Dossier

Rijhulpsystemen: Automatisch remmen of uitwijken?

09 april 2021

Onze wagens zijn steeds meer uitgerust met rijhulpsystemen die je auto veiliger maken op de weg. Welke rijhulpsystemen zijn er? En wat doen de systemen precies? 

Waarom focussen op veiligheid op de weg?

22 660 mensen verloren in 2019 het leven op de Europese wegen. Dat zijn er nog steeds veel. Te veel. Ook al zit het aantal verkeersslachtoffers in een dalende lijn, met een daling met 24 % sinds 2010, toch gaat het aantal doden lang niet zo snel naar beneden als voorzien in de Europese plannen. Bovendien is de evolutie niet overal positief: in 16 landen die deelnemen aan het programma van de European Transport Safety Council gaan de cijfers naar beneden, maar in 12 andere sterven er elk jaar nog steeds meer mensen in het verkeer.

Om het aantal slachtoffers sneller te doen dalen, wordt er overal in Europa geïnvesteerd in veiligere weginfrastructuur, met aanpassingen van de inrichting en van de snelheidslimieten. Maar daarmee alleen zullen we er niet geraken.

Welke rijhulpsystemen zijn er voor de auto?

Om het aantal verkeersslachtoffers te doen dalen is er ook hoop gevestigd op de auto's zelf, en op systemen die kunnen worden ingebouwd om veiliger te rijden en - vooral - om beter en sneller te reageren in noodsituaties. Maar die systemen zijn vaak complex en vragen wat extra uitleg.

Uitleg over de 10 verschillende rijhulpsystemen vind je hieronder.

Adaptive cruise control

Adaptive Cruise Control, of ook wel ACC genoemd, is net als gewone cruise control een rijhulpsysteem om je wagen op een, constante snelheid te laten rijden. Maar wat is dan precies het verschil tussen Adaptive Cruise Control en gewone cruise control?

Lees meer over Adaptive Cruise Control in: Hoe werkt adaptive cruisecontrol?

Automatisch noodremsysteem

Zoals de naam al verklapt, zal het automatisch noodremsysteem of autonomous emergency brake (AEB) bij een mogelijke noodsituatie de bestuurder waarschuwen, ondersteuning bieden bij het remmen of zelfs volledig autonoom remmen. Maar hoe werkt dit precies?

Lees meer over automatische noodremsystemen in: Wat doet een automatisch noodremsysteem?

Automatic emergency steering

Automatic Emergency Steering (AES) is een automatisch noodstuursysteem dat opmerkt wanneer je het risico loopt om tegen een andere wagen te botsen. Maar wat doet AES? En kan dit systeem zelf ingrijpen?

Lees meer over automatic emergency steering in: Wat is Automatic Emergency Steering?

Blindehoekdetectie

Blindehoekdetectie of blind spot warning (BSW) detecteert een voertuig dat zich achter het eigen voertuig bevindt, in een andere rijstrook. Maar hoe kan je zien dat de dodehoek detectie een waarschuwing geeft?

Lees meer over blindehoekdetectie in: Blindehoekdetectie: hoe werkt het?

Dynamic driving assistance

Dynamic driving assistance combineert verschillende systemen die al eerder aan bod kwamen. Het systeem zet dus al een stapje verder richting een zelfrijdende auto. Maar welke systemen combineert DDA?

Lees meer over dynamic driving assistance in: Waarvoor staat dynamic driving assistance?

Waarschuwingssysteem voor botsingen

Waarschuwingssysteem voor botsingen of forward collision warning (FCW) is een beperkter systeem dat zelf niet ingrijpt. Maar wat doet het dan wel?

Lees meer over waarschuwingssysteem voor botsingen in: Waarschuwingssysteem voor botsingen

Rijstrookassistent

Rijstrookassistent of lane departure warning (LDW) monitort of het voertuig binnen de eigen rijstrook en de bijbehorende wegmarkeringen blijft. Maar hoe werkt rijstrookassistentie precies?

Lees meer over rijstrookassistentie in: Wat is rijstrookassistentie?

Rijstrookondersteuning

Rijstrookondersteuning of lane keep assist (LKA) is een systeem dat actief ingrijpt wanneer je afwijkt van je rijstrook. Maar wordt je stuur dan ook echt overgenomen?

Lees meer over rijstrookondersteuning in: Stuurt rijstrookondersteuning zelf voor je?

Parking obstruction warning

Parking obstruction warning (POW) geeft een waarschuwing wanneer er zich obstakels of hindernissen in de buurt van de auto bevinden bij het parkeren. In hoeverre wordt dit gedetecteerd?

Lees meer over parking obstruction warning in: Stopt een parking obstruction warning je auto?

Rear Cross Traffic Alert

Rear Cross Traffic Alert (RCTA) geeft een waarschuwing wanneer het een obstakel detecteert. Maar in hoeverre kan dit systeem obstakels zien?

Lees meer over Rear Cross Traffic Alert in: Hoe werkt Rear Cross Traffic Alert?