, afvoerputje of oppervlaktewater.

Dat geldt niet alleen voor producten met glyfosaat als actieve stof, maar ook voor zogenaamd natuurlijke, milieuvriendelijke middelen op basis van vetzuren, azijnzuur of pelargonzuur die in water moeten worden verdund.

Het onkruid met de hand uittrekken is de goedkoopste oplossing. Als u daar tegen opziet, bestaan er gelukkig nog heel wat alternatieven om mos, gras en paardenbloemen tussen uw terrastegels, de klinkers van uw oprit of de straatstenen weg te krijgen.

U kunt wiedgereedschap of een onkruidbrander aanschaffen,heet kookvocht van aardappelen over het onkruid gieten of eventueel het ongewenste groen lokaal behandelen met een spray met gebruiksklare natuurlijke oplossing. Hierna vindt u een overzicht van de doordachte bestrijdingsmethoden.

Algemene gouden raad: verwijder onkruid – op een ecologisch verantwoorde manier – in het voorjaar, vooraleer het zaden vormt, en laat het niet te hoog opschieten. Zo hebt u minder werk en blijft u ook langer verlost van ontsierende plantengroei op uw oprit, tuinpad of terras.