Dossier

Ecologisch onkruid verwijderen van je verharde oprit en terras

01 juni 2017
mechanische onkruidbestrijding

01 juni 2017
Het gebruik van onkruidverdelgers wordt hoe langer hoe meer aan banden gelegd, zeker voor particulieren. Hoe moet je dan het onkruid te lijf gaan? Gelukkig bestaan er heel wat milieuvriendelijke alternatieven.

Inleiding

Als je chemische onkruidbestrijdingsmiddelen wilt kopen in de winkel, dan moet je stilaan goed zoeken. Producten met actieve stof glyfosaat zijn sinds eind september 2018 verboden voor particulieren. Ook voor andere, zogenaamd milieuvriendelijke middelen op basis van vetzuren, azijnzuur of pelargonzuur die in water moeten worden verdund, geldt een verbod, zij het enkel voor niet of nauwelijks doorlaatbare ondergrond, zoals een betegeld terras, een verharde oprit of een trottoir dat afwatert naar een riool, afvoerputje of oppervlaktewater.

Wat zijn de alternatieven? Het onkruid met de hand uittrekken is de goedkoopste oplossing. Als je daar tegen opziet, bestaan er gelukkig nog heel wat alternatieven om mos, gras en paardenbloemen tussen je terrastegels, de klinkers van je oprit of de straatstenen weg te krijgen.

Je kunt wiedgereedschap of een onkruidbrander aanschaffen, heet kookvocht van aardappelen over het onkruid gieten of eventueel het ongewenste groen lokaal behandelen met een spray met gebruiksklare natuurlijke oplossing. Hierna vind je een overzicht van de doordachte bestrijdingsmethoden.

Algemene gouden raad: verwijder onkruid – op een ecologisch verantwoorde manier – in het voorjaar, vooraleer het zaden vormt, en laat het niet te hoog opschieten. Zo heb je minder werk en blijf je ook langer verlost van ontsierende plantengroei op jouw oprit, tuinpad of terras.