Persbericht

Strenge energielabels voor elektrische toestellen: Test Aankoop informeert de consument

24 februari 2021

Vanaf 1 maart is het zover: het voor de consument genoegzaam bekende energielabel dat je kan vinden op elk elektrisch toestel krijgt een opvolger : de A met plusjes verdwijnt en de classificatie gaat voortaan weer van A tot G om de technische evolutie en energieprestaties van de huidige toestellen beter te weerspiegelen.  De kleurencode van groen tot donkerrood blijft behouden. Koelkasten en diepvriezers, vaatwasmachines, wasmachines en wasdroogcombinaties en elektronische schermen (zoals TV's) zijn de eerste productcategorieën die binnen een tweetal weken alleen nog verkocht zullen worden met het nieuwe energielabel.  Retailers kunnen wel nog producten die met het oude label op de markt zijn gebracht voor 1 november 2020 verkopen en dit tot 30 november 2021. Test Aankoop wil consumenten vooral goed informeren over deze vernieuwing. Vooral de periode 1 maart-30 november belooft verwarring te veroorzaken omdat dan zowel het oude als het nieuwe label even naast elkaar lijken te gaan bestaan. De consumentenorganisatie is partner binnen het BELT-programma dat tot doel heeft om de consument optimaal voor te lichten over de vernieuwing in het label.

Oud label verouderd

De vorige schaal die gehanteerd werd sinds 1992 om de energieprestatie van toestellen aan te duiden had geen zin meer. Vooral de hoogste klasse, A +++, begon aardig vol te geraken. Dat laatste label was zelfs bijna een standaard geworden. Voor vaatwasmachines bijvoorbeeld, was de A+  - connotatie overigens het minimum geworden. Een herziening drong zich dan ook op klinkt het bij Test Aankoop. 

 

Een nieuw duidelijker label

Met het nieuwe label, zal er terug gewerkt worden met een eenvoudige schaal gaande van A tot G. De manier om tot het label te komen, betekent ook dat er anders zal gemeten worden. Zo zal er voor wasmachines en vaatwassers niet meer gerekend worden met een jaarverbruik maar met een verbruik per 100 wascycli. Bijkomend zullen pictogrammen het label vergezellen met opvallende kenmerken van het product zoals de laadcapaciteit van een wasmachine of een vaatwasser, de inhoud van een koel – en een vriesvak of het geproduceerde geluid gaan weergeven. Bovendien kan je via een QR-code, waarmee het nieuwe label zich onderscheidt van het oude, de Europese productdatabase voor energie-etikettering (EPREL) consulteren ij schermen zal je dan weer de energieklasse zien voor 1000 uur kijken in standaard beeldkwaliteit én zal ook het verbruik in een hogere resolutie worden vermeld in het pictogram, zegt Test Aankoop.

 

Eerste producten met een nieuw label

Koelkasten, diepvriezers, wijnkoelkasten, wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, tv’s en computerschermen moeten vanaf 1 maart herlabeld worden met een overgangsperiode tot 18 maart 2021. Verkopers hebben dus drie weken de tijd om de label voor de betrokken categorieën aan te passen, zowel in het winkelpunt als op hun webshops. In die tijdspanne bestaan het oude en het nieuwe label naast elkaar wat dus voor enige verwarring kan zorgen voor de consument. Te meer omdat retailers nog producten die met het oude label op de markt zijn gebracht voor 1 november 2020 mogen verkopen tot 30 november 2021. Na deze productcategorieën, zullen in september de lampen volgen, nadien zullen bijvoorbeeld ook de airco-en ventilatiesystemen worden aangesneden.   

 

Strikter

Test Aankoop is tevreden dat de nieuwe labels veel strikter zijn waardoor toestellen die vroeger in de hoogste energieklasse vielen, het nu zullen moeten stellen met een label B, C of lager terwijl ze niet noodzakelijk minder zuinig zijn dan voordien onder een A +++ -label. “Voor de consument kan dit wel schrikken zijn, vandaar het belang om de mensen goed te informeren. De EU heeft bewust de lat heel hoog gelegd om fabrikanten te dwingen om nog energiezuinigere toestellen te maken. Superzuinige producten die ook een A scoren onder het nieuwe regime zijn voorlopig nog een zeldzaamheid”, klinkt het bij de verbruikersorganisatie. Test Aankoop onderstreept dat het absoluut niet nodig is om nu massaal producten te gaan vervangen voor zuinigere modellen. “Vanuit ecologisch perspectief is het veel beter om nog werkende oudere toestellen te behouden dan wel nieuwe aan te schaffen. Een belangrijk deel van de CO2-impact van een product bevindt zich immers in de productiefase ervan”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.  

 

Graag een duidelijk systeem voor ecocheques!

De vraag welke producten met ecocheques kunnen worden gekocht, blijft voorlopig onduidelijk. Een kwestie waarover gedebatteerd wordt binnen de Nationale Arbeidsraad en die zich op 23 februari over deze kwestie had moeten uitspreken. Sommige leden van de Raad dringen erop aan dat producten tot en met categorie E met ecocheques worden gekocht, terwijl anderen daar tegen zijn. "Als eerste stap vragen wij dat alleen producten met een label van A tot maximaal D met ecocheques kunnen worden gekocht. Bij de volgende herziening in september, wanneer er nieuwe toestellen op de markt zijn, zal men strenger moeten zijn en ecocheques alleen nog aanvaarden voor producten van A tot C of zelfs B. Anders zouden de fabrikanten minder gestimuleerd worden om steeds energie-efficiëntere toestellen te produceren", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop

 

https://www.test-aankoop.be/nieuw-energielabel/

 

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.