Persbericht

Kinderen beter beschermd in een stoeltje dan in een bakfiets

24 augustus 2021

Hoe goed zijn kinderen beschermd in geval van een ongeval wanneer ze met hun ouders op de fiets meerijden? Test Aankoop voerde een crashtest uit met verschillende soorten fietsen. Conclusie: bij een zijdelingse botsing zijn kinderen beter beschermd in een zitje achterop of in een fietskar dan in een bakfiets of op een aanhangfietsje.

Veel ouders gebruiken steeds vaker de fiets om hun kroost naar school of kinderopvang te brengen. Goed voor de gezondheid en het milieu, maar hoe veilig is het voor kinderen om in een kinderzitje, een bakfiets, een fietskar of op een fietsje te zitten dat met een stang achter op de fiets is bevestigd?

Bakfietsen en aanhangfietsjes zijn minder veilig

De kinderfiets die wordt vastgehaakt aan de achterkant van de fiets van de volwassene, bleek het minst veilige systeem. Bij de crashtest werden de benen en het bekken van de dummy’s direct geraakt, waarna ze op hun hoofd op het asfalt vielen.

In een bakfiets daarentegen worden de testpoppen niet direct geraakt door de auto, maar na de initiële klap valt de bakfiets om en schuift hij over de gladde zijwand van de houten bak nog een heel eind verder. In een reële situatie riskeer je zo een tweede botsing met tegenliggers. Bovendien sluiten de veiligheidsgordels door de klap niet meer goed aan, waardoor een van de twee dummy's uit de bak valt en op de weg terechtkomt.

 

Fietskar en fietszitje bieden betere bescherming

In de fietsstoeltjes op de bagagedrager krijgen de dummy's de geringste schok te verduren op het moment van de aanrijding. Ze vallen vervolgens wel van grotere hoogte, maar de schelp biedt een zekere bescherming wanneer ze de grond raken en verder schuiven over de weg.

In een overdekt karretje achter de fiets ondergaan de dummy's door de lage zitpositie een behoorlijk hevige schok bij de botsing. De aanhangkar komt op haar zij terecht, maar het frame blijft intact en de dummy's worden door de gordels stevig op hun plaats gehouden.

Helm op en veiligheidsgordel vast

Eender hoe je je kind op de fiets vervoert, bij een ongeval is het nooit 100 % beschermd tegen schokken en letsels. De test van Test Aankoop toont aan hoe cruciaal het is dat je kind een helm op heeft en zorgvuldig is vastgeklikt, ook voor de kortste verplaatsing. Het risico op een aanrijding kan worden beperkt door defensief te rijden en kinderen extra te doen opvallen in het verkeer met een fluo veiligheidshesje, een kleurig vlaggetje op de fietskar of het aanhangfietsje en goede fietsverlichting.

In ons dossier zetten we de voor- en nadelen van vijf systemen op een rijtje en geven we een pak praktische tips.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.