Nieuws

Betaal niet te veel voor je Franse milieuvignet

12 augustus 2019
crit air Frankrijk certificaat

Om met je wagen in Parijs te mogen rijden, moet je een Crit’air-milieuvignet op je autoruit aanbrengen. Officieel kost dat € 3,70 plus verzendingskosten, maar sommige websites rekenen tot het vijfvoudige van die prijs aan.

In Frankrijk is een ecovignet, een zogenaamde Crit’Air-sticker, verplicht wanneer je met de auto in een autoluwe zone (Zone à Circulation Restreinte) rijdt. De verplichting geldt in heel de Parijse binnenstad op weekdagen van 8 tot 20 uur. Sinds 1 juli 2019 is ze ook uitgebreid tot de Boulevard Périphérique.

Tijdens luchtvervuilingspieken kan een milieuvignet ook tijdelijk verplicht zijn in andere Franse steden en regio’s.  Een up-to-date lijst van steden met milieuzones en de actueel geldende regels vind je terug op de Europese overzichtssite  (meertalige site).

Word je door de politie betrapt op rijden zonder de vereiste sticker, dan kost je dat € 68. 

Zes gekleurde stickers volgens milieuklasse

Er zijn 6 verschillende vignetten: elektrische wagens krijgen een groene sticker, de overige wagentypes één van de stickers genummerd van 1 tot 5 volgens milieuklasse. Voor een wagen van voor 1997 kun je geen vignet meer krijgen. Momenteel mag je centrum Parijs overdag tijdens weekdagen enkel nog binnen met het groene vignet en met de vignetten 1 tot 4.  

Soms vijfmaal de officiële prijs

De officiële prijs van een Crit’Air-milieuvignet bedraagt € 3,70 + verzendingskosten. Heel wat websites bieden de ecostickers echter aan voor veel meer geld, tot het vijfvoudige van de officiële prijs. Onnodige kosten die je als gewaarschuwd chauffeur perfect kunt vermijden door je ecovignet te bestellen via de enige echte officiële website (Franse site).

Meer informatie over de milieuvignetten voor Frankrijk en voor andere Europese steden vind je in ons magazine-artikel van juni 2019.