Nieuws

Je kind meenemen op de fiets: het veiligst in een stoeltje of een fietskar

24 augustus 2021
Kind op een fietsstoel of in een fietskar

In welke mate is je kind beschermd bij een ongeval als het met je meerijdt op je fiets? We deden een crashtest met verschillende types van fietszitjes. Conclusie: bij een zijdelingse aanrijding zit je kind veiliger in een stoeltje achterop of in een fietskar dan in een bakfiets of op een aanhangfietsje.

We nemen steeds vaker de fiets om de kinderen naar school of naar de kribbe te brengen. Gezond en goed voor het milieu, maar hoe veilig zit je dreumes in een kinderstoeltje, in een bakfiets, een fietskar of op een kinderfietsje dat je met een stang achter je fiets hangt?

Dat hebben we uitgetest met een crashtest. We plaatsten testpoppen van 11 en 14,5 kg - wat overeenkomt met kinderen van 1,5 en 3 jaar - in vijf types van fietszitjes en simuleerden een ongeval waarbij een wagen met een snelheid van 30 km/u schuin op hen inrijdt. Uit de crashtests wordt duidelijk dat niet alleen de klap van de aanrijding, maar ook en vooral wat er daarna gebeurt, bepalend is voor de ernst van de gevolgen.

Bakfiets en aanhangfiets het minst veilig

Op een aanhangfietsje is de kleuter bij een ongeval het minst beschermd. De heupen en benen worden direct geraakt, vervolgens wordt hij van de fiets geslingerd, valt met zijn hoofd op het asfalt en blijft doorglijden.

In een bakfiets worden de testpoppen niet direct geraakt door de auto, maar na de initiële klap valt de bakfiets om en schuift hij over de gladde zijwand van de houten bak nog een heel eind verder. In een reële situatie riskeer je zo een tweede botsing met tegenliggers. Bovendien sluiten de veiligheidsgordels door de klap niet meer goed aan, waardoor een van de twee dummy's uit de bak valt en op de weg terechtkomt.

Beter beschermd in een fietskar en op een fietsstoeltje

In de fietsstoeltjes op de bagagedrager krijgen de dummy's de geringste schok te verduren op het moment van de aanrijding. Ze vallen vervolgens wel van grotere hoogte, maar de schelp biedt een zekere bescherming wanneer ze de grond raken en verder schuiven over de weg.

In een overdekt karretje achter de fiets ondergaan de dummy's door de lage zitpositie een vrij hevige schok bij de botsing. De aanhangkar komt op haar zij terecht, maar het frame blijft intact en de dummy's worden door de gordels stevig op hun plaats gehouden.

Helm op en veiligheidsgordel vast

Eender hoe je je kind op de fiets vervoert, bij een ongeval is het nooit 100 % beschermd tegen schokken en letsels. De test toont aan hoe cruciaal het is dat je kind een helm op heeft en zorgvuldig is vastgeklikt, ook voor de kortste verplaatsing.

Je kunt het risico op een aanrijding beperken door defensief te rijden en junior extra te doen opvallen in het verkeer met een fluo veiligheidshesje, een kleurig vlaggetje op de fietskar of het aanhangfietsje en goede fietsverlichting.

Op zoek naar de meest geschikte manier om je kind mee te nemen op de fiets? In onze dossier zetten we de voor- en nadelen van vijf systemen op een rijtje en geven we een pak praktische tips.

Naar ons dossier Met je kind op de fiets