Nieuws

Gas- of houtskoolbarbecue: wat is de beste keuze?

14 juni 2023
vrienden rondom barbecue

Zodra de zon schijnt, krijgen we massaal zin om te barbecueën. Maar kies je voor een gas- of een houtskoolbarbecue? Dat hangt af van je budget, hoeveel ruimte je hebt en wat jij het belangrijkste vindt: die karakteristieke rooksmaak van het eten of het gebruiksgemak. Wij helpen je beslissen. 

Voor- en nadelen van gasbarbecues

voordelen nadelen van gasbarbecue

De voordelen van een gasbarbecue

Gasbarbecues kun je snel en gemakkelijk aansteken. Bovendien kun je eenvoudig de kooktemperatuur regelen en constant houden.

Het toestel wordt meestal geleverd met heel wat accessoires die je verschillende mogelijkheden bieden: zijtafels om een saus op te warmen, kookplaten om je voedsel “à la plancha” te bereiden, een werkblad om je gerechten op klaar te maken of haken om je keukenmateriaal op te bergen.

De gasbarbecue is gemakkelijk in gebruik en schoon te maken, zodat je met een minimum aan inspanning je stukje vlees en andere gerechten kunt bereiden. 

De nadelen van een gasbarbecue

Hou je van die unieke rooksmaak van de barbecue? Dan kan een gasbarbecue je teleurstellen. Hij is daarnaast duurder en groter dan zijn tegenhanger op houtskool. Je moet dus bereid zijn om een bepaald bedrag uit te geven en ook de ruimte hebben om het toestel op te bergen.

Ben je ten slotte vergeten om het niveau van de gasfles regelmatig te checken? Dan kan het gebeuren dat je zonder brandstof komt te zitten en je je vlees alsnog in de keuken moet bakken. Dat zou jammer zijn.

Voor- en nadelen van houtskoolbarbecues

voordelen en nadelen houtskoolbarbecue

Voordelen van een houtskoolbarbecue

Veelzijdiger en goedkoper dan een gasbarbecue, biedt een houtskoolbarbecue je de authentieke smaak van het grillen boven een houtvuur.

Dankzij de hoge temperaturen die je hiermee kan bereiken (tot 350°C), geeft houtskool je eten niet alleen meer smaak, maar wordt je vlees ook mals met een knapperig korstje.

Deze barbecue is verkrijgbaar in verschillende formaten, neemt over het algemeen minder ruimte in dan een gasbarbecue en is gemakkelijk op te bergen

Nadelen van een houtskoolbarbecue

Een houtskoolbarbecue aansteken, vereist wat vaardigheid. Bepaalde accessoires kunnen je dit overigens makkeijker maken, zoals een brikettenstarter.

Je hebt ook wat geduld nodig voordat je de juiste temperatuur bereikt, die moeilijker te regelen is dan bij een gasbarbecue. Gelukkig kunnen een aantal accessoires en functies je helpen om de gewenste temperatuur te behouden, zoals een deksel (nog beter als je een thermometer hebt) of ventilatieroosters.

Hou er ten slotte rekening mee dat het lastig kan zijn om dit type barbecue schoon te maken. 

Factoren waarmee je rekening moet houden bij je keuze

Kortom, je keuze hangt af van wat je van een barbecue verlangt, je budget en je beschikbare ruimte. Kies voor: 

  • Een houtskoolbarbecue: als je vooral wil genieten van de geurige smaak van houtskool en perfect dichtgeschroeide gerechten, als je weinig beschikbare ruimte hebt en als je budget beperkt is.

  • Een gasbarbecue: als je vooral op zoek bent naar gebruiksgemak en snelheid, als je de ruimte hebt en als je bereid bent meer geld uit te geven om van deze voordelente genieten.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een barbecue?

Heb je je keuze gemaakt? Dan is het nu tijd om daadwerkelijk een barbecue te kiezen dat het best aan je behoeften voldoet. Denk aan het aantal gasten dat je wil uitnodigen, de gewenste accessoires en andere praktische zaken. Vind de ideale barbecue met onze vergelijkingstool.

42 Slechte
kwaliteit
Barbecues
vanaf  64,99
50 Redelijke
kwaliteit
Barbecues
Referentieprijs  74,99
43 Slechte
kwaliteit
Barbecues
Referentieprijs  89,99