Nieuws

Fietsfabrikant VanMoof failliet: wat te doen met je e-bike?

18 juli 2023
vanmoof ebike failliet

Het e-bikebedrijf VanMoof is failliet verklaard. Er bestaat onzekerheid bij gebruikers of zij hun elektrische fiets van VanMoof nog kunnen gebruiken na het faillissement. Onze mobiliteitsexpert Steve Mestdagh geeft advies over wat je kunt verwachten als je in het bezit bent van deze e-bike. 

VanMoof failliet 

Het Nederlandse bedrijf VanMoof, dat bekend staat om hun hippe elektrische stadsfietsen, is failliet. Afgelopen week kregen zij al uitstel van betaling toegekend, maar heeft de rechtbank van Amsterdam het uitstel van betaling ingetrokken en het bedrijf officieel failliet verklaard. 

Er zijn twee curatoren aangesteld om te situatie te beoordelen en te zien of het bedrijf een doorstart kan maken. Dat betekent ook dat de mogelijkheid wordt onderzocht dat VanMoof wordt verkocht aan een derde partij, zodat de activiteiten van het bedrijf kunnen worden voortgezet. 

Bedrijf al langer in de problemen

VanMoof, dat werd opgericht in 2009 in Nederland, kampte al langer met financiële moeilijkheden. Zo was het bedrijf veel geld kwijt aan reparaties, aangezien de fiets custom onderdelen heeft en er regelmatig van alles mankeerde aan de fietsen. Echter lagen de communicatiekanalen van het bedrijf regelmatig plat, waardoor het voor klanten zeer moeilijk was om een afspraak te maken. Veel VanMoof-eigenaren klaagden dan ook over extreem lange wachttijden voor reparaties. Mobiliteitsexpert Steve Mestdagh kan deze ervaring alleen maar bevestigen: “Voor onze test van de nieuwste VanMoof S5 bestelden wij de fiets in oktober 2022 en ontvingen wij deze pas in mei 2023 – dat is een levertijd van bijna 7 maanden. Ook stelden wij al eerder reparatieproblemen vast bij het oudere S3-model”. 

De problemen stapelden zich op en kwam het bedrijf uiteindelijk duur te staan. De fietsenfabrikant was na de aankondiging van het uitstel van betaling genoodzaakt hun winkels te sluiten, waardoor klanten met kapotte VanMoofs voor een dichte deur kwamen te staan. 

Huidige problemen met de app

Naast het feit dat de VanMoof winkels gesloten zijn voor onbepaalde tijd, is er ook een probleem rondom de mobiele applicatie. Steve Mestdagh legt uit: “Het is mogelijk dat de servers bij VanMoof op een bepaald moment worden uitgezet. Dat is een risico bij een e-bike die je ontgrendelt en (deels) bestuurt met een app op je smartphone”.

Kortom, als de applicatie niet werkt, kun je de fiets niet gebruiken.  

Wat te doen als je een VanMoof e-bike hebt? 

Ben jij eigenaar van een VanMoof e-bike? Steve Mestdagh geeft advies: “Voorzichtigheidshalve is het best een aantal stappen te ondernemen om bij eventuele problemen de VanMoof toch te kunnen blijven gebruiken”. 

Stappenplan voor VanMoof e-bike

Stap 1: Voer de software update uit. De app werkt nu nog, maar voer zeker de laatste software update uit voor zowel de app als de fiets. De app bevat daarnaast de mogelijkheid om een code in te stellen voor de e-bike, zodat je die later kan activeren zonder smartphone en app.

Stap 2: Download de bluetooth-sleutel. Om de verbinding tussen je VanMoof en smartphone te beveiligen, wordt gebruikt gemaakt van een zogenaamde bluetooth-sleutel. Deze sleutel - of code - staat opgeslagen op de VanMoof-servers. En geen servers betekent geen sleutel meer, nooit meer. Het is dus van groot belang om deze code te downloaden, zodat je de e-bike in de toekomst kan blijven gebruiken. Deze stap is ook nodig om stap 3 uit te kunnen voeren. 

Stap 3: Gebruik de Bikey app. Het concurrerende Belgische e-bikebedrijf Cowboy heeft snel ingehaakt op het VanMoof debacle (waarschijnlijk in de hoop verloren VanMoof-klanten “op te vangen”). Cowboy heeft namelijk een gratis mobiele applicatie ontwikkeld – de Bikey app – waarmee klanten hun eigen digitale sleutel kunnen genereren en opslaan. Deze kun je gebruiken om de fiets te ontgrendelen in plaats van een sleutel die door een VanMoof-server is gemaakt. Volg hiervoor eerst stap 2. Let op: de app is enkel voor iOs-gebruikers en werkt voorlopig slechts met een aantal e-bikemodellen. Er wordt gewerkt aan ondersteuning voor alle versies, maar dat is nu nog niet het geval. 

“Het beste is om als VanMoof-eigenaar nu actie te ondernemen, want het zou wel eens snel gedaan kunnen zijn. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat de fietsen volledig onbruikbaar worden zonder VanMoof, maar dat is nog even afwachten…” aldus Mestdagh. 

Vergelijk elektrische fietsen

Als je VanMoof e-bike momenteel een reparatie nodig heeft, moet je voorlopig nog even geduld hebben. In de tussentijd kun je gerust een kijkje nemen naar onze e-bike vergelijker. 

Vergelijk elektrische fietsen