Koopgids

Waarop moet je letten bij de aankoop van een elektrische fiets?

30 april 2021
Koopgids elektrische fiets

Om naar je werk te rijden, om grotere afstanden af te leggen, om je auto te vervangen ...: een elektrische fiets biedt heel wat mogelijkheden. In deze aankoopgids vind je de belangrijkste weetjes en tips om een model te vinden dat je op het lijf geschreven is.

Een elektrische fiets is handig en wendbaar, en ziet eruit als een gewone fiets. De werking is eenvoudig: zodra je begint te trappen, treedt de motor in werking, waardoor je minder spierkracht nodig hebt om vooruit te komen.

Een elektrische fiets moet een aantal wettelijke vereisten respecteren:

 • het vermogen is beperkt tot 250 W
 • de assistentie mag enkel in werking treden als je trapt
 • de assistentie moet stoppen zodra je 25 km/u haalt 

Een snelle elektrische fiets waarvan de motor ondersteuning biedt tot 45 km/u in plaats van 25 km/u is een "bromfiets klasse P" (voor "speed Pedelec").

Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

Minder inspanning

Het grootste voordeel is uiteraard dat je minder inspanningen moet leveren dankzij de ondersteuning van de elektromotor, bijvoorbeeld bij het vertrek, bergop en bij tegenwind. Sommige modellen beschikken over een krachtsensor die het elektrische systeem activeert zodra je op de trappers drukt. De andere systemen treden pas in werking wanneer je al enkele malen op de pedalen hebt getrapt: de eerste meters moet je dus zelf een inspanning leveren. Op hellingen werkt de assistentie vooral goed bij fietsen met de motor in de trapas.

Gemakkelijk te besturen

Hoewel elektrische fietsen een pak meer wegen dan gewone fietsen, vooral vanwege de accu, rijden ze vrij comfortabel. De laatste jaren zijn het vermogen van de trapondersteuning en de autonomie van de accu toegenomen, terwijl hun gewicht gedaald is.

Versnellingen

Een elektrische fiets is voorzien van een naaf- of derailleurversnelling met 7 tot 30 versnellingen.

Elektrisch remsysteem

Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met een motor in het voor- of achterwiel in combinatie met een elektrisch remsysteem. Daarbij wordt een deel van de elektrische energie die wordt geproduceerd wanneer je vertraagt, overgebracht naar de batterij. Het voordeel daarvan is dat de batterij het iets langer volhoudt. En aangezien zo’n systeem de velgremmen spaart, gaan ook de wielen langer mee. 

Goedkoop in gebruik

De prijzen van elektrische fietsen kunnen sterk variëren: van € 700 tot meer dan € 3 000. Maar de gebruikskosten zijn niet te vergelijken met die van een auto of zelfs van een bromfiets: € 0,15 tot € 0,20/km. Dat is ongeveer de helft van de prijs per kilometer van een kleine wagen.

Ecologisch

Een elektrische fiets produceert nauwelijks CO2-uitstoot – behalve voor de elektriciteitsproductie – en ook geen andere vervuilende stoffen, fijn stof enz. Ze maakt dus niet alleen de files kleiner, maar ontziet het milieu ook.

Gezond

Vanzelfsprekend is een fiets goed voor de conditie. Ook een elektrische, want aangezien je nog altijd moet trappen, doet je toch wat aan sport.

Waarop letten bij de keuze van batterij?

Lithium-ionbatterij

Bijna alle elektrische fietsen zijn voorzien van een lithium-ionbatterij. Er bestaan ook goedkopere soorten, zoals nikkel-cadmium (Ni-CD), nikkel-metaalhydride (Ni-MH) en lood, maar aangezien die zwaarder en minder krachtig zijn, komen ze nagenoeg niet meer voor. Vrij nieuw zijn de lithium-ijzerfosfaataccu’s, die veel sneller opladen.

Autonomie

Hoe lang de accu het uithoudt, varieert naargelang van het model en de mate waarin je een beroep doet op de assistentie. Bij intensief gebruik schommelt het verbruik rond 10Wh/km. Een volle batterij met een vermogen van 500 W gaat in die omstandigheden dus minimaal 50 km mee. De lege accu opladen duurt ongeveer zes uur.

Nieuwe batterij nodig na 4 à 5 jaar

Houd er bij aankoop rekening mee dat je na 4 à 5 jaar een nieuwe batterij zult moeten kopen als je de initiële autonomie wilt behouden. Dat betekent een kost van enkele honderden euro’s. Een batterij van Bosch kost ongeveer tussen € 680 (400 Wh) en € 875 (500 Wh), van Shimano Steps tussen € 550 (400 Wh) en € 750 (500 Wh). Er zijn ook goedkopere en duurdere modellen van andere merken, maar je mag rekenen dat je minimaal € 1 en maximaal € 2 betaalt per 1 Wh.

Is het altijd beter om voor een batterij met hogere capaciteit te kiezen bij aankoop?

Aangezien na 4 à 5 jaar de batterij een aanzienlijk deel van de capaciteit is verloren – dit is wel afhankelijk van het gebruik – is het beter om bij aankoop een batterij met een hoge capaciteit te nemen. In elk geval is de kans groter dat je nog voldoende capaciteit over hebt na die periode als je een batterij kocht met een hogere capaciteit. Heb je een batterij met een lagere capaciteit bij aankoop, dan zul je die dus waarschijnlijk eerder moeten vervangen en de kosten om een batterij te vervangen liggen hoger dan de meerprijs van een batterij met hoge capaciteit.

Wat is het belang van de positie van de motor?

In het voorwiel

Voordelen: een motor in het voorwiel is technisch gezien het eenvoudigst. Het fietsframe lijkt sterk op dat van een gewone fiets, vermits er geen rekening moet worden gehouden met de ketting en het versnellingsapparaat. Bij meer dan de helft van de goedkopere geteste fietsen zit de motor dan ook op die plaats.

Nadelen: de trekkracht van de motor moet beperkt blijven om te vermijden dat het voorwiel doorslipt, zeker op hellingen en een nat wegdek. Gezien de positie van de fietser en eventuele bagage rust het gewicht van de fiets hoofdzakelijk op het achterwiel. Daardoor moet je op steile hellingen zelf een groot deel van de inspanning leveren. Dit model is dus eerder aan te raden als je geen al te steile hellingen wilt trotseren.

In het achterwiel

Voordelen: met een motor in het achterwiel is het gevaar op slippen praktisch uitgesloten, zelfs met een hoog vermogen. De belasting op de ketting en versnellingsapparaat is ook minder dan bij een fiets met middenmotor.

Nadelen: het versnellingssysteem werkt niet in alle omstandigheden even doeltreffend. Op sterke hellingen moet je alsnog heel wat inspanningen leveren.

In de trapas

Voordelen: hierbij maakt de trapas deel uit van het motorsysteem. De inspanningen van zowel de motor als de fietser worden namelijk via de ketting naar het achterwiel overgebracht. Zelfs op de steilste hellingen levert de motor dus maximale ondersteuning. Bovendien is een lekke band voor- of achteraan niet moeilijker te herstellen dan bij een gewone fiets. Beide wielen kun je immers demonteren zonder hulp van een specialist of speciaal gereedschap.

Nadeel: de ketting en het versnellingsapparaat slijten sneller, doordat ze de inspanning van motor en fietser naar het achterwiel moet overbrengen.

Heb je een rijbewijs of verzekering nodig?
 • Voor een gewone elektrische fiets beperkt tot 25 km/u heb je net als voor een gewone fiets geen rijbewijs nodig. Een verzekering is niet verplicht, maar het blijft aangeraden om een familiale verzekering te nemen.
 • Voor een pedelect of als je elektrisch kunt fietsen zonder te trappen, is een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen verplicht.
 • Ook fietsen met garageknop (parkeerassistentie in de vorm van elektrische ondersteuning als je met de fiets aan de hand loopt, bijvoorbeeld om hem in de garage te zetten) moeten voorlopig een verzekering nemen. De overheid werkt echter aan een aanpassing van de reglementering.
 • In de toekomst kan een specifieke verzekering verplicht worden, maar dit is nu nog niet het geval.
Waarop letten als je kiest voor een pedelec?

Nieuwe categorie bromfietsen

Een pedelec werkt als een elektrische fiets, maar de elektromotor biedt ondersteuning tot een snelheid van 45 km/u in plaats van 25 km/u bij een gewone elektrische fiets. Omdat een snelle elektrische fiets toch meer heeft van een fiets dan een bromfiets, heeft men in België een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de "bromfiets klasse P" (voor "speed Pedelec").

Welke fietsen vallen in de nieuwe categorie "Bromfiets klasse P"?

Het gaat hier over fietsen:

 • met een maximaal vermogen van 4 kW
 • een ondersteuning tot maximaal 45 km/u
 • met een hulpaandrijving die trapondersteuning als hoofddoel heeft

Wij noemen deze fietsen speed pedelecs of snelle elektrische fietsen.

De gewone elektrische fietsen – waarvan de trapondersteuning stilvalt boven 25 km/u – vallen niet onder deze nieuwe regels.

Wat zijn de nieuwe verplichtingen?

Aangezien het in feite om een bromfiets gaat, gelden er bepaalde vereisten:

 • Gelijkvormigheidsattest: je moet over een gelijkvormigheidsattest of een certificaat van overeenstemming (COC) beschikken, maar niet op zak hebben.
 • Nummerplaat: het is verplicht om de fiets in te schrijven bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV), net als auto’s. De elektrische fietsen zullen dan ook een kleine nummerplaat krijgen van ongeveer 10 op 12 cm. Deze begint met de letter S.  
 • Fietshelm: het dragen van een fietshelm is verplicht. De fietshelm moet zijn goedgekeurd conform EN1078 met bijkomende voorwaarde dat de slapen en het achterhoofd beschermd moeten zijn. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven (CE-markering).
 • Rijbewijs: je moet minstens 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (zowel een rijbewijs voor een bromfiets als voor een ander voertuig is geldig).
 • Verzekering: je moet een BA-verzekering voor de pedelec afsluiten wanneer de elektrische motor ook kan werken zonder te trappen.
 • Op deze gemotoriseerde fiets moet je de verkeersregels voor de bromfietsers volgen. Een specifiek verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (speed pedelec) is van toepassing op bestuurders van speed pedelecs.
 • Je mag met een speed pedelec geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Om kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, moet je een geschikt beveiligingssysteem installeren.

Meer info over de verplichtingen vind je bij de FOD mobiliteit.
Waarop letten als je kiest voor een urban e-bike of "hipsterbike"?

Een urban e-bike is een sportieve e-bike met minimalistisch design die vooral door een jonger, stedelijk publiek wordt gebruikt. We hebben enkele modellen aan een test onderworpen in en onze ervaringen neergepend in een dossier. Daaruit blijkt dat er enkele zaken zijn waarmee je rekening moet houden.

Niet altijd welkom bij de fietsenmaker

De fietsen van Cowboy, VanMoof en andere worden vooral online aangekocht. Fysieke winkels of herstelateliers zijn er bij bepaalde merken zo goed als niet, behalve in een paar (zeer) grote steden, denk Brussel, Berlijn, Londen ... Als er iets hapert aan je fiets, is het daardoor niet gemakkelijk om iemand te vinden die je uit de nood kan helpen. Een lokale fietsenmaker zal sowieso voorrang geven aan fietsen die bij hem of haar zijn gekocht. Ook vervangstukken zijn vaak moeilijk vast te krijgen (zeker in deze tijden van onderdelenschaarste) en vragen een lange wachttijd. Je kunt de fabrikant wel proberen te contacteren, maar die communicatie verliep in ons geval niet altijd even vlot. En een onlinetutorial volstaat vaak niet om jouw specifieke probleem op te lossen.

Kleine, moeilijk toegankelijke batterij

Met een gewone e-bike zou je heel wat kilometers moeten kunnen maken, bij een urban e-bike is dat niet zo vanzelfsprekend. De batterij(capaciteit) is vaak zeer klein - ze moet immers passen in het strakke design - en helpt je daardoor hoop en al 50 km, maar vaak slechts 30 km of zelfs nog minder vooruit. Voor in de stad is dat (net) voldoende, voor langere fietstochten zwaar ontoereikend. 

Bovendien kun je de batterij soms niet uit de fiets halen (bv. bij VanMoof S3) en moet je dus de hele fiets aan het stopcontact hangen. Niet zo praktisch als je op de derde verdieping woont.

Wettelijk in orde?

In ons land geldt een aantal minimumvereisten voor een fiets om op de weg toegelaten te worden, met name op het vlak van verlichting en reflectoren. Die zitten niet altijd standaard op deze hippe fietsen. Vaak worden ze wel meegeleverd, maar dan is het wel de bedoeling dat je ze er ook effectief op monteert. Ook spatborden behoren meestal niet tot de standaarduitrusting, maar zijn wel een aanrader, tenzij je de fiets enkel bij droog weer wilt gebruiken en hij vooral dient om de muur in je woonkamer/loft/koffiebar te sieren.

 

Waar moet je nog op letten?

Type

Er bestaat een uitgebreid gamma van elektrische fietsen: stadsfietsen, vouwfietsen, “Hollandse” fietsen, mountainbikes enz. Niet alleen zijn er heel wat verschillen qua vormgeving, maar ook qua rijgevoel, rijcomfort, motor, vermogen, gewicht, batterijautonomie enz. Kies het type fiets op basis van het gebruik dat je voor ogen hebt, je fietshouding, je behoefte aan vering, het gewenste zadeltype enz. Een zogenaamd sportmodel levert bijvoorbeeld sterke prestaties maar heeft een harder zadel.

Gewicht

Dat varieert van 9 tot 30 kg, maar de meeste modellen wegen 17 tot 25 kg. De batterij en het fietsframe zijn bepalend voor het gewicht. Een lichte fiets is wendbaarder, maar een zwaardere is gewoonlijk krachtiger en vergt dus minder inspanningen.

Vermogen

Het vermogen van de batterij wordt uitgedrukt door haar spanning in Volt (V) en haar capaciteit in ampère-uur (Ah). Hoe hoger de spanning (V), hoe krachtiger de fiets. Hoe meer ampère-uur (Ah), hoe hoger de batterijautonomie.

Kwaliteit

Maar liefst 95 % van alle elektrische fietsen is gemaakt in China. Zelfs tussen de beste en de slechtste modellen zijn er weinig verschillen op het vlak van de materialen, de bekleding, de afstelling enz.

Beveiliging

Koop een goed slot. E-bikes worden vaak gestolen.

Vraag een garantiebewijs voor de batterij

Vraag bij aankoop van een e-bike naar het garantiebewijs van de batterij en laat die garantie op de factuur zetten. Als de fabrikant geen twee jaar garantie geeft op die batterij, zal de verkoper niet geneigd zijn om je na één jaar een nieuwe batterij te geven.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

103 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/05/2021

Heeft er iemand ervaring met de elektrische fietsen van Lehe ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Marie- Jeanne, dat merk hebben we jammer genoeg niet getest, maar meer info over waarop je allemaal moet letten bij de aankoop van een elektrische fiets vind je hier: https://www.test-aankoop.be/mobiliteit/fietsen/koopgids/koopgids-elektrische-fiets ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Ik heb een knieprothese en weeg 95kg, heb nu een elektrische minifiets met middenmoter Bosh maar de inspanning die het me kost is voor de knie veelal te belastend, dus moet ik meestal in sport rijden tov mijn echtgenote in eco (veel lichter en gezonder persoon) nu wil ik een nieuwe fiets kopen en de mini nog slechts occasioneel gebruiken. Maar ik zie bomen niet meer door het bos, sommige raden de middenmoter niet aan voor mijn situatie andere zweren erbij? Achterwiel is blijkbaar niet meer aangeraden en voorwiel zou gevaarlijker zijn? Kunnen jullie op een of andere manier toch extra info geven? Mvg Redgy

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/03/2021
, Gereageerd:

Beste Redgy,

Ben in dezelfde situatie? Totale Knie Arthroplastie, heb daarom ook twee jaar terug een elektrische fiets aangeschaft, wel een "vrouwelijk" model, op die mannelijke kon ik mijn been -zoals weleer- niet over zwaaien. Ben , na wat inrijden, er handig in geworden en alles onder de knie gekregen -:) Buiten het feit dat de fiets zwaarder is (19kg) is er geen probleem; Doe er +- 75 km mee, omdat ik ook steeds een grote ondersteuning instel.
Voor de rest, prima aankoop, en daarbij gebruik gemaakt van groepsaankoop en Belgisch merk.

Succes in je zoektocht.
André

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/03/2021

Ik heb een knieprothese en weeg 95kg, heb nu een elektrische minifiets met middenmoter Bosh maar de inspanning die het me kost is voor de knie veelal te belastend, dus moet ik meestal in sport rijden tov mijn echtgenote in eco (veel lichter en gezonder persoon) nu wil ik een nieuwe fiets kopen en de mini nog slechts occasioneel gebruiken. Maar ik zie bomen niet meer door het bos, sommige raden de middenmoter niet aan voor mijn situatie andere zweren erbij? Achterwiel is blijkbaar niet meer aangeraden en voorwiel zou gevaarlijker zijn? Kunnen jullie op een of andere manier toch extra info geven? Mvg Redgy

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/03/2021
, Gereageerd:

Beste, ik had je vraag alvast doorgestuurd naar onze experten. Hun antwoord en advies luidt als volgt: eerst en vooral zijn niet alle Bosch middenmoters gelijk. Hou er ook rekening mee dat het vermogen van een motor op een minifiets softwarematig misschien niet volledig wordt vrijgegeven.  

Wij hebben een aantal modellen van Bosch getest en blijkt dat er toch wel wat verschillen zijn. Zo zoekt het ene model een balans tussen kostprijs en prestaties (Active Line), een 2e is wat duurder en haalt meer performance (Active Line Plus) en volgens ons is de beste de Performance Line (Cruise) met een combinatie waar alle parameters zowat top zijn. Gezien de knieproblemen is de Performance Line CX misschien de beste optie. Deze is veruit het krachtigste want origineel afkomstig van de mountainbike lijn. Uiteraard heeft dat z’n weerslag op het rijbereik met eenzelfde batterij. Er zal dus altijd wel een verschil zijn in het rijbereik tussen iemand die veel gebruik maakt van de ondersteuning of veel motorkracht heeft en iemand die dat minder nodig heeft.

Uit onze tests komen de fietsen met een middenmoter altijd als beste naar voren. Er zijn wel fietsen met een voor- of achterwielmotor die werken dmv een simpele rotatiesensor. Om hier assistentie uit te halen volstaat het de pedalen gewoon rond te draaien zonder effectief ook kracht te leveren. Maar ook dat heeft veel impact op het rijbereik en kan inderdaad tot gevaarlijke situaties leiden, bovenop de gevaren ivm balans en slippend voorwiel.

 Ons advies: zoek in de buurt een dealer die fietsen aanbiedt met die Performance Line (Cruise) moter van Bosch en maak even een testrit. Is dat nog te zwak wijk dan eventueel uit naar de CX-versie. Het maakt tenslotte ook niet uit als de assistentie in uw geval wat hoger moet als dat van uw echtgenote, het belangrijkste is dat jullie samen kunnen genieten van een fietstochtje. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/01/2021

Op sommige plaatsen is 30km/uur te verantwoorden: smalle weg, veel verkeer van fietsers en voetgangers, aan scholen, aan speelpleinen, ...
Maar soms is het ook zo dat zones 30 overdreven ingevoerd worden: brede lanen of straten, geen of weinig aanwezigheid van fietsers, kinderen en voetganger (die dan op straat lopen). Men kan er 'voor de veiligheid' ook 10 of 20 km/uur wijken/straten van maken of gewoon verbieden om er te rijden. Dus niet ALTIJD akkoord met de invoering van zones 30.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/01/2021

is het normaal dat bij aankoop van een elektrische fiets nog een recyclingbijdrage +behandeling en verzendkosten

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/01/2021
, Gereageerd:

Hoe gekocht? Een aanbieding in een van de dagbladen? Handelszaak op internet. Hier alleszins niet! Prijs in het Nieuwsblad was de prijs geleverd aan huis, en zelfs eerste nazicht na één jaar ( +- 50€) Inbegrepen. Heb je er de voorwaarden nog van?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/12/2020

ik rij met een fiets van Bizbike sinds 4 jaar. Al veel problemen gehad en nog steeds

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/01/2021
, Gereageerd:

Was dat ook een aankoop via het Nieuwsblad? Er is toch garantie (2 jaar) zouden die normaliter ter plaatse moeten herstellen? Welke problemen ondervind je?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/10/2020

Bij mijn 5 jr oude Flyer is het frame 10 cm langer waardoor deze fiets niet op een klassieke fietsenhouder kan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/12/2020
, Gereageerd:

Bedankt voor deze getuigenissen, ik heb deze posts alvast intern doorgestuurd naar de betrokken dienst ter info. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/10/2020

Het onderhoud tijdens de garantie periode is niet eenvoudig, je mag een onderhoud punt kiezen binnen een keuze afstand, maar dat kan op meer dan 15km zijn, als je dan geen vervoer hebt voor je fiets lijkt dat niet of zeer moeilijk te overbruggen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020

Had graag de voordelen en nadelen gekend van een naaf versnelling.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
, Gereageerd:

Ik rijd nu 1jaar met een nuvinci prachtig en handig
mijn vrouw 2.5jaar ook tevreden schakelafstanden zijn zelf tekiezen.
men zegt onderhoudsvrij???

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2020

Via de shop van HBVL nu electrische fiets te koop aan 1499€ Ipv 2499€, van het merk Veloci, 13 ampère batterij. Iemand ervaring hiermee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2020
, Gereageerd:

Heb deze (heren)fiets twee jaar via Nieuwsblad, zeer tevreden over. Kost nu 1499 €, is zijn geld meer dan waard. Bafang motor is een van de betere motors. Kwaliteit/prijs is hoog.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2020
, Gereageerd:

Heb zes maanden geleden mij eens ingeschreven toen de eerste actie verscheen in het NB. Zouden snel kunnen leveren, maar de ie datum werd snel opgeschoven!! Tot tweemaal toe, heb dan mijn contract opgezegd en geld teruggekregen ( na lang wachten. Ze blijven maar reclame maken in het NB, elke dag!! Nu is de prijs al 100€ duurder, en je krijgt nog steeds 1000€ !!!! afslag. Maar tot nu toe heb ik geen enkele winkel, verdeler geweten die deze fiets aan de "adviesprijs" verkoopt. Die 1000€ slaat in, ze hadden dit niet verwacht, en moesten dan plots veel gaan produceren. Ben overgeschakeld op MINERVA, die waren zo slim van eerst te produceren, en dan pas te koop te stellen. had mijn fiets binnen de week, aan huis gebracht, afgesteld en al. En komen drie jaar op een rij de fiets onderhuoden !

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/04/2021
, Gereageerd:

Is het een goede Elektrische fiets Minerva ? Ik kan er 1 bestellen bij mijn abonnement van Plus Magazine . Minerva alvivio Bosch 9 speed . Wat voor soort fiets is dit ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/04/2021
, Gereageerd:

Minerva is volledig opgekocht door de Chinezen en is niet Belgisch meer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2020

Ik heb een e bike Velo de Ville (Duits merk) met een Bosch motor Active Line plus.
De fiets is top kwaliteit, ben niet tevreden van de motor. Heb het gevoel dat hij me soms achteruit trekt. Blijkbaar kan ikzelf de ondersteuning niet kiezen. Als ik bvb maximum ondersteuning wil en de motor vindt dat dat nog niet nodig is, trekt hij je achteruit, (valt ie dan stil?), dan schaker ik naar een lagere ondersteuning.De fietsenmaker hangt de motor dan aan zijn pc, volgens de controle is alles in orde.

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2020

Wie heeft er ervaringen met Bosch Performance line motor 25km/u bouwjaar 2019/2020. Ik heb een vervelende tik afkomstig uit de de motorblok? die samen
gaat met de trapfrequentie alsof er een los tandwiel inzit.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/12/2020
, Gereageerd:

Hallo
Op mijn Oxford fiets had ik ook een vervelende ketting ratel. Als er een vol tandwiel op staat komt dat daarvan. Bosch heeft uiteindelijk een opengewerkt tandwiel geleverd in garantie waardoor het probleem opgelost is
mvg

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/08/2020

Ik ga volgende week naar een ibike winkel voor een consultatie over ebikes.
Heb interesse in de Riese en Muller fietsen. Is dit een goede fiets?; daarmee bedoel ik robust en stevig want ik ben zelf niet van de smalste en wil een degelijke e-bike.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2020
, Gereageerd:

Bij kalkhoff hebben ze nu een + reeks met een toegestaan totaalGewicht tot 170 kilogram

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/09/2020
, Gereageerd:

Ik heb een R&M chalencher prachtige fiets maar een vervelende motortik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/11/2020
, Gereageerd:

motortik opgelost door mijn fietshersteller zat zelfs niet in de motor al leek het er sterk op.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2020
, Gereageerd:

mijn man is er super tevreden van

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/07/2020

Heb al enige jaren ervaring met fietsen met elektrische ondersteuning. Eerste fiets gekocht in 2003, een e-move van een Belgische fabrikant in Temse. Anders dan nu waren er toen nog maar weinig merken die dergelijke fietsen aanboden. De betere kwamen dan vooral uit Nederland, Duitsland en Zwitserland. Vandaag heeft zowat ieder fietsmerk een aanbod met elektrische ondersteuning. Ondertussen ben ik aan mijn vierde fiets toe, van verschillende merken en er is één constante ondervinding waar weinig aandacht aan wordt geschonken : de correcte en professionele begeleiding van je fietsenmaker. Deze fietsen hebben meer onderhoud en juiste afstellingen nodig dan een gewone fiets en daarom is de vakbekwaamheid van je fietsenmaker bijna even belangrijk dan het merk. Hij is ook de man die in geval van eventuele garantieproblemen je moet verdedigen bij de fabrikant. En als je gebruikersfora leest is dit wel eens meer een probleem.
Mijn ervaring is alvast: kies voor een goed merk en voor een goede vakbekwame fietsenmaker, liefst in je nabije omgeving waar je een snelle en correcte service krijgt.

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/04/2021
, Gereageerd:

Zeker weten, niet te ver uit je buurt, service is het belangrijkste, niet de fiets ...

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/01/2021
, Gereageerd:

Jacques, heel goed dat je dit eens laat weten. Maar ik zou de bekwaamheid, de service en de kennis van de fietshandelaar prioritair stellen aan 'een goed merk van eender welke fiets'. En daarmee is ook veel gezegd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

E move 100 Gekocht zeer tevreden
Mijn fiets is gevallen en de kabel verbonden aan het computerscherm is afgebroken Heb # winkels gekontakteerd voor reparatie gezien e move fabrikant niet meer bestaat
Men zegt mij dat iedere fabrikant zijn eigen connectoren heeft en men raadt mij aan een nieuwe fiets te kopen Dit is 3000 euro kwijt Iemand suggesties of tips

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/07/2020

Eerste en vooral zijn we meer dan Ik bezit 2 E-bikes. Mijn vrouw rijdt met een Flyer upstreet 7 en is zeer tevreden.Deze wordt vooral gebruikt op reis in Oostenrijk. De batterij gaat zeer lang mee en de hydraulische schijfremmen werken prima.Geen probleem om de hoogste toppen te bereiken
Ik rij nu ook met een Flyer HS 7.70. Alhoewel ik 7000km fiets met een koersfiets heb ik deze gekocht om de Alpen op te rijden. Thuis gebruik ik die als trainingfiets en verre boodschappen..
Waarom zou ik niet meer dan 30 mogen rijden ? Op plaatsen van max 50km per uur mag je gewoon op de baan rijden. En op gewone fietspaden kun je toch niet meer dan 30 rijden.
En waarom zouden wielertoeristen met meer dan 15 man niet op de openbare weg meer dan 30 rijden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/07/2020

Overweeg ook eens een elektrische fiets van Belgische makelij, wij zijn heel tevreden van onze 'Norta' ( www.norta.be/.../het-norta-fietsen-gamma ). Het heeft prijs/kwaliteit alles wat een duurder ander merk van fiets heeft. Motor is van Bosh en wij hebben de B-3040 met riem (geen ketting), 500Wh batterij in frame en we zijn er heel content van.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

Een Norta fiets (Belgisch) besteld op 19 mei en geleverd op 1 juli. Tot nog toe zeer tevreden over de kwaliteit/prijs. Het is ook een B4030. Nu blijkbaar niet meer leverbaar tot ????. Zeer goede motor Bosch. Nu nog een degelijke e-bike voor mijn echtgenote. We denken aan een Flyer Gotour 4.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/07/2020
, Gereageerd:

B4030 moest B3040 zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/07/2020
, Gereageerd:

Is blijkbaar niet meer leverbaar, gewicht mag er zijn, batterij is uitstekend!! maar wat prijzig. Doet/deed Norta geen campagne en groepsaankoop. ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/07/2020

Ben op zoek naar een plooibare minifiets met middenmotor
Wat zijn de aanbevelingen hiervoor?
Dank bij voorbaat!

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/07/2020
, Gereageerd:

Ik ken de Veloci niet. Is dit een degelijke fiets?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020
, Gereageerd:

Kijk hier eens op hun website: https://www.veloci.be/nl. Deze firma heeft maanden geleden een monstercampagne gelanceerd bij Het Nieuwsblad, en zoveel respons gekregen dat de productie in elkaar gestuikt is, ze konden niet meer op tijd leveren!! Maar ze doen daar niet moeilijk over en betalen je grif terug. Ze begonnen met demo's op verschillende plaatsen, door corona kon dat niet meer, maar ze kwamen aan huis met een paar modellen om deze uit te testen. Ook is de eerste onderhoudsbeurt gratis. Alleen hebben ze geen lokaal netwerk en komen ze aan huis voor herstelling. Weet echter niet hoe lang je zal moeten wachten. Is een degelijke Belgische firma.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2020
, Gereageerd:

Veloci, prima fietsen, ik en mijn vrouw hebben er één, goede motor, lage instap, een plezier om mee te rijden, gratis eerste nazicht aan huis en herstelling aan huis, een echte aanrader.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2020
, Gereageerd:

Productie was niet in elkaar gestikt, wegens corona konden bepaalde onderdelen niet of niet tijdig geleverd worden, daarom die lange wacht tijd, wel de moeite om te wachten want het zijn prima fietsen een echte aanrader

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020
, Gereageerd:

Hier alvast eentje
www.stellabikes.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/06/2020

Zou een e bike met ion motor een goede keuze zijn?
Ik heb een model van sparta gezien met deze motor dat mij wel bevalt
Heeft iemand hier ervaring mee?

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/07/2020
, Gereageerd:

Uiteraard is dit weer een nieuwtje op de fietsmarkt, maar of die zo superieur is??. Zijn wel geruisloos, maar wat verschil maakt dit buiten op de baan? Trouwens er zijn genoeg Belgische fabrikanten die een zeer goede gamma hebben, en fietsen aanbieden die onder deze prijs ligt. Den Aan Minerva, Prestige, Veloci, Ludo., Granville....

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2020

Ik heb interesse in een elektrische fiets van Granville E-Smooth 30 prijs 2299€. Heeft test-aankoop hier al test op uitgevoerd ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2020
, Gereageerd:

Is wel een hoogwaardig BELGISCH merk. Komt uit Kortenberg, mijn stad! Je kan die best aankopen met de gewone batterij, is dan 1899 geprijsd. En, in functie van je rijgedrag toch wel 4 jaar meedraaien. Tegen dan zijn de batterijen weeral verbeterd, en zal revisie het woord zijn, waardoor die tot de helft goedkoper zullen worden. Heb je al andere Belgische merken nagekeken, Minerva, Velocity(Bizzbike) ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/06/2020

Wij zijn toe aan aankoop van e-fiets.
Wie kan ons helpen om een beoordeling te geven over fietsen van het merk
veloci met motor bafang m300

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/06/2020
, Gereageerd:

Wij hebben 2 fietsen van zo'n actie uit de krant. Mijn fiets is nu 4 jaar oud met 25.000 km. Ik heb nog één van de eerste modellen met voorwielmotor. Die heeft een grote trekkracht met als gevaar dat je snel gaat slippen; Dat heb ik deze winter meegemaakt met een schuiver over natte bladeren. Ik vind hem ook iets minder stabiel. de batterij is ondertussen ook al vervangen. Mijn man heeft er één die 2 jaar oud is met 11.000 km op de teller. Zijn fiets is veel stabieler. Ik zou zeggen dat de fietsen prijs/kwaliteit wel OK zijn maar er zijn betere op de markt maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan.Maar omdat we zoveel gebruik maken van de fiets denken we er aan om toch naar een betere over te schakelen.Daar ben ik me momenteel uitvoerig over aan het informeren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/06/2020
, Gereageerd:

Wat is er gebeurd met de batterij. Ik dacht dat je die onbeperkt kon bijladen zoals een autobatterij, maar na 4 jaar al stuk? En kon die niet hersteld worden. Klopt het dat zo"n batterij duur is?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/06/2020
, Gereageerd:

Ik heb het even nagekeken. De nieuwe batterij kostte 250 eur. De vorige is welgeteld 2 jaar en 10 maanden meegegaan. Ik heb eens ergens gelezen dat een batterij ongeveer 1000 oplaadbeurten meegaat en vermits we bijna alle dagen fietsen is dat een goeie 3 jaar. persoonlijk vind ik ook dat zo'n batterij wel wat langer mocht meegaan. Ik weet ook niet of er kwaliteitsverschillen zijn in batterijen. Naar die info ben ik nu op zoek.

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/06/2020
, Gereageerd:

Dat is wel goedkoop, een nieuwe batterij kost nu wel om en bij de 400 euro. Het komt er op aan om de laadinstructies minutieus te volgen. Maar er zijn nu firma's die zich specialiseren in het reviseren van deze batterijen. Ze vervangen de cellen, en dan ben je er vanaf voor de helft van de prijs. Bovendien zijn de cellen nu krachtiger, zodat je verder kan fietsen dan vroeger. En ja er zijn kwaliteitsverschillen Denk maar aan de kleine AA en AAA batterijen. Zie deze van Duracell en die van ALDI of Kruitvat. Prijsverschil is enorm. Zo ook in de fietsbatterij. In het algemeen is de batterij de zwakste schakel. cfr. auto's. Maar of daar al testen op gebeurd zijn? Jammer dat die batterijen volledig ingesloten zijn, anders was het voor de eigenaar een kinderspel om deze zelf te herstellen. Succes in je zoektocht.

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2020
, Gereageerd:

Is dit een promo actie in samenwerking met Het Nieuwsblad? test Aankoop heeft één fiets hiervan getest, ik geloof dat er een fiets bij was met een motor van Bafang, maar of het dit model is?? Uiteindelijk heb ik de koop geannuleerd omdat tot tweemaal toe de leveringsdatum verplaatst werd tot maand na beloofde. Succes.

Community