Dossier

Automatisch remmen of uitwijken? Systemen die je auto veiliger maken

09 april 2021

Het aantal doden in het verkeer moet nog steeds een flink stuk omlaag. Daarvoor wordt gekeken naar de technologie: onze wagens zijn steeds meer uitgerust met systemen die de veiligheid van inzittenden en medeweggebruikers verhogen. Maar wat doen de systemen precies?

Inleiding

22 660 mensen verloren in 2019 het leven op de Europese wegen. Dat zijn er nog steeds veel. Te veel. Ook al zit het aantal verkeersslachtoffers in een dalende lijn, met een daling met 24 % sinds 2010, toch gaat het aantal doden lang niet zo snel naar beneden als voorzien in de Europese plannen. Bovendien is de evolutie niet overl positief: in 16 landen die deelnemen aan het programma van de European Transport Safety Council gaan de cijfers naar beneden, maar in 12 andere sterven er elk jaar nog steeds meer mensen in het verkeer.

Om het aantal slachtoffers sneller te doen dalen, wordt er overal in Europa geïnvesteerd in veiligere weginfrastructuur, met aanpassingen van de inrichting en van de snelheidslimieten. Maar daarmee alleen zullen we er niet geraken. Er is ook hoop gevestigd op de auto's zelf, en op systemen die kunnen worden ingebouwd om veiliger te rijden en - vooral - om beter en sneller te reageren in noodsituaties. Maar die systemen zijn vaak complex en vragen wat extra uitleg. Die uitleg vind je in dit dossier.